Diergeneeskundigen krijgen nieuwe stal

In 2012 moest Het Boerderijtje, het toenmalige clublokaal van de Vlaamse Diergeneeskundige Kring (VDK) in Merelbeke, wijken voor een nieuwe afrit van de E40. Deze week openen ze hun nieuwe clublokaal, De Peerdestal. Kwestie van in thema te blijven ...

Peerdestal

Toen in 2012 het op- en afrittencomplex van de E40 in Merelbeke hertekend werd, viel het gordijn over Het Boerderijtje, de gerenoveerde hoeve waarin de Vlaamse Diergeneeskundige Kring (VDK) haar clublokaal vestigde toen de faculteit van het Gentse Casinoplein verhuisde naar het verre Merelbeke in de jaren 90. 

Hoogste nood

Waarom de diergeneeskundigen een eigen gebouw nodig hebben, en niet gewoon de Therminal kunnen gebruiken? Om met de fiets van de campus in Merelbeke naar het centrum van Gent te rijden heb je al gauw een halfuur nodig. Tussen de afbraak van Het Boerderijtje en de opening van het nieuwe gebouw hadden de VDK en de DSR (de facultaire studentenraad van de diergeneeskundigen) enkele lokaaltjes van de faculteit ter beschikking, maar die waren niet groot genoeg om hun vergaderingen te huisvesten.

Ook in het EAVE rapport dat de visitatie opstelde over de faculteit Diergeneeskunde hekelde dit gebrek: "Hoewel de voorzieningen voor onderwijs en leren over het algemeen goed zijn, zijn de sociale studentenvoorzieningen teleurstellend. De faculteit is zich bewust van het te kleine studentenrestaurant en is van plan deze voorzieningen uit te breiden, maar studenten hebben nog steeds geen centrale voorzieningen om zich te ontspannen of samen te studeren", klinkt het in het rapport. De studenten moesten en zouden dus opnieuw een eigen ontspanningsruimte moeten krijgen.

Heel wat studenten diergeneeskunde zitten immers ook op kot in de buurt van de faculteit. De diergeneeskundigen begonnen alvast te dromen van een nieuw gebouw, en startten de eerste gesprekken met de decaan, de universiteit, de brandweer en de burgemeester. Er werden plannen gemaakt voor een gebouw met tweehonderd vierkante meter polyvalente ruimte, vergaderlokalen, een bar en kantoorruimte.

High rollers

De diergeneeskundigen gingen na de sloop van Het Boerderijtje ook op zoek naar fondsen voor een nieuw lokaal en vonden onder meer 20.000 euro bij een industriebedrijf, 10.000 euro van de diergeneeskundige sector en 20.000 euro van brouwerij AB Inbev. Daarnaast vroeg de VDK in 2015 een renteloze lening van 80.000 euro aan bij de Gentse Studentenraad, die ze in tien jaarlijkse schijven van 8.000 euro zouden terugbetalen. 

Nadien werd beslist dat de VDK slechts 72.000 euro zou moeten terugbetalen aan de studentenraad, en dat de raad dus 8.000 euro zou schenken aan het project. Wat er tegenover moest staan? Dat er ook ruimte voorzien zou worden om te studeren. Vorig jaar werd op een vergadering van de Algemene Vergadering van de Gentse Studentenraad nog even geopperd dat het logo van de Gentse Studentenraad ergens in het clublokaal te zien moest zijn, maar nadat bleek dat het naast het logo van Jupiler zou hangen, werd daar al snel van afgestapt. Ook werd even gedacht om een zetel met kussentjes te voorzien met het logo van de studentenraad, maar ook dat werd uiteindelijk afgeblazen. 

Grote opening

Deze zomer gingen de werken op de site van start, en ondertussen wordt het gebouw afgewerkt en klaargestoomd voor de openingsfuif op woensdag 18 april. Wie het lintje bij de deur mag doorknippen op de opening? Volgens de uitnodiging niet huidig rector Rik Van de Walle, niet decaan Frank Gasthuys, maar wel oud-rector Anne De Paepe. Nadien volgt de openingsfuif, maar of er ook effectief mensen uit het centrum naar Merelbeke zullen afzakken, valt nog af te wachten. 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen