On the origin of: De Groene Ruijter

Wie onlangs gedineerd heeft in een van de Gentse studentenresto's weet dat het weer die tijd van het jaar is: reclame voor de duurzaamheidswedstrijd ‘de Groene Ruijter’. Maar waar komen het initiatief en zijn bijzondere schrijfwijze vandaan?

de groene ruijter

Het begon allemaal in het jaar 2013. Student Andreas de Ruijter zat toen in het laatste jaar van zijn master Toegepaste Materiaalwetenschappen. Naast studeren zette hij zich in voor een duurzamere wereld en universiteit. Zo zetelde hij in het bestuur van UGent1010, een studentengroepering die strijdt voor een duurzame toekomst en vandaag de naam D’URGENT draagt. Verder maakte de Ruijter deel uit van Transitie UGent, waarin hij samen met experten en personeelsleden rond de tafel ging zitten om na te denken over een duurzamer beleid voor onze universiteit. 

Duurzaamheidswedstrijd 

In juli 2013, vlak nadat hij zijn masterproef indiende, kwam Andreas echter ten val in het Plateaugebouw en liet hij daarbij het leven. Zijn vrienden, familie en medestudenten zetten toen vele acties op poten om hem en zijn strijd voor duurzaamheid te herdenken en verder te zetten. Een voorbeeld daarvan is de duurzaamheidswedstrijd ‘De Groene Ruijter’, die projecten en activiteiten die streven naar duurzaamheid wil ondersteunen. De wedstrijd legt de klemtoon op initiatieven die werken aan een duurzamere omgeving, sensibiliseren en informeren over een bepaald duurzaamheidsvraagstuk of op een originele manier een grote groep stimuleren tot een duurzamere houding. De jury van de wedstrijd bestaat onder andere uit de rector en de ouders van Andreas. Deelnemen is gratis en de winnaar ontvangt een subsidie van 1000 euro voor zijn activiteit of project. Afgelopen jaar ging de prijs naar ECOzy CORNER, een groep studenten die van oude Schampers nieuwe meubels maakten. 

Urban Mining

Naast deze wedstrijd is Andreas' inzet en aanwezigheid nog steeds merkbaar in en rond de universiteitsgebouwen. Zo was hij tijdens zijn tijd in het bestuur van UGent1010 trekker van het project ‘Urban Mining’. Op verschillende faculteiten werden er gele tonnen geplaatst waarin je je oude gsm kon deponeren, zodat de kostbare metalen herwonnen konden worden. In februari 2014 werd ook een kerselaar geplant aan de faculteit van de bio-ingenieurs aan de Coupure, waar Andreas veel tijd doorbracht in de moestuin en het grasveldje. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen