Cultuuragenda

Maya Youssef Trio

05/11, Handelsbeurs, €7 (student)

Maya Youssef groeide op in Damascus en wil met haar muziek een tegengif bieden voor de dood en vernieling die heersen in haar geboorteland Syrië. Uit een sierlijke tafelharp - de qanûn - tovert zij Arabische melodieën met elementen uit de jazz en flamenco die helend en hoopgevend werken. Deze qanûn is een 78-snarig instrument waarvan elke snaar vier knopjes heeft om de spanning te bepalen. De cello en de tamboerijn versterken het opzwepende karakter en verleiden de luisteraar moeiteloos tot vingergeroffel.

Indisch Festival

26/10 - 27/10, Stadshal, gratis toegang

Wanneer de herfstvakantie begint voor de kindjes, is het dit jaar ook Diwali: de dag waarop hindoes de overwinning van het licht op de duisternis, oftewel van goed op kwaad, vieren. Voeg u bij de feestende menigte en geniet van de Indiase keuken, de traditionele dansen en muziek, en workshops over tattoos, keukentips, yoga en Bollywood-choreografie. Glimpse of India wil je laten kennismaken met de Indiase cultuur en verwelkomt iedereen van 11:00 tot 20:00 (zaterdag) en 11:00 tot 18:00 (zondag) onder de Stadshal.

Expo: ‘Mijn legerdienst’

Vanaf 19/10, Huis van Alijn, €2 (19-25 jaar)

Tot 1994 was je als jonge snaak doorgaans verplicht om een tijdje militaire training te volgen: dril, aardappelen schillen, enzovoort. Af en toe laait het debat weer op en wil de oude garde de dienstplicht opnieuw invoeren om de jeugd wat discipline bij te brengen. Ga voor de zekerheid alvast eens een kijkje nemen in het Huis van Alijn op de Kraanlei. Daar wordt nog tot 26/04 het verhaal verteld van de Belgische miliciens doorheen de twintigste eeuw: een expo met foto’s en andere materiële overblijfselen van het soldatenleven.

Jazz @ Hot Club

Dagelijks om 21:00, behalve op vrijdag en zaterdag, gratis toegang

Via het smalle Schuddevisstraatje op de Groentenmarkt kom je terecht in een klein cafeetje met twee verdiepen, gezellig verlicht door het schijnsel van lange kaarsen. De cafénaam mag dan wel de associatie met een cabardouche oproepen, Hot Club is eerder een plek voor sax dan een huis van lichte zeden. Bijna iedere avond kan je er genieten van een gratis jazzoptreden, op woensdag en donderdag gevolgd door een jamsessie.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen