Een duidingsprogramma met inhoud: het nieuwe normaal?

Vrijdagavond barstte een bom van verontwaardiging in heel Vlaanderen: de drie gasten in 'De Afspraak op Vrijdag' waren allen uitgenodigd op basis van hun relevantie en expertise. Opmerkelijk is ook dat er ditmaal geen oude, witte mannen aan tafel zaten. Tegen het einde van de aflevering lag de VRT al onder vuur in een open brief van Rik Torfs die ondertekend was door het gros van de Vlaamse éminence grise. "Het zijn politiek correcte tijden, en vanavond werd weer eens duidelijk wie daar de grootste slachtoffers van zijn: wij", schreef Torfs.

Een reconstructie van deze bizarre gebeurtenis kunt u woensdag verwachten in 'Pano', maar wij konden al spreken met de directeur van de VRT-nieuwsdienst, Bert van Peeters.

Uw ombudsdienst werd dit weekend overspoeld met getuigenissen. Kijkers wisten niet wat ze zagen toen 'De Afspraak' plots een genuanceerde talkshow was, met gasten gekozen op basis van hun kwaliteiten en niet hun vermogen om te polariseren. Hoe is dat kunnen gebeuren?

"Toen de gastenlijst werd samengesteld, was ik aan het onderhandelen met de redactie van 'Het Journaal' om minder schermtijd te geven aan een reportage over de zogenaamde gevolgen van 'kapitalisme' op de klimatologische toestand in India. Ik heb er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat we een reporter hebben afgestuurd op de verkiezing van 'mooiste gevel van Erps-Kwerps'. Je moet de mensen hoop geven. Die reportage werd een knap staaltje nietszeggende journalistiek, waar wij als redactie voor bekendstaan – en terecht. Over 'De Afspraak op Vrijdag' kan ik me dus niet uitspreken. Weet wel dat we het welzijn van onze kijkers hoog in het vaandel dragen. Of zoals Gert Brents (de winnaar van 'mooiste gevel van Erps-Kwerps', red.) zou zeggen: "Niets is mooier dan mijn gevel en traditie."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen