Schampers survival guide on tsjoezeplekken

Op de universiteit, tussen te veel hormonen, lust naar liefde en iedereen met een hyperactief libido, gaan wij het onmogelijke doen. We schrijven een gids waarmee jij je lusten kan volhouden! Schampers survivalgids on zuigplekken. Succes niet gegarandeerd.

Het gaat er ruig aan toe in de oorlog en in de liefde. Er vallen dan ook wel vaker gewonden op de slagvelden der hartstocht dan we vermoeden! Vaak denken we hierbij aan net iets te wilde seks, te harde spanking en andere pikante ongevallen. Maar de eerder banale zuigplek wordt vaak vergeten. Deze liefdesbeet wordt door de een met meer trots gedragen dan door de ander, aangezien het een wel zeer onthullend fenomeen is. Twee weken lang kan zoiets je nek sieren, wat de kans groot maakt dat je het voor je ouders in het weekend zult moeten verbergen.

Deed het pijn toen je uit de hemel viel?

Even de romantiek aan de kant geschoven, kijken we naar de wetenschappelijke uitleg voor dit marginale verschijnsel. Een zuigplek, wat is dat nou weer? Medisch gezien is een zuigplek, ook wel zuigzoen genoemd, een onderhuidse bloeduitstorting, veroorzaakt door te zuigen aan de huid. Hoe prettig. Meer dan een blauwe plek, veroorzaakt door een vreselijk enthousiaste onenightstand, vampirisch liefje of sappige toyboy, is het niet.

De ‘patiënt’ kan de pijn of zwelling verminderen met een koud kompres of door het innemen van ontstekingsremmende middelen als Ibuprofen. Omdat niet iedereen standaard een kompres liggen heeft, raden we ook aan om eens in het diepvriesvakje op zoek te gaan naar een alternatief. IJs maakt dit broze plekje niet enkel kouder, het haalt ook de overtollige warmte weg. Zo remt de kou niet alleen de doorbloeding, het zorgt er ook voor dat zwellingen rond krassen op de huid worden tegengegaan. Dat komt natuurlijk van pas. Let wel op: te grote koude kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat de huid rood wordt. Zorg daarom dat je een ijskoud kompres om de tien minuten even wegneemt. Er vroeg bij zijn is ook een gouden regel: afkoelen met een koude lepel vlak na het oplopen van de vlek, doet alle problemen vaak wegsmelten.

Ligt het aan mij of is het hier heet?

Als dit niet werkt, zijn er nog enkele alternatieve, minder officiële behandelingen mogelijk. Zo wordt bijvoorbeeld een warmtebehandeling met een warm kompres ook door velen aangeraden wanneer je al enkele dagen met de vlek rondloopt, omdat dit het genezen zou versnellen.

Meer dan een blauwe plek, veroorzaakt door een vreselijk enthousiaste one-nightstand, vampirisch liefje of sappige toyboy, is het niet.

Een paar eerder bizarre middelen om op de vlek aan te brengen komen ook voor, zoals de binnenkant van een bananenschil, citroensap, tandpasta en je sterkste likeur naar keuze. Elk van deze methodes laat als bonus nog een apart geurtje na, wat uit ervaring de voornaamste oorzaak van zuigplekken tegenhoudt.

Make-up matters

Stel, je hebt een familiefeest en een megagrote zuigvlek in je nek. Geen tijd meer voor ijs, warme kompressen of een bananenschil: wat doe je dan? Geef de hoop niet op, make-up is de redding! Er zullen geen vervelende ooms vragen of je weer een wilde nacht hebt gehad als je met een primer of wat concealer dit gênante plekje wegwerkt. Let hier wel op dat afdekken niet gelijk staat aan wegwerken, want een bleke make-up vlek op de hals is even duidelijk als een blauwe kneuzing. Blenden, of make-up over de volledige nek aanbrengen, is dus aangeraden voor iedereen die deze aanpak probeert. Om de kleur van een zuigvlek te neutraliseren ten opzichte van huidskleur is overigens vaak een eerder groene kleur van make-up nodig.

Ben je niet het soort persoon met een beautykit bij de hand, dan bestaat er nog hét ultieme wapen: de coltrui of turtleneck. Dit godsgeschenk van de modewereld komt als geroepen voor velen. Het geeft ook bijna honderd procent garantie op bedekking. Je moet natuurlijk rekening houden met hoe strak je truitje is en hoe goed je kraag bij nekbewegingen aansluit. Op een warme zomerdag kan een luchtig sjaaltje dan ook een logischer middel zijn om een zuigplek te verbergen. Het los dragen van lang haar over de nek kan eveneens hier en daar een verkleuring verbergen, maar hou in het achterhoofd dat haar allesbehalve constant op dezelfde plaats blijft liggen.

Doodgaan zuigt, maar ik ook 

Zuigen, bijten, likken en slikken. We kunnen allemaal wel genieten van wat speelsheid in het liefdesleven, totdat er gewonden vallen. Een zuigplek is gevaarlijker dan je denkt! Er kunnen zich bloedklonters onder je huid vormen en als deze zich verplaatsen, zijn de gevolgen geen lachertje. Zo kunnen ze een verlamming veroorzaken, of zelfs een beroerte krijgen.  

Afkoelen met een koude lepel vlak na het oplopen van de vlek, doet alle problemen vaak wegsmelten.

Een van de Schamperleden gaf zijn lichaam aan de wetenschap en testte de methodes eigenhandig uit. Uit observaties bleek dat de eerste momenten cruciaal zijn. Aangeraden is een de behandeling met ijszak of ander gerei uit de diepvriesvakjes. Wat je beter niet doet is krabben of de vlek masseren, dit verergert alleen maar de rood- en gevoeligheid. Vergeet de ijszak niet om de tien minuten even weg te halen, anders kan de roodheid juist verhevigen.

Vanaf dag drie bleek de beste methode toch de make-up, coltrui en sjaal te zijn. De manier om make-up aan te brengen is: rode lippenstift aanbrengen op de plek, dit laten intrekken. Daarna breng je een laag concealer aan die je (voorzichtig) blendt. Vervolgens fixeer je het geheel met spray of poeder. 

Na een week is het grootste deel van de plek weggedeemsterd, waardoor het nog makkelijker af te dekken is. Je kan nu ook smoesjes als “ik zat in een wild gevecht”, “ik ben tegen de deur gelopen” of “ik ben van de trap gevallen” gebruiken.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen