Wetenschapskort

PMDieet

In Japan is er een oplossing gevonden voor de gigantische afvalberg. Er werd een bacterie genetisch aangepast die zich nu kan voeden met PET, plastic dat vooral voor flesjes gebruikt wordt. Het duurt 450 jaar voordat deze omhulsels afgebroken worden indien ze niet gerecycleerd worden tot nieuwe gebruiksvoorwerpen. Dankzij de genetische aanpassingen zou het afbraakproces al na enkele dagen aanvatten. Het enzym werkt echter enkel voor PET, dus niet voor bijvoorbeeld plastic zakjes, en kan enkel toegepast worden op plastic dat ingeleverd wordt. De zeeschildpadden en zeevogels zijn er dus nog niet mee geholpen. Hoe lang het enzym erover zal doen om het plastic af te breken is nog niet duidelijk. Minder plastic gebruiken is dus nog steeds de boodschap.

Apocalyps nabij

De aarde ontsnapte ternauwernood aan een inslag van grote proporties. Er scheerde op 15 april een planetoïde langs de aarde die een hele stad in de as had kunnen leggen. Gelukkig bleef 2018 GE3 buiten onze dampkring en richtte dus geen schade aan. Aan het begin van de vorige eeuw gebeurde dit echter wel toen een ruimterots van ongeveer dezelfde grootte in Siberië terechtkwam en bomen in de wijde omtrek een kopje kleiner maakte. De kracht was toen 30 keer die van de atoombom in Hiroshima. 2018 GE3 werd pas op de dag van het voorbijscheren ontdekt omdat hij te klein was voor de space watchers die hun ogen openhouden voor dat soort dingen. Misschien moet NASA ook de kleintjes in de gaten beginnen houden.

Robotrechten

Het Europees Parlement denkt erover na om robots aansprakelijk te stellen voor hun acties. Robots zouden hiermee ook mogen optreden in rechtszaken. Het gaat over robots met artificiële intelligentie die dus als persoon zouden behandeld moeten worden. Experts in robotica en ethiek zijn het hier echter niet mee eens. Zij zien hierin enkel onheil. Er is vooral angst voor het verlies van controle, want wanneer robots voor zichzelf gaan denken en daarnaast ook rechten krijgen, kan het moeilijk worden om nog in te grijpen. Voorstanders beweren daarentegen dat net door dit zelflerende principe de verantwoordelijkheid niet meer geheel bij de producent kan liggen. De tijd zal het leren.

 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen