Streek van de week

Gavergild

Elke streek heeft zo zijn bijzonderheden. In Ieper gooien ze katten van de toren, in Geraardsbergen eten ze mattentaarten en Aalst is doordrenkt met marginaliteit. Wij voeren elke editie de meest prominente clichés aan een regionale club en zien hoe zij die verteren.

Praeses: Michiel Kindt

Schachtentemmer: Yari De Langhe

Wat zijn volgens jullie de clichés van Waregem en omstreken?

M: Sowieso ons accent, omdat we van West-Vlaanderen zijn. Aangezien een groot deel van Gent ook uit West-Vlaanderen komt, valt dat niet echt op tussen de rest.

Y: Waregem, dat zijn de boeren. Wat waarschijnlijk van het voetbal komt.

M: En paardenstad. Waregem is de paardenstad.

Y: Misschien ook wel een beetje de gestescholen.

M: Maar in de club zie je dat niet, vind ik persoonlijk.

Onze clichés over Waregem waren meer de ‘geste’, snobs dus. Michelinvesten, gekleurde hemdjes, bootschoenen...

M: Ik moet zeggen dat het qua kledij niet echt zo is, niet iedereen komt daar toe in zijn hemdje, niet iedereen heeft deftige kleren aan. Volgens mij is het beste voorbeeld onze themacantus dit jaar. Het thema was Oktoberfest en al de schachten moesten omwisselen van geslacht. Wij liepen daar dus rond in een dirndl. Daarna zijn we met die kledij ook uitgegaan, door de Overpoort geweest, overal rondgelopen. Niemand had daar problemen mee.

Y: Ik denk niet dat dat cliché meekomt in de club. Ik denk dat dat gewoon typisch de Waregemse scholen is.

Jullie zijn dus niet meer elitair dan andere streekclubs?

M: Neen zeker niet.

Zijn er veel leden die paardrijden?

M: Totaal niet.

Y: Ik zou niet weten wie.

M: We hebben ook onze jaarlijkse schachtenwerving in Den Hemel. Iedere verjaardag van Den Hemel geven we daar een gratis vat voor de zesdejaars. Er komen daar inderdaad veel gestes naar toe, maar je ziet direct aan die mannen dat die er zijn voor het gratis bier, en niet voor de club.

Wat maakt jullie dan ‘Gavergild’? Wat maakt jullie leden uniek?

Y: Het verschil met veel streekclubs is dat wij met meisjes en jongens zijn. Dat is in veel andere clubs, zoals Moeder Naamse of Moeder Waregemse - ook alle twee van Waregem - niet het geval, dat zijn jongensclubs. Dat is al een heel ander concept.

M: De mentaliteit is ook iets anders. Het is misschien grof om te zeggen he, maar zij zijn meer gericht op drinken. Niet dat wij niet veel drinken (lacht). Maar ik moet zeggen dat de verhouding tussen de oude leden en schachten anders is. We staan wel boven de schachten, maar we willen ze ook dicht rond ons hebben. Als je in je functie bezig bent, voer je die ook uit, maar anders sta je ook gewoon tussen de rest te drinken. Dat willen we met Gavergild wel verder zetten.

Kennen jullie Willy Naessens?

Allebei: Nee, die kennen we niet.

Wat zijn jullie eigen activiteiten?

M: 'Fluctuation' (hun jaarlijke fuif, red.) is het enige dat doorgaat in Waregem. Dit jaar is een lustrumjaar voor ons, van ons vijftienjarig herbestaan, dus er is wel behoorlijk wat te doen. We hebben een volledig nieuw programma bovenop het oude, dus het wordt een druk jaar. We krijgen een receptie in het stadhuis, en zoals elke vijf jaar wandelen we vanop de markt in Waregem naar ons clubcafé in Gent. Dat is 37 km langs de Leie, de hele dag onderweg. Een traditie die we graag in ere houden. Daarnaast is er nog onze openingscantus en een paar gratis vaten.

Kenden jullie Schamper al op voorhand?

Allebei: Ja, al van gehoord maar nooit echt gelezen.

Gavergild

Streek: Waregem en omstreken

Aantal: ongeveer 120

Clubcafé: Canard bizar

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen