Een cultuurevenement voor iedere wannabe kunststudent

En ook voor de "echte"

Ben je pas beginnen studeren, net aan een studie in Gent begonnen, altijd op zoek naar nieuwe culturele evenementen of gewoon een trouwe lezer van de cultuursectie? Dan is dit artikel iets voor jou! Wij zochten namelijk voor jou dé culturele evenementen van dit academiejaar op die je zeker niet mag missen.

Student Kick-Off

25 september

De Kick-Off is de start van het nieuwe jaar voor iedere Gentse student. Op deze ene avond kunnen alle studenten nog één keer hun festivalzomer herbeleven op het Sint-Pietersplein en zich distantiëren van de harde realiteit dat ze nu toch echt wel weer gaan moeten beginnen studeren. De studenten met herexamens kunnen dan weer nostalgisch terugdenken aan de tijd dat er momenten waren in hun leven waarop ze niet moesten studeren.

Ook dit jaar komen er weer een hele resem artiesten, zoals RegiRonnie Flex & Deuxperience en Chackie Jam. Al weten wij ook wel dat de meeste studenten stiekem enkel zullen komen voor de zeemzoete klanken van Gestapo Knallmuzik en DJ YOLOTANKER.

Nacht van de verbeelding

4 oktober

Tijdens de nacht van vier op vijf oktober wordt artistiek Gent ingepalmd door allerlei creatieve types. Dit alles zal zich afspelen in S.M.AK., Museum van Schone Kunsten (MSK), de Floraliënhal, Plantentuin en nog veel meer. Naar verluidt kun je hier slam philosophy tot techno-flamenco verwachten. Wat dat precies is, laten we voorlopig nog aan de verbeelding over! De kunstzinnigen onder ons kunnen ook hun eigen werk indienen via zelfgemaakte affiches, om zo een plaatsje in een museum te veroveren.

Museumnacht

5 december

Op de museumnacht gooien de grote Gentse musea gezamenlijk hun deuren open, zodat iedereen een nacht lang gratis van alle kunst en kennis kan genieten. Een staaltje opendeurpolitiek dat Theo Francken een hartaanval zou bezorgen. Wij kunnen alle studenten niet genoeg aansporen om deze avond de straten van de Overpoort, of misschien realistischer hun luie zetel met Netflix, in te ruilen voor de gezellige gangetjes van het Design Museum, S.M.A.K. of één van de andere deelnemende musea.

De Kotroute

Datum nog onbekend, maar zal worden bekend gemaakt via sociale media.

De kotroute is een kunstevenement voor studenten, door studenten. Gedurende één nacht worden de koten van enkele barmhartige Samaritanen omgetoverd tot kleine musea, waar de werken van studenten met een creatieve passie worden tentoongesteld. De ideale gelegenheid om te gaan genieten van mooie kunst door een nog onbekende leeftijdsgenoot, en misschien ook om alvast een kijkje te gaan nemen in een mogelijk kot.

Als je zelf jouw kot wil aanbieden als locatie voor de route of graag je eigen kunst zou ophangen, kun je nog altijd de organisatie van de Kotroute contacteren via sociale media.

Het Jaar van Van Eyck

In Gent wordt 2020 het jaar van Van Eyck. Deze zeshonderd jaar oude kunstenaar, bij de meeste studenten vooral bekend als 'die gast die dat schilderij gemaakt heeft waar ze in het middelbaar een les esthetica over hebben gekregen', vormt voor één jaar het culturele middelpunt van Gent. De reden? Het MSK stelt vanaf februari 2020 de grootste collectie Van Eyck-werken ooit tentoon. Dat was geen al te makkelijke opdracht, aangezien er niet zo veel werken meer zijn van de middeleeuwse kunstenaar.

Het hele jaar zal dus gevuld worden met aan Van Eyck gerelateerde activiteiten. Zo zal je niet alleen de collectie kunnen bewonderen in het MSK, maar zal in de Sint-Niklaaskerk bijvoorbeeld 'Lights on Van Eyck' te bezichtigen zijn. Dat is een digitale en muzikale herinterpretatie van zijn belangrijkste werk, 'Het Lam Gods'. Maar het blijft niet beperkt tot kunst, ook de sportfanaten onder ons mogen zich gelukkig prijzen. Op 29 maart vindt immers de eerste Van Eyck-marathon plaats. Wij rekenen er alvast op dat ons Lam Gods, rector Rik Van de Walle, zal meelopen, aangezien die niet bang is voor een marathon meer of minder.

Kottekst en Auw La

Koten zijn voor studenten wat musea zijn voor dertigers met te veel tijd en geld. Het is dan ook niet gek dat er niet één, maar twee kotgerelateerde evenementen in deze lijst met aanraders staan. Kottekst is een initiatief van Auw La, een UGent-studentenvereniging voor poëten en andere studenten die graag met woorden spelen. Auw La palmt maandelijks één van de auditoria aan de Blandijn in waar ze professionele dichters en beginnende studenten aan het woord laten om hun werk met een zaal luisterende mensen te delen. Hierin komen verschillende vormen van poëzie en slam poetry aan bod. Kottekst deelt dat idee, maar brengt het van de bombastische auditoria van de Blandijn naar de intieme ruimtes van een kot. De vereniging komt regelmatig samen in koten om ook daar hun werk met elkaar te delen en naar elkaar te luisteren.

Ook als je voor dit evenement je kot wil opgeven, kun je contact opnemen met de mensen van Auw La, bereikbaar via sociale media.

May Day May Day Festival

3 mei tot 5 mei

Hét festival voor kunststudenten. Omdat dit evenement pal in onze blok valt, is dit de ideale gelegenheid voor mensen die houden van herexamens! Tijdens deze driedaagse komen kunststudenten uit verschillende steden en een brede hoeveelheid studierichtingen samen om met elkaar in dialoog te gaan en tot nieuwe ideeën en werken te komen. Hierbij breken ze niet alleen uit hun schoolmuren, maar ook los van de restricties die sommigen aan kunst proberen op te leggen. Ze experimenteren er met performances, live paintings, projecties op bizarre plekken of ideeën die onder geen enkele noemer thuis te brengen zijn.

Tijdens die drie dagen is iedereen welkom om de studenten van dichtbij te komen volgen. Het ideale moment om de kunstenaars van morgen aan het werk te zien. 

Democrazy

Niet alleen studenten pendelen, ook muziekclubs zitten soms zonder kot. Bij Democrazy kan je voor een democratische prijs overal in Gent concerten bekijken. Deze rondreizende muziekclub speelt onder andere in de Vooruit, Charlatan, Kompass Klub, NTGent en KASKcinema. Hier kan je de komende maanden oude bekenden als The Van Jets en Black Box Revelation bewonderen. Maar ook voor Brihang en Merol, bekend van 'Houd je bek en bef me', kan je bij Democrazy terecht.

Cinema's

Voor wie regelmatig een filmpje meepikt, maar zich verzet tegen de cinemamonopolies zijn er twee opties in Gent. Stap de Studioskoop aan het Sint-Annaplein binnen om zowel oude als nieuwe films te bekijken in een eerder huiselijke sfeer, of begeef je naar de Sphinx, gelegen op de Korenmarkt, tegenover alle Spaanse toeristen. 
Voor de conformisten onder ons is er de Kinepolis, waarbij je je gegevens kan verkopen voor studentenkorting en veganistische snoepjes kan verorberen. Voor studenten die krap bij kas zitten: als je krantjes van de Studioskoop rondbrengt in de stad kan je gratis tickets krijgen!

Theaters

De Nederlandse toneelschrijver Vondel staat erom bekend te hebben gezegd dat de wereld een schouwtoneel is. Een slinkse poging van Vondel om geen zalen meer te moeten zoeken voor zijn stukken, maar helaas is het nog steeds de norm om toneelstukken in gebouwen op te voeren. Ook Gent heeft daarom een hele reeks theaters te uwer beschikking gesteld. Loop verloren in de sites van NTGent, Campo en Vooruit om uzelf voor de dilemma's van de kunstwereld te zetten. U kunt zichzelf ook direct een abonnement aanschaffen en alles bekijken. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen