Na de blijde intrede van de Sint wordt het weer tijd om ons af te vragen hoe braaf we dit jaar geweest zijn. Veel tijd om je schade in te halen, is er niet meer. De braafste kindjes van de klas herkent Sinterklaas dit jaar trouwens aan hun duurzame schoentje onder de schoorsteen. Vlug naar de winkel, dus!
De nieuwste hype onder de milieubewuste medemens is duurzaam schoeisel. Wanneer is een schoen effectief duurzaam en welke betaalbare merken zetten zich hiervoor in?
Keuze genoeg
Waarschijnlijk klinkt de combinatie van 'duurzaam' en 'schoenen' niet meteen als muziek in de oren. Ik vergeef het je dan ook als er spontaan een beeld van geitenwollensokken in je opkomt. Maar niets is minder waar: duurzame schoenen zijn hipper dan ooit sinds afgelopen zomer. Bewust of onbewust heb je je vrienden of familie er waarschijnlijk al mee gespot.
Ik vergeef het je dan ook als er spontaan een beeld van geitenwollensokken in je opkomt
Biologische, veganistische of fair trade schoenen vallen allemaal onder de noemer 'duurzaam', net als zogenoemde schoenenliefdadigheid. Sommige merken profileren zich volledig als duurzaam, zoals VEJA, terwijl andere slechts enkele duurzame ontwerpen uitbrengen naast hun gebruikelijke collectie, zoals Timberland of Puma.
Een van de bekendste merken is dus het Franse VEJA, dat vorig jaar de Belgische markt veroverde. Een ander Frans merk is FYE: zij produceren volledig biologisch, van veters tot zool. Van TOMS hebben ook al meer mensen gehoord: het bedrijf schenkt per verkocht paar schoenen een ander paar aan een kind in een ontwikkelingsland.
Het succesverhaal
Als je aan VEJA denkt, denk je niet meteen aan de term duurzaam, maar eerder aan een modieuze alledaagse schoen. De opzet van dit merk is dus geheel geslaagd. In Gent zijn VEJA’s te vinden in verschillende etalages en aan de voet van menig Gentenaar.
De keten combineert biologisch katoen met fair trade rubber, maar ook plantaardig leer wordt in hun schoenen gebruikt. Kritisch blijven is dus toch de boodschap. Desondanks verdienen ze hun goede naam wel door steeds innovatieve materialen te gebruiken, zoals schubben van de tropische zoetwatervis, tilapiavis of B-Mesh. VEJA geeft eerlijk toe dat hun product niet perfect is - een transparant beleid dat dan ook weer sympathie opwekt.
Duurzaam Gent
Bij Olga van Genechten, die voormalig schoenenontwerpster is, ben ik aan het juiste adres. Ik spreek haar in Supergoods, een winkel vol verantwoorde kledij en accessoires. Olga noemt het veeleer een compromis dat ze VEJA verkoopt: er is volgens haar niets anders te vinden dat aan de kwaliteit voldoet. Ze verduidelijkt dat duurzaamheid bij de productie van schoenen haast onmogelijk is: geen enkel bedrijf bezit alle grondstoffen om een schoen te maken, waardoor aankopen bij derden onvermijdelijk zijn. Op de productie van derden heb je natuurlijk geen vat en volledig duurzame leveranciers vinden, is haast onmogelijk. VEJA is erin geslaagd om leveranciers te strikken die zo dicht mogelijk aanleunen bij duurzame productie. Olga vult aan dat ze voor haar winkel vooral op zoek gaat naar merken die tot in de kern met duurzaamheid bezig zijn en zo past VEJA toch in dit plaatje. Voorts zou het helemaal niet steunen van dit merk - wegens de onvolmaaktheid - erger zijn omdat er zo helemaal geen duurzame producten zouden doorbreken. Volgens Olga zouden we meer moeten zijn zoals onze buurlanden en niet meteen aan hippies moeten denken wanneer we het begrip 'duurzame schoenen' horen.
Zet jij dit jaar je duurzame schoentje?
Reactie toevoegen