"Ik heb Oostende toch nooit leuk gevonden"

Een interview met freelancefilosoof Maarten Boudry

Na het onderlopen van alle uithoeken van Europa, het opbranden van het Zwarte Woud en het opdrogen van de Donau blikt Vlaams freelancefilosoof en scepticus Maarten Boudry terug op zijn denkbeelden over de opwarming van de aarde van de jaren tien in zijn boek Ik heb Oostende toch nooit leuk gevonden.

Maarten Boudry

In de tennies was Maarten Boudry iemand die er op hamerde dat we niet te pessimistisch tegenover de klimaatveranderingen moesten staan. Dat dit vijftig jaar en enkele natuurrampen later niet veranderd is, wordt ons snel duidelijk.

De meeste mensen, vooral West-Vlamingen, staan eerder negatief tegenover de gevolgen van de klimaatveranderingen. Hoe benadert u de veranderingen die bijvoorbeeld de stijging van de zeespiegel met zich heeft meegebracht?

“Ik zou het zeker niet zien als iets negatiefs. Ik heb niet het gevoel dat we veel zijn verloren. Allez, wie had West-Vlaanderen uiteindelijk nog nodig? Dat taaltje kon iedereen gestolen worden en na de complete brain drain richting Gent en het verdwijnen van de veeteelt hadden we er toch niet veel meer aan. Mensen die er nog onderdak hadden, hebben zich naar Limburg verplaatst of aangepast aan het leven onderwater."

"Ik heb Oostende nooit leuk gevonden. Het Europacentrum zal ook niemand missen, wat een mottig gebouw was dat. Gent is ook een veel betere badstad. Er was toch niemand die de Blaarmeersen geloofwaardig vond. Er zijn geen Antwerpse toeristen, want alle woningen zijn bezet door kotstudenten en aan de oude vissers die het vertikken zich te houden aan het visverbod zal Groen Gent ook geen soelaas bieden.”

"Voor je het weet eindigen we met kaasplanken in de Brug"

Wat dan met de vluchtelingentoestroom vanuit Nederland? Is dat geen probleem?

“Dankzij de overstroming van Nederland kunnen we hen nu rekenen bij ons vluchtelingenaantal, waardoor we een toestroom van grotere cultuurverschillen kunnen vermijden. Ze begrijpen de taal, zijn christelijk, ze zeuren niet over zwarte pieten, kerstmarkten of boerkini’s en zullen al zeker geen moskeeën beginnen bouwen. Die zijn van het begin af aan al zo goed als volledig geïntegreerd! Het enige wat ze wel stilletjes aan mogen beginnen doen is Vlaams spreken.Voor je het weet eindigen we met kaasplanken in de Brug.”

Dus de opwarming van de aarde heeft onze samenleving vooral vooruit geholpen?

"Jazeker. De stijging van de zeespiegel heeft een heleboel problemen opgelost. Door het verdwijnen van Blankenberge en Oostende kunnen we besparen op sociale zekerheid. Er zijn Vlaams-nationalistische vlottentochten naar de top van de IJzertoren, duiktochten voor Japanse toeristen in de verzonken spookstad Brugge en zwemtochten met dolfijnen in de Noordzee. Het opbranden van het Zwarte Woud heeft voor een grote lap bouwgrond gezorgd en van de opgedroogde Donau hebben ze een autostrade gemaakt, waarmee het fileprobleem is opgelost."

"De stijging van de zeespiegel heeft een heleboel problemen opgelost"

"De overbevolking is dankzij de natuurrampen weer eventjes teruggeschroefd en voor gevaarlijke roofdieren moeten we niet meer bang zijn, want ook die zijn uitgestorven. Het is normaal dat mensen voeling hebben met de natuur en die zo intact mogelijk willen houden. Alleen lijkt het me beter dat we ons niet meer laten vangen door die prehistorische emotie en met een rationeel en positief oog kijken naar de recente veranderingen en er het voordeel van inzien." 

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen