"Hendrik Vos is grote fan van ons"

Minos was de zoon van de mythische prinses Europa. Het is ook een vereniging in het Gentse die graag babbelt over de EU en politiek. Een interview met PR-verantwoordelijke Renaat Senechal.

Wat is Minos?

"Minos is een politieke vereniging binnen het Politiek-Filosofisch Konvent (PFK). We zijn vooral gericht op de Europese politiek, maar zijn ook bezig met alles wat te maken heeft met zowel de Europese Unie als Europa. Er is uiteraard een grote focus op de EU, maar als we interessante lezingen en debatten kunnen organiseren die verband houden met Europa zonder dat we daar de Europese instellingen bij hoeven te betrekken, dan doen we dat ook. In tegenstelling tot de meeste PFK-verenigingen hebben we ook geen ideologisch standpunt. Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat we als individuen pro-EU zijn, maar we pushen dat niet bij onze leden. Elke mening is welkom."

"We zijn als vereniging in Europa geïnteresseerd, maar we kunnen daar kritisch over spreken"

Zijn jullie even neoliberaal als de EU?

(lacht) "Dan ga je er natuurlijk al vanuit dat de EU neoliberaal is. Ik ga niet zeggen dat we als vereniging neoliberaal zijn, ik denk zelfs helemaal van niet. De neutraliteit als vereniging is voor ons het belangrijkst. Vroeger noemde Minos zich zelfs nog een debatclub. We hadden toen ook lezingen over argumentatiestrategiëen. Dat concept van een debatvereniging is ook iets wat me wel aanstaat. We zijn als vereniging in Europa geïnteresseerd, maar we kunnen daar kritisch over spreken en debatteren."

Bestaan jullie door jullie politieke focus vooral uit politieke wetenschappers?

"Neen, zeker niet. De leden van ons praesidium studeren allemaal verschillende richtingen. Ik snap natuurlijk wel dat wie politieke wetenschappen studeert, zich meer aangesproken voelt door politieke verenigingen, maar uiteindelijk is alles politiek, hé. Wij staan dan ook voor iedereen open. Op onze evenementen proberen we vaak via de proffen te werken. Zo weet ik dat, bijvoorbeeld, Hendrik Vos grote fan van ons is. Hij deelt dan graag onze evenementen met zijn studenten, die natuurlijk wel politieke wetenschappers zijn."

Organiseren jullie ook zaken zoals cantussen?

"Er waren vóór corona wel plannen voor een cantus, maar dat is natuurlijk niet kunnen doorgaan. Dat is ook niet heel evident voor ons omdat we, bijvoorbeeld, geen cantor hebben. We zouden dat dus samen met een andere vereniging moeten organiseren. We doen meestal informatieve evenementen zoals lezingen en debatten. Maar natuurlijk ook zaken zoals uitstappen of cocktailavonden."

Betekent jullie Europese focus dat jullie allemaal Guy Verhofstadt-fans zijn? 

"Daar heb ik niet direct een steekproef van (lacht). Persoonlijk denk ik dat hij wat op Nigel Farage lijkt, veel roepen met weinig inhoud. Maar Minos als vereniging is ook niet per se fan, denk ik. We zijn bijvoorbeeld niet gelieerd aan een partij. We blijven als vereniging neutraal."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen