Dé beste manieren om wespen weg te jagen

Niets kan een fijn gesprek, picknick of jaarlijkse bijeenkomst van confituurfans zo verpesten als de plotse introductie van een wesp. Gelukkig vind je online veel tips om die geelzwarte indringers aan te pakken. Maar wat zijn écht de beste tips?

Omdat we nu eenmaal aan de universiteit studeren, zijn we toch een beetje aspirant-wetenschappers. We nemen dan ook geen genoegen met wat een of andere alternatieve tante met een blog uitkraamt over hoe je wespen moet wegjagen. In plaats daarvan aggregeren we de alternatieve tantes en gaan we ervan uit dat hun meest verkondigde tips dan ook de beste zullen zijn. 

Planten & oliën

De twintig sites die we bekeken zijn het zo goed als allemaal eens over één ding: wespen haten bepaalde planten en hun geuren. De meest gedeelde tip is dan ook om je tuin vol te zetten met die planten waar wespen van wegblijven. Munt, tijm en citronella zijn hier de favorieten. Daarnaast heb je natuurlijk ook de gewonnen bonus van een levensvoorraad kruiden dichtbij huis te hebben.

Voor mensen zonder groene vingers of tuin is er een tweede op planten gebaseerde oplossing: oliën

Voor mensen zonder groene vingers of tuin is er een tweede op planten gebaseerde oplossing: oliën. Een zeer specifieke combinatie van kruidnagel, geraniums en limoengras met water vermengen en in de lucht verspreiden werd wel dertien keer voorgesteld. Als jouw voorraden kruidnagel, geraniums en limoengras toevallig net op zijn, blijkt pepermuntolie even effectief.

DI-Why? 

Voor de aspirant-knutselaar hebben onze adviseurs ook wat opties. Snijd een waterfles in twee, meng wat suiker met water en plaats het bovenste deel van de fles er omgekeerd in. Zo maak je een superhandige val waar wespen naartoe zullen gelokt worden in plaats van aan jouw shampoo te komen ruiken. Als alternatief kan je ook gewoon wat zeep en water vermengen en die combinatie in de lucht verspreiden met een verstuiver. 

Het merendeel van de websites stelt ook voor om alle mogelijke gaatjes in je huis per direct op te vullen, zodat wespen geen kans hebben om binnen te glippen of nesten te bouwen. Acht verschillende sites stellen dan weer voor om met een papieren zak een vals wespennest te bouwen, omdat wespen dan denken dat je tuin al bezet is. Wespen hebben dus ongeveer dezelfde denkwijze als die opdringerige kerel op de dansvloer: als er niet al iemand bij je is, laten ze je niet met rust. 

Ruim op, houd het proper

Beter dan de wespen wegjagen met allerlei apparaten en trucjes, is ervoor zorgen dat de wespen helemaal geen reden hebben om jou te vinden. Dat kan je blijkbaar doen door je vuilnisbak goed bedekt te houden, en je eten en drinken buiten bereik te houden. Eén website vond het nodig om specifiek het eten voor je huisdier te vermelden als lokmiddel voor de wesp. 

Wat?

Naast deze breedgedragen tips zijn er ook een groep knotsgekke tips die zo bizar zijn dat ze misschien wel eens zouden kunnen werken, of gewoon zo dom zijn dat maar één website het aandurfde ze te delen. Dit zijn: een ultrasonisch toestelletje om mollen weg te houden, de kleur geel niet dragen, mottenballen, babypoeder, wespen opzuigen met een stofzuiger, enkel voedsel eten dat geen wespen aantrekt, geen felle kleuren in je tuin aanbrengen, je buitenverlichting niet laten branden, WD-40 in het rond spuiten en droogdoekjes laten rondslingeren.

Al is de zomer voorbij, deze tips kunnen jullie hopelijk helpen voorbereiden het volgende hoogseizoen van de wesp beter aan te kunnen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen