Professor UGent genomineerd voor Nobelprijs

Ze mogen dan wel zeggen dat ze het uit passie doen, we weten allemaal wel dat proffen ervan houden met een prijs te gaan lopen. En als we eerlijk zijn, maakt het ons als student natuurlijk ook wel trots als onze proffen met een grote prijs naar huis gaan. Het zal velen dan ook verheugen dat de UGent misschien een derde Nobelprijs aan de haak zal slaan. Professor Nathaniel Van Seeveren, hoogleraar aan de Faculteit Theologie, is een van de genomineerden voor de Nobelprijs voor godsdienstwetenschappen.

Professor Van Seeveren

"Ik had het zelf helemaal niet verwacht", vertelt de professor ons met een brede glimlach. "Je hoopt natuurlijk altijd dat jouw onderzoek een impact kan hebben op de samenleving, maar een erkenning als de Nobelprijs overdondert me een beetje." Professor Van Seeveren is gespecialiseerd in het Oude Testament en kreeg internationale faam door zijn onderzoek naar de historische figuur van Mozes.

"Ik heb me beziggehouden met een studie van de tien geboden. Nu ja, 'tien'. Ik heb ontdekt dat het er eigenlijk twintig zijn. Net zoals sommige van mijn leerlingen tijdens de examens, had Mozes kennelijk niet door dat de tabletten recto verso gedrukt waren (lacht)." Na tien jaar de andere kant van de tabletten te bestuderen, kwam de professor tot een paar verhelderende vaststellingen. "Ik denk dat een hoop van de 'nieuwe' geboden een beetje duidelijkheid scheppen over de geschiedenis van de katholieke kerk. Zo luidt het twaalfde gebod: 'Gij zult geen vleselijke kennis hebben, zij het van het kinderkroost'. Ook het zeventiende gebod, 'Gij zult de moslims niet over uw grens laten komen', verklaart veel."

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen