Tinderetiquette met @Tinderkut

Het academiejaar is opnieuw begonnen: hét signaal voor menig student om de vingers opnieuw lustig uit de kom te swipen en hun meest poëtische openingszin boven te halen. Waar dat eerste perfect lukt, lijkt het tweede voor sommigen een helse opdracht.

Tinderkut

Instagramaccount @tinderkut verzamelt screenshots van ongemakkelijke, hilarische en ronduit walgelijke gesprekken en bio's op ieders tegelijk favoriete en meest gehate datingapp. Er is duidelijk nood aan een concrete set van regels over wat je wel en vooral niet moet doen als je in contact komt met je al dan niet romantische medemens: een soort Tinderetiquette. Voor de doorwinterde gebruiker zullen er waarschijnlijk wel wat herkenbare fenomenen opduiken. Voor de onzekere nieuweling en zij die de stap nog niet gezet hebben: let goed op en wees voorbereid op wat je te wachten staat. 

Boys, boys, boys

Waar te beginnen? Eerst en vooral: aan al wie op mannen valt, voor dit verdriet zijn geen woorden. 

Iedereen heeft een eigen mening over de perfecte eerste indruk en of dat al dan niet van belang is. Maar over een afschuwelijke openingszin krijgen als opener bestaat geen discussie: het is dikke afknapper. Uiteraard zijn er leuke en grappige openingszinnen en krijg je bonuspunten als je er een gebruikt die niet al vijftig keer door ieders Tinderinbox is gegaan. Openingszinnen over wat je wil dat de andere met je zaad doet of hoe je wel eens wil proeven van de geslachtsdelen van de ander, laat je het best achterwege wanneer je een nieuwe match benadert. Als je meer het klassieke type bent, kan je ook gewoon met 'hey' openen, maar dan riskeer je te verdrinken in de inbox vol met droge openers van je Tindermatch. Gefrustreerd zijn en kwade berichten sturen als je match dan niet antwoordt op je zorgvuldig gekozen opener is ook af te raden. Of zoals een beroemde ijsprinses het ooit zei: "Let it go."

Misschien eens grondig nadenken over de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt

Een ander punt waar veel jongeheren mee worstelen is hun 'bio', om nog maar te zwijgen over degenen die simpelweg niks over zichzelf te vertellen hebben en het tekstvak dus gewoon leeg laten. Zinnen zoals "Ik drink wel eens graag een pintje" of "Ik feest wel eens graag met de maten" zijn blijkbaar absolute favorieten. Als je niks anders over jezelf te vertellen hebt dan dat je graag alcohol drinkt, moet je misschien eens grondig nadenken over de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Ook bier-emoji's, feesttoeter-emoji's en elke vorm van duim- biceps- of andere lichaamsdeelemoji's tonen niet hoe kleurrijk je persoonlijkheid wel is. Ten slotte, jongens: je mag gerust toegeven dat je graag in je bio wil vermelden dat je meer dan 1m80 bent, je hoeft er daarom niet bij te zetten "want dat is blijkbaar belangrijk".

Girls, girls, girls

Er valt veel te zeggen over de jongens op Tinder, maar er is geen reden om met stenen te gooien want de vrouwelijke kant is ook zeker niet zonder zonde. Spijtig genoeg beginnen de problemen al nog voor er geliket of gematcht wordt: bij de profielen. Als je een "ben eigenlijk 19 haha" of een doorverwijzing naar een Instagrampagina ziet, weet je meestal al waar je aan toe bent: een enorm saai gesprek. Voor vele Tindergebruikers is de kwaliteit van de dialoog waarschijnlijk niet zo belangrijk, maar vergeef het ons als we liever onze tijd niet spenderen aan antwoorden die de helse droogte van de Sahara een ongeneeslijke onzekerheid zouden aanpraten. Om dan nog maar te zwijgen over deze hippe trend: weigeren als eerste te sturen.

We begrijpen de nood om mensen wat moeite te laten doen, maar is het echt zo belangrijk wie er eerst het ongemakkelijke gesprek op gang trekt? Als er dan al eerst gestuurd wordt, mag je je dan weer aan een prachtexemplaar van een "hey" als repliek verwachten. De hoeveelheid clichés die de gemiddelde gebruiker ziet passeren, laat je al gemakkelijk een link leggen met 'Groundhog Day' (een film waarin Bill Murray dezelfde dag telkens opnieuw beleeft, red.) maar dan met meisjes die denken dat wijn en jeugdbewegingen persoonlijkheidskenmerken zijn. Als wijn sippen je enige hobby is, ben je geen uniek en eigenzinnig persoon, maar alcoholverslaafd. En als laatste: hoewel er zeker mensen bereid zullen zijn om op de aanvragen in te gaan, is de zoektocht naar jouw rijke sugar daddy of -mommy misschien niet zo vlot aan het lopen als je het via Tinder moet doen. Daarnaast een speciale vermelding van de meisjes wiens bio enkel uit hun bankrekeningnummer bestaat. Best wel grappig.

Lesje geleerd?

Hier is het dan, een uitgebreide lijst van alle misdaden tegen de degelijkheid die de revue zijn gepasseerd. Wat valt hieruit nu te leren? Naast het feit dat we blijkbaar nogal bitter zijn over onze Tinderervaringen, blijkt dat jongens en meisjes helemaal niet zo veel van elkaar verschillen. Alcohol is een serieus probleem die beide kanten van de app raakt. Iedereen drukt hun bestaan op deze planeet uit aan de hand van emoji's, en we vinden allemaal dat lengte niet belangrijk hoort te zijn. Er zijn natuurlijk ook grote verschillen. Jongens zijn bijvoorbeeld nogal cru in hoe ze hun penis willen vermelden in gesprekken en meisjes vergeten al snel eens dat een gesprek met twee wordt gevoerd. Ga nu heen, lieve swipertjes, en onthoud wat je vandaag hebt geleerd. Of begin heel erg hard te hopen dat de persoon die op repetitieve of overgeseksualiseerde mensen valt net de app heeft geïnstalleerd.

0
Gemiddeld: 5 (3 stemmen)

Reactie toevoegen