Badbombardement

"Hoe moeilijk kan het zijn?"

Niet ieder experiment hoeft kippen te mishandelen of vrouwen uit te horen over hun borsten. Soms is een simpel experimentje al genoeg, zoals het maken van een bath bomb! Alhoewel, simpel?

Zoals we allemaal wel weten, is het internet 's werelds grootste nichemarkt, een plaats waar iedere persoon zijn eigen community kan vinden. Hou je van Japanse cartoons? Geen nood, otaku-san! Een gekke politieke mening? Wees niet gevreesd, kameraad! Maar daarnaast vormt het internet ook een geboorteplaats voor heel wat trends. Een van de trends die de laatste jaren razend populair geworden is, is de bruisbal. Op het internet circuleren duizenden Pinterest-borden en YouTube-filmpjes over badbommen in de meest uiteenlopende kleuren, liefst met glitters. Of er worden honderden ballen tegelijk in het bad gekieperd. Maar zoals iedereen wel weet die al eens langsgegaan is bij een niet nader genoemde bruisballenspecialist in het Gentse voor een last minute moederdagcadeau: bruisende fun in je bad is niet goedkoop. Gelukkig zijn er al bijna net zo veel handleidingen om zelf bruisballen te maken als er filmpjes van het badplezier zelf bestaan, en ze beloven ons allemaal dat het poepsimpel is. Bruisballen maken, hoe moeilijk kan  het zijn? Wij hebben ons er alvast grondig in vergist. 

Doe het zelf!

Vooraleer je leest over onze eigen poging leek het ons meer dan eerlijk eerst het recept te delen, zodat je het zelf ook eens kan proberen. Veel heb je hier gelukkig niet voor nodig, de ingrediënten blijven beperkt tot:

- 240 gram bakpoeder

- 120 gram citroenzuur

- 140 gram maizena

- 60 gram zout

- Paar drupjes kleurstof naar keuze

- Paar drupjes parfumolie naar keuze

- Drie theelepels water of olijfolie

- Een vorm om je bath bomb in te gieten

Ook het productieproces is op zich niet ontzettend moeilijk. Eerst gooi je alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en roer je tot er geen klonters meer achterblijven. Vervolgens doe je hetzelfde met alle natte ingrediënten in een andere kom. Daarna moet je langzaam de natte mix toevoegen aan de droge. Neem hier zeker je tijd voor, want dit moet traag gebeuren. Stop met mengen als je merkt dat het plakkerig genoeg is om er een stevig balletje van te rollen. Als dit het geval is, moet je snel te werk gaan. Plaats zo snel mogelijk je geurige substantie in de vorm die jij hebt uitgekozen. Als je niet snel genoeg bent, kunnen er rare reacties optreden of kan de bom ter plekke opdrogen zonder eerst je coole vorm te hebben aangenomen. Ten slotte moet je het hele goedje 24 uur laten drogen op een droge koude plaats, bijvoorbeeld een kelder. Als het hele spul eindelijk droog voor de dag komt, is je bath bomb geslaagd!

Gefeliciteerd, je hebt juist je eigen bath bomb gemaakt! Nu kan je eindelijk rustig in bad gaan zitten en genieten van bubbels, kleurtjes en geurtjes als de kleuter die je diep vanbinnen nog altijd bent. Mocht je echter ook iets willen bijleren in bad, dan kan je ook nog altijd genieten van de chemische reactie die zich in jouw badwater ontvouwt. In je chemische wellnesswondertje zitten twee erg belangrijke stoffen: zuiveringszout en citroenzuur. In een droge toestand zijn deze vrij saai, maar als je ze combineert met water ontstaat er een reactie waaruit natriumcitraat en koolzuur vrijkomen. Natriumcitraat blijft achter in het water (de gekke kleurtjes) en het koolzuur komt naar boven in kleine gasbubbeltjes (het schuim).

Ge gaat hard of ge gaat niet

Oké, genoeg professionalisme, tijd om onze eigen poging eens in geuren en kleuren te omschrijven. Noem het rebellie, of noem het overmoed, maar van het recept nauwgezet volgen was er geen sprake. We hadden onze handen kunnen leggen op drie kleurstoffen om onze dolle avonturen nog doller te maken: geel, rood en blauw. Logischerwijs kwamen de innerlijke kameraden in ons naar boven en werd onze eerste bal een communistisch balletje. Maar wat voor het communisme geldt, geldt ook voor onze bruisbal: het idee was goed, de uitvoering minder. Het niet respecteren van de hoeveelheden water, kleurstof en parfum zorgde voor een zompig oranje goedje dat eerder deed denken aan de Sovjet-Unie anno 1989 en dat daarenboven de grenzen van zijn plastic vormpje niet wou respecteren. We zijn dan ook niet anders gewend van die Russische rooie rakkers. 

Uit pure tamheid besloten we vervolgens al het overige spul in één keer te mengen, een idee dat achteraf gezien nog niet eens zo slecht was en ons de mogelijkheid bood om aan meerdere bruisballen tegelijkertijd te werken. Als de kritische mensen van de wetenschap die we zijn, concludeerden we dat we een nieuwe aanpak nodig hadden om onze ballen te sluiten. Twee mogelijke voorstellen kwamen naar voren: "Jonge, we doen gewoon nog eens hetzelfde, dat komt wel goed" en een colaflesje. Team JWDGNEHDKWG sloeg er weliswaar in om een minder verlepte versie te maken dan de natte USSR-1, maar kreeg wederom het vormpje niet dicht. We begonnen dan ook te vermoeden dat we er per ongeluk iets zelfrijzends hadden in vermengd. Na de hulp van onze vriendelijke buren wisten we dit probleem echter op te lossen met ducttape. Team cola, die dacht dat het falen van de USSR-1 misschien iets te maken had met zijn politieke affiliaties, besloot een leeg colaflesje te vullen met het spul om daarmee het klassieke probleem van het niet-sluiten te omzeilen. Esthetisch is iets anders. 

MAD in bad

De koelkast mocht dan wel een frisse bewaarplaats zijn, droog was ze achteraf gezien niet. Na twee dagen dreigen de bruisballen nog steeds uit elkaar te vallen in een slijmerige, vochtige brei. Een tip: hou u aan de voorgeschreven hoeveelheid vochtige ingrediënten en ga niet net als wij denken dat dat veel te weinig is voor zoveel poeder. Het is genoeg. Maar goed, onze bruisballen zijn dan niet appetijtelijk, maar misschien werken ze wel? 

Helaas, de reacties waren eerder teleurstellend. De meeste van ons ballen bleken nog altijd zompige smurrie te zijn die wel reageerden, maar van veel schuim was er geen sprake. Wel van veel kleur en enkele bubbeltjes. Tegen alle verwachtingen in kwam de meeste reactie van de bal van team Cola, die noch een bal noch droog was. De smurrie rook echter wel lekker en uiteindelijk besloten we het dan maar te gebruiken als een gezichtsmasker. Dan wel geen bath bomb, maar ook zeker de moeite waard.

0
Gemiddeld: 2 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Tof dat jullie het zelf proberen. Het artikel is precies wat minder. Iets te veel insider mopjes en de "russische rooie makker" mopjes zijn ook wat too much.

Reactie toevoegen