On the origin of

Blauwe Vogels

Als je ze nog niet zelf hebt gezien, heb je ze sowieso al gezien op iemands Instagram-account: de blauwe vogels boven het water. Ze staan er al sinds 8 november en lichten elke avond op tot middernacht. Een mooi zicht met een mooi verhaal.

Roxanna Deleersnyder

Het kunstwerk was eigenlijk al in januari 2012 te zien tijdens Het Gents Lichtfestival en was toen één van de hoogtepunten van die editie. Het is ontworpen door de Franse designstudio Pitaya en het kunstwerk heet officieel ‘Blauwe Vogels’ of ‘Les oiseaux de Monsieur Maeterlinck’. Het publiek was er destijds zo enthousiast over, dat Stad Gent besliste om het kunstwerk definitief aan te schaffen en tentoon te stellen aan de brug bij de Jakobijnenstraat. Als je de vogels van dichtbij bekijkt, kan je zien dat het om een eenvoudig ontwerp gaat: een soort origami-vogels verlicht met een minimum aan energie. Het is strategisch geplaatst boven het water, zodat het een meerwaarde krijgt door de weerspiegeling in de Leie.

Monsieur Maeterlinck, c’est qui ça?

Maurice Maeterlinck was een Gentse dichter, toneelschrijver, prozaïst en essayist. Hoewel hij advocaat was, won hij in 1911 de Nobelprijs voor literatuur. Maeterlinck was een vertegenwoordiger van het symbolisme en schreef meestal dramatische werken met veel poëtische elementen en verhalen met een verborgen boodschap en diepe betekenis. Hij blijft tot op heden de enige Belg die ooit de Nobelprijs voor Literatuur won.  

L’oiseau bleu, c’est quoi ça?

Een van Maeterlincks bekendste werken is L’oiseau bleu: een toneelstuk over de zoektocht naar geluk gesymboliseerd door een blauwe vogel. Daarop is dus ook het lichtkunstwerk gebaseerd. Het verhaal gaat over Tyltyl en Mytyl, twee arme houthakkerskinderen, die op zoek gaan naar een onvindbare blauwe vogel. Telkens wanneer ze hem vinden, verandert hij van kleur of sterft l’Oiseau Bleu voor hun ogen. Later ontwaken ze en merken ze dat het allemaal een droom was, maar zetten ze hun zoektocht toch verder. Niet veel later beseffen ze dat ze zelf een blauwe vogel hebben thuis en dat ze hem dus eindelijk gevonden hebben. De achterliggende boodschap is dat je het geluk soms niet te ver moet zoeken. Het is dichter dan je denkt.

0
Gemiddeld: 1 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Weer iets bijgeleerd hé ...

Reactie toevoegen