Brihang, Brihang blijf je nog lang?

“Ik weet nu wie da'k ben, maar niet wat dat er nog komt”, rapt hij. De naam Boudy Verleye zegt wellicht niet veel, maar zijn artiestennaam Brihang doet vast wel een belletje rinkelen. Deze ‘schavuit’ uit Knokke knokt zich een weg naar de top van de hitlijsten.

Waar ben ik hier beland, zulke rare wereld

Brussel: de stad waarnaar hij verhuisd is, waar hij in de hiphopscene dook, waar hij in een uitverkochte AB speelde en waar hij vasthoudt aan zijn Knokse accent. Daar vind je Brihang. Zijn thuisstad Knokke liet hij achter zich om op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen, maar hij vond eerder de naam van zijn nieuwe plaat. Samen met zijn vriendin Inca was hij aan het scrollen op Immoweb toen hij het woord 'casco' tegenkwam. Dat bleek dan ook de perfecte metafoor voor zijn nieuwe plaat: iets dat nog niet af is en waar iedereen zijn eigen invulling aan kan geven.

Casco bleek de perfecte metafoor voor zijn nieuwe plaat: iets dat nog niet af is en waar iedereen zijn eigen invulling aan kan geven.

Steengoede nummers

Ondank zijn dyslexie perste Brihang elf poëtische nummers uit zijn pen. Deze bundelde hij op zijn nieuwe plaat 'Casco'. De single 'Steentje' kwam vervroegd uit en scoorde niet alleen goed bij de jeugd; Brihang behaalde een zesde plaats in de 'Lage Landenlijst' met deze ruwe edelsteen. Zijn plaat 'Casco' was een schrijfworsteling, geeft Brihang in meerdere interviews toe, maar het leverde hem toch een uitverkochte tournee op. De Belgen zijn fan van de beats en ook de Nederlanders lopen er warm voor, maar zijn zoals steeds wat trager.

Ik rap nie op de maat, ik rap uit m'n ziel

Wat maakt nu dat Brihang niet de volgende Boef is met lyrics als: "Je dame wilt een superstar sucken aan z’n dick", of de nieuwe Famke Louise die rapt over "jackas met bontkragen"? Brihangs lyrics zijn de kleinkunst van de rapwereld. Zijn nummers zijn gebaseerd op zijn leven, zijn ervaringen en Georges Perec, een Frans taalvirtuoos. Intelligent is hij dus wel, die Brihang. Dankzij de combinatie van hiphopbeats en woordkunst spreekt hij ook een groot publiek aan. Hij rapt over de dingen des levens en doet dat in elk nummer op een andere manier. En dat allemaal zonder zichzelf te verloochenen, want in al zijn nummers hoor je zijn prachtige, Knokse accent.

Wanneer kom je were thus, gie ziet altijd zo ver weg

In 2016 won hij 'De Nieuwe lichting', een talentenshow van Studio Brussel, en sindsdien heeft hij niet stilgezeten. Zijn eerste album, met de naam 'Zolangmogelijk', kwam uit in 2016. Daarna ging Brihang op tournee, weg van zijn 'casco' in Brussel, om zijn tweede album te brengen. Zijn mama kan zo gemakkelijk de tekst van zijn eigen 'Ver Weg' citeren: "Wanneer kom je were thus, gie ziet altijd zo ver weg."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen