"Op onze universiteit is er totaal geen aandacht voor dekolonisering"

Black History Month Gent

Black History Month België blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Op hun jubileum in maart organiseren ze opnieuw tal van activiteiten om de veerkracht van de zwarte gemeenschap te vieren.

Maart: het prille begin van de lente. De maand van de amandelbloesem. Deze bloesem bloeit als eerste in het voorjaar en geeft een hoopvol signaal voor de toekomst. Sinds 2018 is maart ook Black History Month (BHM). BHM zet de onderbelichte verhalen van onze geschiedenis in de kijker. De zwarte gemeenschap organiseert in het teken van BHM tal van activiteiten om haar jarenlange veerkracht te vieren. Ze kijken achterom, om samen vooruit te gaan.

Philsan Osman studeert Afrikaanse talen en culturen aan de UGent en organiseert samen met haar zus Faiza Osman Black History Month in Gent. Ondanks haar drukke agenda vertelt Philsan ons het verhaal van BHM. 

In België is Black History Month bij het grote publiek nog onbekend. Kan je eens uitleggen wat het precies inhoudt? 

"Black History Month werd een eerste keer georganiseerd door de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. In 2018 is het project de oceaan overgewaaid. BHM is destijds opgestart om de veerkracht van de zwarte gemeenschap te vieren. Om dezelfde redenen organiseren wij nu ook een BHM in België. Deze maand organiseren we in het hele land talloze culturele activiteiten. In tegenstelling tot andere landen is BHM in België niet federaal erkend. De initiatieven ontstaan dus echt van onderuit."

Waarom hebben jullie dit jaar voor het thema 'The Power of Assembly' gekozen?

"De coronacrisis was voor niemand gemakkelijk, zeker niet voor gemarginaliseerde groepen in onze samenleving. We konden lang niet samenkomen en hebben elkaar moeten missen. Als minderheidsgemeenschap hebben we extra nood aan veilige ruimtes, plaatsen waar wij volledig onszelf kunnen zijn. Plaatsen waar we kunnen bloeien en zaken als racisme niet telkens hoeven uitleggen. Deze ruimtes die wij voor onszelf creëren, zijn ontzettend belangrijk omdat wij weten dat we bijna nergens welkom zijn. Met ons thema willen we een nieuwe manier van samenkomen aanmoedigen − de kracht van vereniging opnieuw volop beleven."

Als gemeenschap hebben we extra nood aan veilige ruimtes, plaatsen waar wij volledig onszelf kunnen zijn

Welke evenementen organiseren jullie in Gent? 

"Op 11 maart komt Lady Blaxx naar de Voo?uit. Zij is een muzikante die opkomende artiesten van kleur uitnodigt voor een liveoptreden. Ze kunnen hun kunst voorstellen aan een groot publiek. Lady Blaxx geeft artiesten een platform die anders geen platform krijgen. Met BHM doen we hetzelfde. Op zaterdag 12 maart organiseren we ook een choir celebration in de Voo?uit, waarbij zes koren uit het hele land komen zingen. Ze worden afgewisseld met soloacts en een ceremoniemeester, een pastoor die samen met de aanwezige mensen bidt. We willen met deze choir celebration de feestelijke sfeer van een Afrikaanse kerkdienst creëren. Er is ook een tentoonstelling 'Black assembly' rond ons thema 'The Power of Assembly'. Deze expositie is in samenwerking met Kunsthal Gent en andere partners en loopt elk weekend van 18 maart tot 2 april. Verder zijn er nog tal van andere culturele activiteiten in Gent. Op onze BHM-website kan je terecht voor meer informatie."

Er is een gebrek aan kennis over BHM. Vind je dat er aan de UGent voldoende aandacht voor is?

"Het gebrek aan kennis over BHM verbaast me elk jaar opnieuw. We vinden als organisatie erg moeilijk partners en moeten telkens uitleggen wat BHM precies inhoudt. Ook op onze universiteit is er totaal geen aandacht voor dekolonisering. Het lijkt nochtans een belangrijk onderwerp aan elke universiteit. Het blijft echter steeds theoretisch; in de praktijk verandert er niets. De open brief van Umoja is daar een goed voorbeeld van. Studenten zijn ondertussen experts geworden in het dekoloniseren van de universiteit. Ze komen vaak met heel concrete actieplannen, maar deze ideeën worden genegeerd. Dat is zeer frustrerend. Deze studenten verdienen beter." 

Wat vind je ervan dat een volledig witte redactie een BHM-editie uitbrengt?

"De vraag is steeds: 'hoe geraken wij aan mensen met een Afrikaanse achtergrond, hoe geraken wij aan een bepaalde doelgroep?' Dat is echter niet de juiste vraag. De juiste vraag is: 'hoe creëren wij een veilige ruimte voor mensen van kleur om te kunnen meedoen en meedenken?' Heel vaak blijven conversaties zoals deze op het theoretische niveau en denken instellingen niet na over hoe zij fundamenteel hun organisatie kunnen verbeteren. Je moet van bij het begin partnerschappen aangaan en niet pas op het einde gekleurde mensen toevoegen aan het verhaal. Er moet ruimte vrijkomen die mensen van kleur kunnen innemen, zonder dat zij het gevoel hebben dat ze alles moeten uitleggen. Maak de oefening om buiten je comfortzone te treden en in gesprek te gaan met deze gemeenschappen."

Het gebrek aan kennis over Black History Month verbaast me elk jaar opnieuw

Hoe kan je als student BHM ondersteunen? 

"Je kan onze organisatie leren kennen en naar onze activiteiten komen. De dominante groep moet zich actief engageren. Het gaat immers over systemen en instituten die we allemaal in stand houden. We moeten samen proberen hiertegen te vechten. We delen allemaal ons verleden en de gevolgen van dat verleden. Hoe we daarmee omgaan is de verantwoordelijkheid van ons allen. Probeer dus zeker naar de niet-exclusieve events te komen en breng je vrienden mee – zeker je zwarte vrienden!"

Wil je graag kennis maken met BHM-beweging van België? Via deze link kan je een kijkje nemen op hun website: https://blackhistorymonth.be/

Nog geen stemmen

Reacties

Bericht: 
Gelukkig maar dat er niet teveel aandacht naar deze zever gaat. Al die zaken die op huidskleur focussen blijven beter in Amerika.

Reactie toevoegen