Binnenkort mogen de nieuwe studentenvertegenwoordigers hun plaats innemen in de Raad van Bestuur van de UGent en zullen zij in de smoked filled rooms vechten voor de rechten van de student. Ze vertellen alvast over hun eerste indrukken en ambities.
Sara Helsen, Jorn Van Polfliet, Eva Van Reeth en Said Mabrouk werden vorig jaar verkozen voor het hoogste besluitvormende orgaan aan onze universiteit. Hun eerste officiële raad van bestuur moet nog plaatsvinden, maar de vier staan te popelen om hun ideeën de komende twee jaar in de praktijk om te zetten.
Het is opvallend dat vorige verkiezingen een hoop verkozenen nog niet veel ervaring hadden in de studentenpolitiek. Voelen jullie zich een beetje outsiders?
Eva: Ik ben wel blij dat de meer ervaren stuvers ons ook een beetje onder de vleugels namen. Ik denk dat het zeer belangrijk is om een overdracht van kennis en ervaring te hebben, zodat er niets verloren gaat.
Sara: Ik was zelf heel verrast toen ik de resultaten van de verkiezingen zag, maar het lijkt me sowieso een goede zaak. Soms heb ik het gevoel dat de wereld van de studentenpolitiek te veel een niche is geworden. Zij zijn zeer goed thuis in hun dossiers, maar verliezen vaker uit het oog wat er bij de andere studenten leeft. Maar ik ga ook volledig akkoord met Eva. Mijn vervanger en ik speelden bijvoorbeeld met het idee om elk jaar twee stuvers voor de Raad van Bestuur te verkiezen, zodat er steeds twee seniors en twee juniors aanwezig zijn. Dan heb je altijd dat jong bloed, maar ook die ervaring.
"Ik heb altijd gevonden dat stuvers niet zichtbaar genoeg zijn." – Said
Mentaal welzijn was hét thema van de vorige verkiezingen. Hebben jullie concrete plannen om deze problematiek aan te pakken?
Eva: Zeker tijdens deze pandemie lijkt het me extra belangrijk dat studenten nog voldoende sociaal contact hebben. Anders loop je echt het gevaar dat zij in een sociaal isolement terechtkomen. Veilige 'on campus' lessen zijn daarom een prioriteit nu.
Said: Voor niemand is dat sociaal contact lastiger dan voor eerstejaars. Ik denk dat we moeten focussen op de begeleiding van nieuwe studenten.
Sara: We zouden ook graag willen inzetten op prikkelarme ruimtes aan de universiteit waarin studenten even tot rust kunnen komen, zodat ze niet altijd in die drukte zitten.
Jorn: Behalve de vorige punten van preventie gaan we uiteraard ook inzetten op het helpen van studenten met wie het mentaal even wat slechter gaat. Veel studenten weten niet dat de UGent goeie studentenpsychologen heeft die hen graag willen begeleiden. Het wordt zeker een streefpunt om studenten daar meer bewust van te maken.
"Soms heb ik het gevoel dat de wereld van de studentenpolitiek te veel een niche is geworden." – Sara
In de campagne hebben jullie zich alle vier uitgesproken voor duurzaamheid en benadrukt dat de UGent meer klimaatbewust moet worden. Recent werd er op de Raad van Bestuur besloten om de klimaatnoodtoestand niet af te kondigen aan onze universiteit. Hoe voelen jullie zich daarbij?
Sara: Wij waren tijdens die stemming aanwezig als toeschouwers, aangezien ons mandaat eigenlijk nog niet van start is gegaan. Die discussie heeft toch een diepe indruk op mij gemaakt. Er werd uiteindelijk besloten om in het geheel niet te stemmen over het al dan niet afkondigen van de klimaatnoodtoestand, omdat velen bang waren om een negatief signaal naar de samenleving te sturen bij een weigering. De studente die het voorstel oorspronkelijk deed, trok haar amendement uiteindelijk terug na al deze kritische reacties. Ze mogen niet expliciet vragen om het terug te trekken, maar je voelt dat wel in de zaal. Dat was echt zeer teleurstellend.
Said: Ik vond dat ook zeer jammer. Uiteindelijk hebben ze wel een signaal gegeven door te zeggen dat de klimaatproblematiek 'hoogdringend' is, maar dat signaal lijkt me toch veel te zwak. Het is nodig om nu te handelen en die verantwoordelijkheid heeft de universiteit van zich afgeschoven.
"Een link tussen stuver en student is echt noodzakelijk." – Jorn
Tijdens de lockdown kwam er uit verschillende hoeken kritiek op de communicatie van de UGent. Is dat iets waar jullie aan willen werken?
Eva: Zelf zou ik liefst een systeem zien waarin studenten niet meer overspoeld worden met meldingen op Ufora, maar dat is een moeilijke balans. De berichten tijdens de lockdown zijn bij vele studenten zeer slecht overgekomen. Je kunt als universiteit natuurlijk niet blijven herhalen hoezeer je met de studenten inzit, maar dan niks van je laten horen. Los van de coronacrisis vind ik het ook echt jammer dat de universiteit niets van zich laat horen over belangrijke maatschappelijke thema's zoals de Black Lives Matter-beweging. Over zo'n onderwerpen kun je niet stil blijven.
Said: De communicatie van de UGent moet korter en duidelijker. Ze moeten duidelijke standpunten geven en niet te veel herhalende berichten blijven sturen. Dat veroorzaakt alleen maar verwarring.
Tijdens de campagne lieten de kandidaten voor alle raden massaal weten dat zij het gevoel hebben dat stuvers niet zichtbaar genoeg zijn aan de universiteit. Hoe willen jullie dit probleem aanpakken?
Jorn: Studenten weten meestal dat hun studierichting een vereniging heeft, maar zijn niet goed op de hoogte van het bestaan van andere verenigingen en initiatieven aan de UGent. Een eerste stap om dat probleem op te lossen is mensen meer vertrouwd maken met de Facultaire en Gentse Studentenraad. Zij zouden een eerste aanknopingspunt moeten zijn om de studenten op weg te helpen. Natuurlijk is daar een hele reclamecampagne voor nodig, maar de link tussen stuver en student is echt noodzakelijk.
"Ik zou graag een systeem zien waarin studenten niet meer overspoeld worden met meldingen op Ufora." – Eva
Said: Ik heb altijd gevonden dat stuvers niet zichtbaar genoeg zijn. Ik probeer dat zelf tegen te gaan door heel veel te blijven communiceren. Ik post nog altijd berichten op mijn verkiezingspagina op Facebook en ben recent ook in auditoria gaan spreken in verband met de overpoort. Het is noodzakelijk om aanwezig te zijn onder studenten.
Sara: Stuvers zeggen allang dat ze aan hun zichtbaarheid moeten werken, maar dat is dan ook een continu werk. Iedere generatie studenten moet opnieuw kennismaken met alle verenigingen en alle initiatieven. Eens iemand in een vereniging zit, dan komt die al snel met een heleboel andere verenigingen in contact. De truc is om ze mee te krijgen.
Zijn jullie van plan om nauw met elkaar samen te werken de komende jaren?
Jorn: Het spreekt voor zich dat wij allemaal een eigen mening hebben, maar met z'n vieren staan we sowieso sterker. Wij hebben de opdracht gekregen om de wil van alle studenten aan de UGent te vertegenwoordigen. Het is nu onze taak om, als het erop aankomt, onze meningsverschillen naast ons neer te leggen en samen op te komen voor de student.
Reactie toevoegen