Best of: blokken

Nu de gevreesde winterblok eraan komt en we langzamerhand terug in het isolement worden geduwd, kan het handig zijn om even stil te staan bij de blokken die ons wel vreugde brengen.

Legoblok

Het nostalgische sentiment dat gepaard gaat met Lego is voor sommigen een trigger. Begin over bepaalde Legosets uit hun jeugd, destijds nog niet noodzakelijk verdorven door de vloek van onbetaalbaarheid, en je kan je aan een zondvloed aan nostalgie verwachten. Lego 'Star Wars', Lego 'Harry Potter' en Lego 'City' zijn enkele van de thema's die onze jonge levensjaren vulden met uren bouwplezier. Niets is mooier dan het hemels simplisme van een Legoblok. Naast lauwe Carlsberg overigens de nationale trots van Denemarken. Zo kan het, onder andere, mensen samenbrengen via het gedeelde trauma van ooit blootsvoets op zo'n blokje gestaan te hebben en is het nog altijd het summum van de architecturale kennis. 

Minecraft block

In een iets moderner verband dan Lego vindt men de blokken van Minecraft. In plaats van een eigen wereld te verzinnen, biedt dit spel je voor een kleine prijs een escapistische droom waarin je uren-, dagen- of wekenlang kan doen alsof opdrachten pas een week voor de deadline gemaakt moeten worden. Als je een richting als geologie of landbouwkunde studeert, kan je door tunnels te graven en zaadjes te planten jezelf er ook van proberen overtuigen dat het een vorm van zelfstudie is. Minecraft biedt een virtueel paradijs van enkel blokken waarmee je de dodelijke studieblok volledig kan overspoelen. Bouw jezelf een thuis of bouw een boot en vaar ermee weg. In Minecraft is alles mogelijk en niets verplicht.

Het Oostblok

Wanneer we nostalgie naar boven brengen, hoeft dat niet noodzakelijk onze eigen nostalgie te zijn. Waan je eens in de leefwereld van je ouders die iedere dag moesten vrezen voor een verrassingsaanval vanuit het Oostblok. Of het nu om dezelfde kleine, blokvormige auto's gaat, of om een bureaucratische rompslomp waar zelfs de Universiteit Gent niet aan kan tippen: het Oostblok had het eigenlijk allemaal. Het was ook niet allemaal saai en grijs. Ten oosten van het IJzeren Gordijn had men ook enkele leuke dingen: bijvoorbeeld belachelijk lange landsnamen zoals de 'Tsjecho-Slowaakse Socialistische Republiek' en coole piratenzenders die de bevrijding van het Sovjetbewind predikten.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen