Winx Club is een scam

Niet elke wetenschapper houdt zich bezig met proefbuizen, deeltjesversnellers of lasers. Dr. Schamperstein kiest voor een theoretische aanpak en baant zich een weg door formules, berekeningen en kennis om zijn licht te schijnen over een prangende maar absurde vraag.

Winx, neem elkaar maar bij de hand. Probeer de kracht te voelen. Hoor de stem van de natuur. Oh, Winx club!

Bij het lezen, of eerder zingen van deze intro, word je vast al helemaal overrompeld door een gevoel van nostalgie. Een normaal meisje dat ontdekt dat ze eigenlijk magische krachten heeft. Ze mag naar een school voor feeën en beleeft geweldige avonturen met haar beste vriendinnen. En dan moeten die supercoole specialisten van de Red Fountain er nog bij komen. Welk zesjarig meisje wil dat nu niet? Op de speelplaats ontstonden er kleine gevechtjes over wie Bloom of Stella mocht spelen, maar uiteindelijk was het nog het belangrijkste wie er welke specialist moest spelen. Nu je een beetje ouder bent, is veel van de magie waarschijnlijk verdwenen. Je begint je vragen te stellen bij bepaalde dingen, bijvoorbeeld bij de vleugels van die Winx. Hoe is het namelijk mogelijk dat die kleine vlindervleugels sterk genoeg zijn om de lichamen van tienermeisjes te dragen?

Liftcoëfficiënt

In mijn onderzoek om deze vraag te beantwoorden, moest ik eerst achterhalen wat voor vleugels die Winx precies hebben. Al snel bleek dat pad onbewandelbaar. Er zijn veel te veel verschillende soorten vlinders en veel te weinig tijd. Vandaar dat ik geopteerd heb voor plan B. Op de geweldige en wetenschappelijk betrouwbare site Wikipedia stootte ik op iets dat liftkracht heet. Dit is een kracht die loodrecht inwerkt op bijvoorbeeld een vliegtuig dat op constante hoogte vliegt. Hierbij hoort een formule waarmee er berekend kan worden hoe goed en hoe hoog het vliegtuig kan vliegen. Om die te bereken heb je de luchtdichtheid, luchtsnelheid, vleugeloppervlakte en massa van het opgelifte deel nodig. Het is dan ook meer dan logisch om deze formule toe te passen op veel kleinere opvervlaktes en in een totaal andere context, zoals bijvoorbeeld op de vleugels van een Winx. 

Een tweede probleem is dat er geen betrouwbare bron bleek te zijn voor de exacte oppervlakte van feeënvleugels, maar schatten kan ook. De schatting wordt gemaakt op basis van foto's van seizoen 1 en de gemiddelde afmetingen van een vrouw. Hiermee kom je op een oppervlakte van ongeveer 1m², wat bijna niets is. Met de rest van de cijfers ga ik jullie niet vervelen. Het enige wat uiteindelijk belangrijk is, is de liftcoëfficiënt. Dat cijfer moet tussen de 0,1 en 1,5 liggen als je wilt dat je toestel (of in dit geval persoon) van de grond komt. Hoe kleiner het getal, hoe minder moeite er moet gedaan worden om van de grond te komen. Als je de formule invult met alle gemiddeldes van de Winx, verkrijg je echter 1,55. Te hoog om deftig te kunnen vliegen, zelfs voor de snelheid waarmee de vleugels fladderen.

Evoluties

Maar niet getreurd, zelf kan ik het ook niet aan om de hele magische schijn rond de heldinnen uit mijn jeugd te laten wegvallen. Er is dus ook nog een andere manier van redeneren. De Winx evolueren namelijk ieder seizoen en bij bijna elke evolutie worden de vleugels net iets groter. In seizoen 3 zijn ze zelfs zo groot dat de liftcoëfficiënt 0,77 wordt. Nu is deze dus wel groot genoeg en geraken onze geliefde Bloom, Stella, Flora, Musa en Tecna wel van de grond. Gelukkig maar, want wie zou er anders die kwaadaardige Trix van Wolkentoren tegenhouden?

Disclaimer: Dit is geen wetenschappelijk artikel. Ik ben geen wetenschapper en heb bijna nooit enig idee wat ik zeg. De zogenaamde logische redeneringen zijn hoogstwaarschijnlijk niet correct. But let's be honest, als je Winx-artikels leest voor de wetenschappelijke onderbouwing, was je al niet het ideale publiek voor dit artikel.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen