Inefficiënte Poppemie

Hoe leefbaar is een Barbie-lijf?

Niet elke wetenschapper houdt zich bezig met proefbuizen, deeltjesversnellers of lasers. Dr. Schamperstein kiest voor een theoretische aanpak en baant zich een weg door formules, berekeningen en kennis om zijn licht te schijnen over een prangende maar absurde vraag.

I’m a Barbie girl, in a Barbie wo-o-orld. Life in plastic, it’s fantastic”, zong de Noorse groep Aqua in 1997. Barbie, voluit Barabara Millicent Roberts, lijkt het dan ook allemaal te hebben: succes in elke mogelijk carrière, talrijke knalroze villa’s in Malibu, alle luxe van de wereld, nu en dan magische krachten en een perfect lijf. Hoewel, perfect? Zoals we allemaal wel weten leunt het lichaam van Barbie niet erg dicht aan bij dat van de gemiddelde vrouw en hoewel Barbie op zich alle eigenschappen bezit die het klassieke Westerse schoonheidsideaal vormen, is een echt lichaam als dat van haar allesbehalve praktisch. Hoe leefbaar is een Barbie-lijf?

Barbie lijkt wel erg groot als we haar vergelijken met haar huizen

Walk of Pain

Het feit dat onze plastic jeugdheldin een pop is en dus bijgevolg geen spieren, organenstelsels, skelet, huid en andere weefsels bezit, waardoor ze überhaupt niet levensvatbaar is, laten we even achterwege. We doen even alsof ze die wel heeft en kijken puur naar haar figuur. Al meteen vallen enkele zaken op. Eerst en vooral blijkt Barbies lichaam compleet biomechanisch inefficiënt te zijn. Barbie loopt non-stop op naaldhakken en stretcht daarbovenop duidelijk niet genoeg: haar kuitspieren zijn zodanig verkort dat ze zonder schoenen haar hielen zelfs met de beste wil ter wereld niet op de grond krijgt. En hoewel ons manusje-van-alles zo nu en dan ook wel eens topsportster is, zou ze in werkelijkheid uitzonderlijk vatbaar zijn voor achillespeesrupturen, hielspoor en tal van andere blessures en mankementen. Bovendien loopt ze enkel en alleen op de bal van haar voet, wat zowel de drukverdeling op de voet,  als de schokbreking en -demping en het efficiënt opslaan en vrijgeven van energie in de spieren niet ten goede komt bij het stappen, laat staan bij het lopen.

Barbies lichaam blijkt compleet biomechanisch inefficiënt te zijn

Wat eventueel wel nog in haar voordeel zou kunnen spelen, is dat haar romp kort is in vergelijking met haar benen, waardoor haar benen dus in verhouding minder gewicht moeten ondersteunen en vervoeren dan bij de gemiddelde mens. Kortom: Barbie laat het er op de catwalk misschien oh zo moeiteloos uitzien, maar in werkelijkheid leeft ze in een constante staat van ondraaglijke pijn bij elke stap die ze zet.

Headturner

Ten tweede: Barbie’s hoofd mag dan nog niet zo belachelijk groot zijn als dat van de Bratz-concurrenten, we kunnen het er toch over eens zijn dat het te groot is voor haar fragiele nek. Vroeg of laat moet daar wel een nekhernia van komen. Bovendien kan ze haar hoofd 360 graden draaien.  Ook suggereert haar wespentaille enkele ontbrekende ribben. Een derde punt is dat Barbie wel erg groot lijkt als we haar vergelijken met haar huizen. Ze past er doorgaans amper in en haar hoofd raakt vaak net niet het plafond. Als we schatten dat het gemiddelde plafond zo’n 2,5 meter hoog is, kunnen we stellen dat Barbie toch al snel rond de 2,3 meter meet. Is er al een ‘Barbie speelt basketbal’-setje?

Haar grootste issue: Barbie heeft geen gaatjes

Hoewel we eeuwig kunnen doorgaan over alle pijntjes waar Barbie mogelijks aan lijdt op te noemen, sluiten we af met haar grootste issue: Barbie heeft geen gaatjes. Niets gaat erin, niets gaat eruit. Life in plastic, is toch niet zo fantastic.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen