Kultuur met grote K

Naar alle waarschijnlijkheid buist het KK, voluit Kultureel Konvent, grandioos wat foutloos Nederlands betreft. Maar ach, laat ons heel even een oogje toeknijpen voor zij die de invoering van de nieuwe spelling in 1996 steevast blijven verwerpen. Het KK omvat immers veel meer dan een luttele discussie over zijn al dan niet correcte schrijfwijze.

Kulturele Kort

Het KK is een overkoepelende organisatie van de UGent die acht culturele studentenverenigingen huisvest. Vroeger waren dat er negen, maar vorig jaar is de Fotoklas, net zoals analoge fotografie, ter ziele gegaan. De voornaamste doelstelling van het konvent is om studenten zo veel mogelijk te betrekken bij het algemene kunstgebeuren aan de universiteit. Tine Delmazure vertegenwoordigt dit academiejaar het KK als gloednieuw voorzitster. Zij vat de ambitie van het KK bondig samen. “Cultuur voor en door studenten: onder dat motto leeft het konvent.”

Cultuur voor en door studenten: onder dat motto leeft het konvent

In tegenstelling tot pakweg het FaculteitenKonvent of het SeniorenKonvent is er niet zo een prominente aanwezigheid van het KK op de universiteit. Het bleek bijvoorbeeld al moeilijk om een groepsfoto van het hele bestuur bijeen te schilderen. Toch zet het KK zich wel degelijk ten volle in.  “Indien er vragen of opmerkingen van de verenigingen voor de Dienst Studentenactiviteiten (DSA) zijn of omgekeerd, zorgen wij ervoor dat deze besproken worden langs beide kanten.” Maar ook onderling contact tussen groepen wordt sterk aangemoedigd. “We organiseren ieder jaar een tweetal activiteiten om iedereen kennis te laten maken met elkaar. Daarnaast sporen we actief leden aan om de verschillende verenigingen te bezoeken.” Naast sociale interactie wordt er ook zeer hard gewerkt aan het intern promoten. Die reclame begint al meteen in de startweek. “We tekenen alvast present op de Student Kick-Off,” vervolgt Delmazure, “om aan een vaste stand daar het konvent te promoten.”

Kulturele Kocktail

GUK

Watte? Het Gents Universitair Koor.
Wasda? Heel wat oud- en doctoraatstudenten vormen samen dit vierstemmig koor. Van 17e eeuwse barokrepertoires tot ultramoderne werken: het GUK brengt ze op verfrissende wijze naar voren.
Wanneer da? Iedere dinsdag staat een algemene repetitie in studentenhuis De Therminal gepland, telkens van 19u30 tot 22u. Je doet mee met concerten en gaat op weekends en zelfs concertreizen. Ook ben je steeds welkom tijdens de cafébezoeken, cantussen en cocktailavonden.
Specifiek: Prikkelen de stembanden al? Op 25 september of 2 oktober vinden in De Therminal open repetities plaats voor nieuwsgierige zieltjes.

 

GUHO

Watte? Het Gents Universitair Harmonie Orkest.
Wasda? Het GUHO verwelkomt studenten met een orkestrale passie voor blaas- of slagwerk. Een harmonisch orkest is nét dat tikkeltje anders en vraagt daarom een bijpassend doch uiteenlopend repertoire, waar de dirigent zijn orkest vlekkeloos door gidst.
Wanneer da? Repetities vinden wekelijks plaats op maandagavond in De Therminal om 20u. Daarbovenop ga je op repetitieweekend, speel je concerten en staan er activiteiten gepland om zowel muzikaliteit als amicaliteit te bevorderen.
Specifiek: Harmonieus musiceren kan op de kennismakingsrepetities op 24 september of 1 oktober.

 

GUSO

Watte? Het Gents Universitair Symfonisch Orkest.
Wasda? Dit wervelend studentenorkest verenigt menig fervent muzikant. Zo’n 70 leden spelen een academiejaar lang de pannen van het dak. Van violist tot cellist tot een trompettist die een muzikale vijs mist: je vindt ze in het GUSO.
Wanneer da? Het GUSO repeteert en amuseert zich erop los. Repetities zijn er iedere woensdagavond in De Therminal van 19u30 tot 22u. Daarnaast trekt het orkest er elk semester flink op uit. Zo kan je op binnenlandse herfststage en buitenlandse voorjaarsstage en zijn er tal van randactiviteiten.
Specifiek: Interesse aangewakkerd? Het GUSO voorziet woensdag 26 september een open receptie voor iedereen die belangstelling heeft.

 

GUDC

Watte? De Gentse Universitaire Dansclub
Wasda? De enige universitaire dansvereniging in het land. Nog steeds twijfels? Het GUDC herbergt allerlei minder zonneklare dansstijlen. Je kan er onder meer je tanden zetten in de Engelse wals, quickstep, jive, tango en heel wat meer.
Wanneer da? Eigenlijk elke dag een andere dans op een andere plaats. Kies gewoon een dans en een plaats, GUDc!
Specifiek: Proeven van het swingend leven kan je op donderdag 27 september in De Therminal.

 

STUDENTENFANFARE GHENDT

Watte? De studentenfanfare van de UGent
Wasda? Geen vereniging, wel een studentenclub in het KK. Deze vormt naast muzikaal entertainment op festiviteiten, zoals galabals en voetbalwedstrijden, dan ook een vermakelijk gezelschap voor studenten die wel eens graag gezellig een pint gaan pakken. En natuurlijk cantust de fanfare er zoals een echte club uiteraard af en toe op los.
Specifiek: Kennismaken met deze olijke fanfare kan dinsdag 2 oktober om 20u30 op de ontmoetingsavond in Salamander, hun stamcafé.

 

AUW LA

Watte? Vereniging voor geschreven en gesproken woord
Wasda? Auw La is een verse mikmak van poëten, slammers, schrijvers, rappers en woordfanaten die in deze vereniging een podium krijgen om hersenspinsels te delen met gelijkgestemde zielen. Al wie het woord liefheeft, vindt bij Auw La zijn gading.
Wanneer da? Auw La infiltreert in een hoop culturele evenementen die je kan bezichtigen. Zelf organiseert de vereniging maandelijks één Auw La in de Blandijn en één kottekst op een knus studentenkot, wie weet wat daar nog van die vlotte woorden komt.
Specifiek: Taalminnaars hokken een eerste maal samen op donderdag 27 september om 19u30 in de Blandijn.

 

MATRAK

Watte? Gents Studententheater.
Wasda? Wanneer je stiekem weg bent van rollenspel, dan hoef je niet verder te zoeken: MaTRaK biedt een plaats voor al wie entertainen wil. Het studententheater bestaat volledig uit studenten, regie incluis.
Wanneer da? MaTRaK voert ieder jaar drie tot vier theaterstukken op. Voor deze vertoningen zijn er heel wat repetities voorzien om het stuk en medeacteurs beter te leren kennen. Hiervoor vinden ook audities plaats, maar geen vrees! Het MaTRaK neemt elke bereidwillige student onder zijn vleugels. Data verschijnen binnenkort.

 

SCHILDERSATELIER

Watte? Gents schilderatelier voor modelstudies.
Wasda? Daar waar klieders en klodders het canvas raken, duikt het schilderscollectief zijn atelier in. Op deze plek kunnen kunstzinnige studenten in de vorm van een lessenreeks modelstudies naar hartenlust schilderen en tekenen. Het traject laat je kennismaken met een verscheidenheid aan technieken en materialen, waarin experimenteren centraal staat.
Wanneer da? Lessen vinden wekelijks plaats op variërende tijdstippen in het atelier van Home Fabiola. Kunstig groentje of deskundig artiest? Iedereen even welkom.
Specifiek: De nieuwe lessenreeks gaat van start op maandag 22 oktober.

 

FOTOKLAS

De fotoklas is spijtig genoeg niet meer. Wie zijn fotografische creativiteit toch nog wil loslaten, is steeds welkom bij Schamper.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen