Streek Van De Week: Moeder Alzornix III

Elke streek heeft zo zijn bijzonderheden. In Ieper gooien ze hun meerkatten van de vuurtoren, in Geraardsbergen eten ze in een laboratorium gekweekte mattentaarten en Aalst is doordrenkt met marginaliteit. Wij voeren elke editie de meest prominente clichés aan een regionale club en zien hoe zij die verteren. 

We spraken met praeses Deltron Jacobs, vice-praeses HAL88 Vandenberghe en communicatieverantwoordelijke Tefal Jorissen Jr

Wat zijn zoal de meest frustrerende misvattingen over jullie vereniging? 

Deltron: “Mij stoort het vooral wanneer studenten die heel hun leven boven het zeeniveau gewoond hebben zich beter voelen dan de gemiddelde onderzeese student. Klassieke beledigingen als 'waterhoofd' en 'vismens' zijn we ondertussen gewoon geworden. Persoonlijk vind ik het van weinig respect getuigen en redelijk wansmakelijk."

Tefal Jr.: “Het is niet omdat we onder water leven en Lovecraftiaanse goden aanbidden dat we geen mensen zijn.” 

Wat ligt er aan de basis van deze vooroordelen volgens jullie?  

HAL88: “Naar mijn mening een acuut gebrek aan kennis over onze geschiedenis en onze levensstijl. Toen West-Vlaanderen in 2033 overspoeld werd en een vierde van de bevolking gedwongen werd om onder water te leven nam de toenmalige regering amper maatregelen om de bevolking te sensibiliseren omtrent de cultuurverschillen. Over de volgende generaties heen verergerde het probleem enkel.” 

Deltron: “We merken vaak dat studenten uit badsteden zoals Gent de waterlijn als een soort grens zien die ze liever niet oversteken. Ze halen al snel hun neus op voor een ritje met de openbare duikboot naar West-Vlaanderen. Ik zeg het niet graag, maar het doet me denken aan een vijftigtal jaar terug toen er nog sprake was van België. Wij zijn het nieuwe Wallonië geworden. De taalgrens van toen is vergelijkbaar met de kustlijn van nu.”  

Zien jullie die toestand verbeteren in de toekomst? 

Tefal Jr.: “Het is duidelijk een probleem waar niet meteen een oplossing voor is. Ondanks de vele frustraties proberen we optimistisch te blijven. Er zijn gelukkig nog genoeg studenten met gezond verstand boven het zeepeil. De interesse in onze vereniging nam de voorbije jaren namelijk voorzichtig toe.” 

Waarmee onderscheidt Moeder Alzornix III zich van de gebruikelijke West-Vlaamse studentenvereniging? 

HAL88: “We zijn en blijven een onderzeese vereniging, dus dagelijks bidden tot Cthulhu is een essentieel deel van onze werking. Hetgeen we beter doen dan andere, vergelijkbare verenigingen, is onze jaarlijkse fuif in de Vooruit.  Die staat bekend als een van de beste feestjes van het jaar en daar zijn goede redenen voor. De hele avond is ingekleed in het thema van de foute periode 2010-2020. Zo mag je bijvoorbeeld gratis binnen als je je eigen vape meebrengt. Er is ook een dresscode, namelijk witte sneakers en onhandige Napapijri-jassen. De hele avond lang wordt de muziek voorzien door een authentiek hologram van Rapper Sjors. Heerlijk om even in de huid te kruipen van de foutste generatie die er ooit geweest is.”

Is jullie vereniging beperkt tot de typische Onderzeebruggenaar of is iedereen welkom?

Deltron: “Omdat ons ledental heel sterk varieert door de regelmatige mensenoffers aan Cthulhu hebben we ieder jaar grote nood aan nieuw vlees. Hiermee dus een warme oproep aan alle studenten: kom zeker eens langs! Wie weet hou je er een vriendengroep voor de rest van je, misschien beperkte, leven aan over.”

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen