Kunstenaarscollectief KAPOW

"An open world begins with an open mind"

Sam Scarpulla en Matthias Hoogewys weigeren als motoren van KAPOW een stempel te kleven op hun geesteskind. Wij waagden een poging en sprongen mee op de trein van KAPOW langs een route gekenmerkt door positiviteit, ecomindset, out of the box denken en last but not least - jawel - liefde.

Matthias en Sam

Wat is KAPOW, hoe is het ontstaan?

Matthias: "KAPOW is ontstaan in 2010 als een festival, een skatefestival. Ik ben zelf skater en ik organiseerde skate events met wat livemuziek. Ik ben begonnen aan de kust, maar dan ben ik hier in Gent beginnen studeren. Om een subsidie te krijgen bij Alles Kan moest Gent aan het project gelinkt zijn. We hebben Gent in het klein nagebouwd, een soort skate and create, en zo is de kunst erin geslopen. Iedereen die meedeed aan het festival werd een vriend en werd betrokken en zo zijn we overgegaan tot een collectief. Sinds twee en een half jaar hebben we deze ruimte via de Stad, het is een tijdelijke invulling. Hier creëren we, programmeren we en inviteren we kunstenaars uit Gent en erbuiten."

Welke kunst maken jullie zelf?

Matthias

Matthias: "Ik ben begonnen als skater en ben dan evenementen beginnen organiseren. Op reis in Afrika en ben ik muziek beginnen maken. Ik heb in Congo opgetreden en ben er op tv gekomen, redelijk zot allemaal. Nu trek ik foto’s, ik ga gewoon mee met de flow."

Sam: "Ik ben fulltime kunstenaar: ik schilder en ik teken. De meesten kennen mij van street art, dat is publiek: iedereen kan dat zien. Maar ik maak ook andere kunst, ik geef expo’s en daarvan leef ik. Dat is mijn inbreng in KAPOW: de kunst."

Wat is KAPOW?

Sam: "Voor ons is het niet evident om een stempel te plakken op wat we doen, omdat we dat niet willen. Omdat dan alles vastligt in wat je zegt en wat je doet. KAPOW is alles door elkaar. Dat kan dans, muziek, kunst zijn. Soms is het een galerij, optreden of bar. Het varieert constant. Als er mensen komen met wijze ideeën, dan kan dat."

Matthias: "Ons DNA is positiviteit, goede vibes. We doen alles vanuit de passie, vanuit de liefde. Alles kan hier, we houden van onverwachte collaboraties. We plannen niet en dat is onze sterkte. We zijn organisch, kort op de bal, ad rem."

"We doen alles vanuit de passie, vanuit de liefde"

Wat is de link tussen KAPOW en Gent?

Sam

Matthias: "Gent is belangrijk voor ons. We bieden een ramp aan om te skaten op DOK. Ook hebben we samen met de Gentse cultuurdienst talloze muren in Gent beschilderd en heel wat opkomende talenten hebben bij ons voor het eerst gespeeld. We hebben dus een sterke link met Gent, maar we willen echt ook de buitenwereld verbinden. Dat hebben we trouwens al gedaan met buitenlandse projecten."

Waarom zijn die buitenlandse projecten en het inviteren van buitenlandse kunstenaars belangrijk voor KAPOW?

Sam: "Buitenlandse kunstenaars naar Gent brengen inspireert ook de Gentse kunstenaar en omgekeerd. Het is een pingpongspel tussen de beide."

Matthias: "'An open world begins with an open mind', dat is de slagzin van KAPOW. Soms zit je vast in een bepaalde manier van denken. Op reis zie je dingen in een ander daglicht en dat proberen we via onze projecten ook door te geven. We proberen mensen van hun sokken te blazen, te inspireren. Dat mag een beetje crazy zijn, zo met een hoek af, zo van ‘kapow!’(maakt slaggebaar)."

Hoe zit de organisatie van KAPOW in elkaar?

Matthias: "Sinds een jaar zijn we met een kern van vier die de beslissingen neemt en nadenkt over hoe we alles aanpakken. Daarrond hebben we een dertigtal mensen van het collectief dat meedenkt en ons steunt, maar alles is eigenlijk superspontaan. We volgen niet het klassieke patroontje."

Sam: "Ieder project zorgt voor nieuwe mensen. Het is dus niet zo dat het steeds hetzelfde vaste groepje is dat aan het organiseren is, dat wisselt."

Matthias: "Hoe groot we zijn, dat is niet belangrijk. Het belangrijkste is onze impact."

Hoe wordt KAPOW gefinancierd?

Matthias: "Momenteel hebben wij nog nooit vaste subsidies of steun gekregen. Soms hebben we mooie grote projecten waar we iets aan verdienen. Omdat we sterk zijn in wat we doen, willen we er graag ooit van leven. We proberen voor KAPOW inkomsten te verwerven via de kunst die we tentoonstellen en veromen en via de bar."

Sam: "Dat wisselt van project tot project. Soms krijgen we een budget van buitenaf en soms steken we ons eigen budget erin. Het gebeurt ook dat figuren erbij komen en er wat kapitaal insteken. We hebben geen vast patroon."

Matthias: "Wel cool dat we via de stad dit pand voor een schappelijke prijs kunnen huren. Het is een tijdelijke invulling die later nog verlengd zal worden. We waren niet op zoek naar een pand, maar plots konden we dit huren en dat was een belangrijke stap voor ons. Het is een huis waar mensen samenkomen en ideeën uitwisselen."

Kunnen jullie zelf van KAPOW leven?

Matthias: "Dat varieert. Deze periode ben ik puur met KAPOW bezig, maar soms combineer ik dat met het geven van sportkampen. Zo heb ik een stabiel inkomen op het moment. We merken wel dat er heel wat vraag is van mensen om bij ons een show te komen doen, een expo te geven enzovoort. Vandaar dat ik het plan heb om na de zomer een subsidie aan te vragen, zodat het in toekomst lukt om het huis elke week open te stellen voor evenementen. Bij dezen ook een oproep aan rijke lezers die ons kunnen steunen (lacht). We merken ook dat er vooral door het beeld dat de media geeft, een donkere wolk over de wereld hangt. Mensen hebben schrik gekregen van elkaar. Vroeger lachte men als je het had over positiviteit, maar op dit moment is er een kantelbeweging aan de gang waar KAPOW ook aan bijdraagt. Positiviteit en energie, dat spreekt mensen aan. Onlangs kwam de bekende tedtalkspreker en environmentalist Rob Greenfield hier spreken en het was echt over de koppen lopen. Mensen komen langs om te luisteren, te genieten van lekker eten …"

Wat zijn de meest memorabele momenten die jullie met KAPOW al beleefd hebben?

Sam: "Ik denk aan alle reizen die we al gemaakt hebben. Iedere reis zal voor altijd bijblijven omdat het geen klassieke manier van reizen is. We betrekken kunst in onze reizen, we gaan niet hiken of aan het strand liggen bijvoorbeeld. Je probeert iets te organiseren en te maken, waardoor je dicht contact hebt met de lokale bevolking en dat is heel verrijkend."

Matthias: "Persoonlijk denk ik aan de ontmoeting met Soika, een kunstenaar uit de Filippijnen. We hebben hem leren door zijn werk op straat. Zijn werk is vuil en erg politiek geladen. Hij schildert onder de artiestennaam Soika Vomiter. Daar in de Filippijnen hebben we contact met hem gezocht via een gemeenschappelijke vriendin. Hij vroeg ons naar een ander eiland te komen waar hij een expo gaf. We zijn ernaartoe gevlogen en toen we hem ontmoetten, hadden we direct een match. We hebben hem uiteindelijk uitgenodigd voor ons festival 'sorrynotsorry'. Het was zijn eerste reis buiten de Filippijnen naar Europa om kunst te maken waar zijn familie door het provocerende karakter niet echt achter stond. Hij heeft hier in het Gentse straatbeeld mogen schilderen en heeft hier tien intense dagen gehad. Bij het vertrek stond hij te huilen. Nu is hij uitgenodigd om in Australië te gaan schilderen. De samenwerking met KAPOW heeft een grote impact gehad op de ontwikkeling van zijn talent en zijn crew. De kracht van kunst, het geloven in talent en mensen met een wijze visie. Dat is waar KAPOW voor staat."

Wat is de ultieme droom van KAPOW?

Sam: "Ons ultieme idee is op ieder continent een Kapowhuis te hebben zoals dit. Alle artiesten tussen de continenten kunnen reizen en schilderen, wat voor internationale samenwerking zou zorgen. We hebben al ons huis in Gent, dat is een begin."

Wat kan KAPOW betekenen voor de Gentse student?

Sam: "Door KAPOW leren ze Gent op een andere manier kennen, ze zien Gent in een underground setting."

Matthias: "Ze moeten vooral eens afkomen. We hebben een Facebookpagina (kapowow) of instagram (kapowisnow) waarop ze kunnen volgen welke evenementen eraan komen."

Sam: "Gedurende heel de zomer en tijdens de Gentse Feesten zijn studenten elke dag welkom hier."

Matthias: "We bieden ook stageplekken aan. We zoeken mensen uit de film, foto – en journalistieke wereld. Ook marketingstudenten, kunstenaars en performers zijn hier welkom. Als ze cool zijn, zijn ze welkom (lacht)."

Nog geen stemmen

Reacties

Bericht: 
Over welke locatie gaat het hier? Staat nergens vermeld, of zie ik iets over het hoofd

Reactie toevoegen