Laten we proosten op Tournée Minérale

Tournée Minérale, een initiatief van De Druglijn en Stichting tegen Kanker, wakkert elk jaar een golf van informatie aan omtrent de nadelen van alcoholgebruik en de voordelen van onthouding.

We kennen het allemaal: je zet de bloemetjes buiten met je vrienden, je zou "maar twee pintjes drinken, want morgen heb je les om half negen" en de dag erna maak je – gebogen over de toiletpot – alweer de levensveranderende beslissing om nooit meer te drinken. Wat doet het met een mens om volledig te stoppen met drinken? Om mythe van feit te onderscheiden wat betreft alcoholgebruik en onthouding daarvan, deden we zelf mee aan Tournée Minérale.

"Wanneer je geen alcohol drinkt, heb je meer energie." Waar: door je alcoholgebruik te verminderen of volledig stop te zetten geef je je lichaam rust. Je lever kan recupereren, je voelt je minder suf … Dit alles resulteert in een betere concentratie, meer volharding en algemeen beter prestatievermogen. Kortom, je voelt je beter in je vel.

Het gemiddeld Belgisch gezin geeft per jaar 516 euro uit aan alcoholische dranken

"Door te drinken slaap je beter." Niet waar: wanneer je alcohol drinkt, val je misschien wel sneller in slaap, maar je slaapt slechter, onrustiger en oppervlakkiger. Wanneer je dus je alcoholgebruik stopzet, slaap je vaster en dieper.

"Niet drinken spaart geld uit." Waar: gin-tonic, een fles cava, wat cocktails op café en een paar zware biertjes: we weten allemaal dat alcohol best wat geld kost. Volgens onderzoek van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs uit 2018 gaf het gemiddelde Belgische gezin 516 euro uit aan alcoholische dranken. Voor de trage rekenaar: dat zijn twee combitickets voor Rock Werchter, een vliegtuigticket naar Zuid-Afrika of een aantal citytrips dat je met dat geld kan betalen.

"Door alcohol uit je dieet te schrappen, val je af." Waar: om een gezond gewicht te behouden, wordt er vooral rekening gehouden met voeding, maar weinigen beseffen dat ook alcohol een grote invloed heeft op je gewicht. Alcoholische dranken hebben relatief weinig voedingswaarde, maar door de grote hoeveelheid calorieën die ze bevatten, rekenen ze wel zwaar door op de weegschaal. Wie bewuster met alcohol omgaat, zal dus een gezonder gewicht bekomen. 

"Door alcohol te vermijden gaat je huid meer stralen." Waar: het zout in alcoholische dranken droogt je uit en dat ziet men vooral aan het grootste orgaan van het menselijke lichaam: de huid. Wanneer je uitgedroogd bent, gaat je huid er vaal uitzien en zijn er meer rimpels zichtbaar. Wanneer je dus een glas bier inruilt voor een glas water gaat je huid er frisser en jonger uitzien.

"Geen alcohol, geen kater." Waar: wie graag drinkt, heeft het vast wel al die oneindige kater op zaterdagochtend meegemaakt. Je voelt je niet alleen ellendig, je verliest ook veel tijd met uitzieken. Lees: tijd die je zonder kater veel productiever had kunnen spenderen.

Kortom, je lichaam kan herstellen en je gaat er beter uitzien. Er zijn dus heel wat voordelen verbonden aan het vermijden van alcoholische dranken. We kunnen dan ook niet ontkennen dat alcohol een destructief effect heeft op ons lichaam. Een hele dag met hoofdpijn rondlopen of met je kop aan de toiletpot gekluisterd zitten na een stevig nachtje stappen lijkt dan wel relatief onschuldig, maar het kan zwaardere gevolgen hebben dan je aanvankelijk dacht. Op lange termijn kan (overmatig) alcoholgebruik leiden tot verscheidene kankers, aandoeningen aan de lever, pancreas, hersenen, en het bredere zenuwstelsel, een ongeneeslijke verslaving, enzovoort.

Alcoholconsumptie is een sociaal gewoontegedrag

Ook al kent iedereen deze nefaste gevolgen van alcoholgebruik, toch ondervinden veel mensen moeite om nee te zeggen tegen alcohol. Hoe komt dat? Alcoholconsumptie is een sociaal gewoontegedrag en vormt een belangrijk deel van onze cultuur. Velen ervaren dan ook een sociale druk om erbij te horen en willen niet uit de groep vallen. Denk maar aan familiefeesten of cafébezoekjes met je vrienden en de rare blikken die je krijgt wanneer je een kamilletheetje vraagt in plaats van een cava of een pintje. Je hebt al een goed excuus nodig om te verantwoorden waarom je niet drinkt, want simpelweg geen alcohol willen drinken is voor velen ondenkbaar.

Tournée Minérale daagt de Belgische bevolking uit om de hele maand februari geen alcohol te drinken. Het initiatief werd geboren in 2017 en kende in zijn eerste levensjaar al 120.000 deelnemers. Mensen die de uitdaging aangaan, doen dit dan ook om uiteenlopende redenen zoals het steunen van kankeronderzoek, om de eigen gezondheid te bevorderen of simpelweg omdat ze van een uitdaging houden.

Meer informatie over Tournée Minerale vind je op de website https://www.tourneeminerale.be/nl.

Meer informatie over alcohol en alcoholmisbruik vind je op de website https://www.druglijn.be/drugs-abc/alcohol.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen