"We willen dat onze eerste plaat er helemaal staat"

Fabian en Reina Rasti over uitbundige Britten en inspirerende familiecassettetjes

Aan de hand van ‘psychedelische rock met oosterse invloeden’ tracht Pavlove hun publiek te conditioneren tot verliefdheid. Bij het Gentse publiek is de vijfkoppige band alvast geen nobele onbekende meer, maar hun ambities reiken verder. “We hebben altijd al eens willen optreden in Heist-op-den-Berg. Of Glastonbury, even goed.” 

In hun gezellige huisje in Gent vertellen Reina en Fabian Rasti over de afgelopen drie jaar als Pavlove. Hoewel ze beiden al van kinds af aan muziek maakten, kwam er van samenwerken op dat vlak niet erg veel in huis. "We suckten allebei", biecht het duo op. Vele jaren later repeteren ze samen met Helena Mayorga, Daan Van Isterdael en Arno Grootaers in de Limburgse zolderkamer van laatstgenoemde. Die bezetting is sinds drie jaar min of meer stabiel, maar werd voorafgegaan door een paar wissels. "In het zeer prille begin waren we met drie. Ik, onze huidige bassist en een beatboxer. Dat was nog niet wat het moest zijn. Later is mijn zus Reina erbij gekomen, vervingen we de beatboxer door een drummer en werden we Pavlove", aldus Fabian.

Zeemzoete love songs

"Enerzijds staat onze bandnaam voor zeemzoete love songs, een omschrijving die voornamelijk past bij onze eerste nummers. Anderzijds is het ook een verwijzing naar het experiment van de Russische wetenschapper Pavlov. Samengevat proberen we met onze muziek mensen instant in een roes te brengen", legt Reina uit. "Of te doen kwijlen", vult Fabian aan, toen het doordrong dat we niet vroegen naar de afkomst van zijn eigen voornaam.
Op vlak van setting wisten ze in het verleden al te genieten van zowel kleine cafés als grote evenementen in openlucht. Voor Reina gaat de voorkeur eerder naar een beperkt publiek in een knusse omgeving. Haar broer ziet ook voordelen in een meer omvangrijke massa. Reina verduidelijkt: "Voor onze muziek hebben we wel gemerkt dat kleinere, donkere settings vaak toffer zijn. Anderzijds hebben we vorig jaar in het OLT Rivierenhof gestaan als support act van Hooverphonic. Dat was een prachtige locatie, en uiteraard ook een unieke ervaring." Haar broer vult aan: "Persoonlijk vind ik het makkelijker om een band op te bouwen met het publiek als er wat meer volk staat. Met een klein publiek is het erg moeilijk om veel energie terug te krijgen. Zeker als de zaal gevuld is met Belgen, die vaak minder los zijn." "Het hangt uiteraard ook af van in hoeverre het publiek ons kent. Op onze uitverkochte ep-release in De Vooruit was er een veel zottere sfeer dan wanneer we op een festival staan te spelen voor een groep mensen die ons tussendoor even meepikt", vervolledigt Reina. Dat het Belgische publiek nogal bedeesd is, werd hen afgelopen maanden eens te meer duidelijk tijdens hun tour door het Verenigd Koninkrijk. Een ervaring die ze zeker voor herhaling vatbaar vinden. "We merkten dat het publiek in het VK veel losser en enthousiaster reageerde. Niet alleen tijdens de show, ook achteraf kwamen ze ons complimenteren en vastnemen. Dat zijn dingen die dichter bij huis minder snel gebeuren", aldus Reina. Dat kan volgens haar broer ook wel een gevolg zijn van een cultuurverschil. "Ze zitten daar om negen uur 's avonds natuurlijk wel al vol alcohol. Als je dan een show speelt om half elf, voel je op straat al Overpoort-vibes."

Back to the roots

Inspiratie halen ze zoals vele anderen bij de muziek waar ze zelf veel naar luisteren. Ook de tips van hun Iraanse familie nemen ze daarbij ter harte. "Ik denk dat er voor onze nieuwste nummers wel wat is ingesijpeld van de cassettetjes van onze grootouders. Die schotelen ons zo nu en dan wel iets voor met de boodschap dat we trots mogen zijn op onze roots. Gelijk hebben ze. In de jaren 60 en 70 is er heel wat coole muziek gemaakt in onder andere Iran en Turkije. Daarvan zijn er ongetwijfeld invloeden te vinden in onze nieuwste nummers", aldus Reina.

"Het zou mooi zijn mocht elke song van die plaat een emotie teweegbrengen die iets meer gelaagd is dan bij veel hedendaagse muziek" - Fabian


Die nummers zijn te vinden op hun ep 'Savages'. Een ep die, hoewel ze de identiteit van de band nog steeds duidelijk bevat, ook wel verschilt van hun voorgaande muziek. Een richting die ze in de nabije toekomst willen blijven uitgaan, hoewel het volgens het muzikaal brein van de groep, Fabian, later nog veel kanten uit kan. "De muziek die te vinden is op 'Savages' is iets ruiger. Dat is volgens mij ook waar we momenteel meer naartoe willen. Later zie ik ook zeker potentieel in een ep die het ruigere weer meer combineert met de sixties-vibe die ons typeert. Al is dat uiteraard afwachten. Momenteel proberen we vooral uit te zoeken wat we exact op onze eerste plaat willen. We hopen in de zomer wel wat op te kunnen treden, dus zijn we nu volop muziek aan het schrijven. We willen dat die eerste plaat er helemaal staat en veel beluisterd wordt. Dat is natuurlijk de droom van elke band, maar in het verleden is ons dat wel min of meer gelukt. Een goede zaak, al blijft het een kwestie van volhouden. We zijn er ons erg van bewust dat die eerste plaat veel bepaalt. Niet enkel voor luisteraars, maar ook binnen de muziekindustrie is een eerste indruk heel belangrijk. Het zou mooi zijn mocht elke song van die plaat een emotie teweegbrengen die iets meer gelaagd is dan bij veel hedendaagse muziek." Die muziek komt voornamelijk tot stand door Fabian, terwijl zijn zus zich ontfermt over de tekst en de zanglijnen. "Fabi studeert muziekproductie dus starten we altijd met een demo die hij maakt. Ik voeg er vervolgens tekst en zanglijn aan toe, waarna we het samen muzikaal uitwerken. Dan leggen we het voor aan de rest en wordt er verder geknutseld. Helena is zeer goed met sounds. Zij experimenteert wat verder, probeert wat dingen uit en tracht het haar eigen te maken. Hetzelfde geldt voor drummer Arno”, vertelt Reina. “En Daan, die kerel speelt gewoon nooit een foute noot”.

Liefdadigheid

Voor hun laatste ep organiseerden ze een crowdfunding waarbij ze uiteindelijk meer inzamelden dan aanvankelijk beoogd. Een succes dat ze niet meteen verwacht hadden. "We hadden wat research gedaan naar de manier waarop andere bands crowdfundings hadden georganiseerd. Meestal kwam dat neer op zichzelf als band voorstellen en dan een beetje geld vragen aan vrienden en familie. Dat wouden we anders aanpakken, dus richtten we ons op bv's die we zelf kenden of via-via konden bereiken. We hebben hen gevraagd ons te promoten alsof we een liefdadigheidsproject waren en dat heeft gewerkt", vertelt Reina. "Onze andere optie bestond eruit onze bassist Daan zichzelf te laten prostitueren. Hij had daar de gepaste snor voor, we hebben een andere naam voor hem gezocht en een kostuum gekocht. Jammer genoeg zagen zowel hij als zijn vriendin dat niet zitten", lacht Fabian.

"Soms vinden we het irritant dat artwork en sociale media de dag van vandaag zo belangrijk zijn geworden, maar het hoort erbij" - Reina

Om dat alles klaar te spelen, proberen ze niet enkel geld binnen te halen, maar ook de kosten te drukken. "We hebben het voordeel dat drie van onze bandleden aan het conservatorium studeren. Daar kunnen we studio's gebruiken die vrij goed uitgerust zijn. Daarnaast beginnen ook onze eigen vaardigheden erop vooruit te gaan en kunnen we dus meer en meer zelf. Zo hebben we onze ep bijvoorbeeld deels zelf opgenomen met behulp van Mathias Stal, die ook onze live-mixer is", vertelt Fabian.

Ook op vlak van artwork merken ze dat hun behendigheid erop vooruitgaat. "Voor onze ep werkten we samen met het duo 'Like Your Footprint'. Zij hebben onze persfoto's genomen en de plaat ontworpen. Het artwork voor de single 'Savages' maakte ik dan weer zelf. Ik heb heel wat geprutst met Photoshop en echte verf, maar ondertussen begint het wel te lukken. Soms vinden we het irritant dat artwork en sociale media de dag van vandaag zo belangrijk zijn geworden, maar het hoort erbij. Als je dat zelf wat probeert te doen, heb je natuurlijk het voordeel dat je ook op dat vlak je eigen ding kan doen. Het is een extra kunsttak die er bijkomt, en dat is wel leuk", aldus Reina. Haar broer Fabian vult aan: "Het wordt vaak vergeten dat al die zaken heel veel geld kosten, maar we hebben het geluk dat we veel getalenteerde vrienden hebbben, met wie we kunnen samenwerken", besluit Fabian.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Ik ben een ietwat oudere toch wel jonge 60-jarige en geniet ten volle van de schitterende sound die Pavlove brengt.I love it.

Reactie toevoegen