Recensie: 'De Bourgondiërs' met Bart Van Loo

In 2019 schreef Bart Van Loo 'De Bourgondiërs', over de aartsvaders van de Lage Landen. Dit vuistdikke boek werd kort daarna ook opgevolgd met een gelijknamige podcast van Klara door Bart zelve.

In deze tiendelige podcastreeks neemt Bart Van Loo je bij de hand voor een reis doorheen de geschiedenis van de Lage Landen. Op de meest boeiende wijze vertelt hij je over grootse huwelijksfeesten en woeste veldtochten, over gloeiende brandstapels en roemrijke riddertoernooien, over Jeanne d'Arc en Filips de Goede. Je reist van het ene trouwfeest in het Franse Dijon, via een andere begrafenis in het Duitse Keulen, naar Vlaanderen waar we net op tijd aankomen voor de Honderdjarige Oorlog. Van Loo beschrijft weelderige banketten; het water loopt je in de mond alsof je er zelf aan tafel bij zit. Ook etymologie laat hij niet onaangeroerd. Zo leer je bijvoorbeeld al snel dat het Franse woord copain afkomstig is van eerder genoemde banketten waar je het brood, le pain, deelde met de gast die naast je aan tafel zat. Om helemaal in de sfeer te komen, wordt de podcast ook begeleid door statige muziek uit die periode.

Bart Van Loo's podcast is heel toegankelijk voor mensen die niet per se een grote historische kennis hebben, maar toch eens willen pootjebaden in de eigen geschiedenis. Hij legt de hele geschiedenis van de Lage Landen uit op een rustige en duidelijke manier, en heeft een aangename en gepassioneerde stem waar je wel uren naar kan luisteren − ook al moet je er hier en daar wel een beetje schaamteloze zelfpromotie bij nemen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen