Moderator

Recentelijk zijn we tot het inzicht gekomen dat de meeste mensen niet enkel kleren dragen, maar er ook een mening over hebben. Uiterst professionele investigative journalists als we zijn, gingen we op zoek naar de verschillende opvattingen.

Jari

Nu we eindelijk weer van de zomer kunnen proeven, zullen enkele van zweet doorweekte armoedzaaiers zich vast wel de eeuwenoude vraag stellen: "Gast, waarom mag ik niet gewoon effe naakt in het gras liggen?" Een terechte vraag, want waarom dragen wij feitelijk kleren? Net als ademen, voedsel en de aanwezigheid van Bart Peeters op de VRT, zijn ook kleren een constante in ons leven. Daarom besloten wij op een hete donderdagmiddag de betekenis van kledij te ontsluieren.

De betekenis van het weven

Sam

We trekken door de straten van Gent met een simpele vraag: "Wat is jouw mening over kleren?" Zoals verwacht, kijken de voorbijgangers ons nogal verbaasd en soms zelfs quasi-beledigd aan wanneer we hen met onze vraag confronteren. Wat we niet hadden verwacht, is dat de meerderheid effectief een mening heeft over de stukken stof die hun huid bedekken.

Zo weet Sam, eenmaal bekomen van de algemene vraagstelling, ons te vertellen dat hij kleren ziet als een manier om anderen te tonen wie je bent. "Ja, ik vind eigenlijk wel dat kleren iets willen zeggen over de persoon die ze aanheeft. Met kleren kan je je echt uitdrukken." Tijdens onze Gentse odyssee blijkt deze visie breedgedragen. Velen voegen er nog aan toe dat ze er wel van houden als mensen in hun kledingstijl afwijken van de massa. Dat wijst op persoonlijkheid, aldus onze revolutionaire kledingcritici.

Anderen zijn dan weer eerder pragmatisch ingesteld. Wanneer we onze vraag voorleggen aan Casper, kijkt hij ons een ogenblik meewarig aan en antwoordt: "Ja, die zijn nogal noodzakelijk, hè." Volgens Casper horen kleren louter functioneel te zijn. "Veel te ondiepe zakken, waar je eigenlijk niets in kan steken, dat is gewoon verspilling van ritsen." Niet iedereen is echter zo'n vestimentaire pragmaticus, van Dzinh krijgen we een heel ander verhaal te horen: "Ik vind het persoonlijk supertof om me daarmee bezig te houden. Om te shoppen en me goed te kleden, en zo. Ik vind het leuk om te kijken naar andere mensen die zich nice kleden en om de mode een beetje op te volgen." Zo stuiten wij onverwachts op een schisma tussen een pragmatische visie op kleren en een modieuze kijk op kledij als vorm van ontspanning en misschien zelfs kunst.

"Fok, da's een moeilijke"

Casper

Na verloop van tijd realiseren we ons dat één vraag niet volstaat, en besluiten we een tweede toe te voegen aan ons intensieve straatonderzoek. We vragen passanten welk fout kledingstuk een modieus statussymbool zou mogen worden. Tegen al onze verwachtingen in hebben onze ondervraagden het met deze vraag veel moeilijker dan met de eerste. 

"Ik weet het niet goed. Wat is er nu eigenlijk in de mode? Zo van die wijdere dingen zeker?" kaatst Jonah terug wanneer we hem de vraag stellen. "Allez, ik zou wel zo van die supergemakkelijke schoenen in de mode willen", vult zijn vriend Jonathan aan. "Je weet wel, zodat je in de zomer overal op slippers kan rondlopen en in de winter gewoon botinnen kan dragen." Ook anderen halen vooral schoenen aan, waarvan de meeste ons niets zeggen. Een deviante enkeling kiest ten slotte voor de baret. 

0
Gemiddeld: 2 (1 stem)

Reactie toevoegen