De menstruatiecup: wonderproduct voor de toekomst?

De spreekbuis: een verhaal in zijn eenvoud, een gedachte in chaos, een beeld dat meer dan duizend woorden zegt of een verloren rode draad van een vertelsel, gebracht op papier.

Als menstruerend persoon gooi je doorheen je leven zo'n 10.000 tampons of maandverbanden weg. Dat is vergelijkbaar met je eigen lichaamsgewicht in menstruatieproducten. In een tijdperk waar de ene milieuramp na de andere plaatsvindt, moet er ondertussen toch een ecologisch alternatief bedacht zijn om deze gigantische afvalberg tegen te gaan? Inderdaad, hier is de menstruatiecup.

De menstruatiecup is een herbruikbaar hygiënisch product dat je tijdens de menstruatie vaginaal inbrengt. Anders dan een een tampon of inlegkruisje, neemt de cup geen bloed op, maar houdt het de menstruele vloeistoffen vast en voorkomt het dat die uitlekken tot je de cup weer uitneemt. Menstruatiecups zijn gemaakt van flexibele siliconen of latex en hebben de vorm van een bel met een steeltje. Het belgedeelte houdt het bloed vast en het steeltje gebruik je om de cup in te brengen en uit te halen. Nadat de cup is uitgenomen, giet je het bloed weg, spoel je de cup uit en kan je hem weer inbrengen. Op het einde van de cyclus hoor je de cup in water te koken om alle bacteriën te doden, waarna je hem kan opbergen om volgende maand opnieuw te gebruiken.

Een belangrijke reden om de cup te overwegen, is dat hij je geld kan besparen. Een menstruatiecup koop je één keer aan voor ongeveer twintig euro en kan je dan tien jaar lang gebruiken. In één jaar geef je meer dan honderd euro uit aan tampons en inlegkruisjes. Na tien jaar heb je dus duizend euro bespaard.

Met dit wondermiddel bespaar je niet alleen geld, maar red je ook de natuur. De menstruatiecup is tien jaar lang herbruikbaar, dat is dus tien jaar aan tampons en maandverbanden die niet terechtkomen op die toch al omvangrijke afvalberg.

Ten slotte is de menstruatiecup ook veiliger dan tampons. Wanneer je een tampon langer dan acht uur laat inzitten, kan je immers het toxischeshocksyndroom oplopen. De cup daarentegen kan je met gemak twaalf uur laten zitten en moet je dus maar twee keer per dag verversen. Als je een cup gebruikt, komt je geliefde bloedmachine dan ook niet in contact met de chemische stoffen waarmee tampons en maandverbanden behandeld worden.

Maar pas op, het vergt wel wat oefening om de menstruatiecup te leren gebruiken. Je kan niet zomaar aan een touwtje trekken om de cup te verwijderen, zoals bij een gewone tampon. Daarnaast kom je ook in contact met bloed, waardoor sommige mensen de cup niet aangenaam vinden.

Met het oog op de toekomst is het geen slecht idee om de afvalberg tegen te gaan en geld te besparen. Dankzij dit kleine wonderproduct komen we in ieder geval een stap dichter bij een ideale wereld.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen