"Al die aandacht stoort mij in feite niet"

Een interview met de vrouw achter de figuur van "de Gentse dame met bloem"

Els Pieters, of eerder bekend onder de naam "dame met bloem", geniet grote bekendheid op het internet, op partijcongressen van sp.a en ook in de Gentse straten. Zij leeft volgens haar eigen YOLO-levensvisie en die deelt ze nu graag met ons. Een interview.

De meeste mensen kennen jou van het internet als de dame met bloem die regelmatig gespot wordt op sp.a-congressen en lessen Belgisch Publiekrecht. Hoe ver gaat jouw interesse voor politiek?

Pieters: "Ik schaar me helemaal achter de visie van de sp.a. Ik vind dat ze een uitstekend programma hebben. Ze voelen met de gewone mens mee, iets wat de meeste politiekers heden ten dage niet meer doen. Integendeel, die kennen een complete apathie ten opzichte van wat de modale Vlamingen denken en voelen. Sp.a heeft een minder hautaine houding en daar kan ik me achter scharen."

Heb je zelf politieke ambities?

"Ik zou graag politiek adviseur zijn van een van de sp.a-politiekers. Dat is mijn droom."

Waarom als adviseur? Waarom word je zelf geen politicus?

"In de politiek is het uiteindelijk belangrijk om bekend en intelligent te zijn. Je moet ook een pak ervaring hebben om de sociale en economische problemen te kunnen aanpakken. Hoe je de economie recht trekt tijdens een crisis, ... Sommige politici hebben daar veel meer ervaring mee. Daarom zou ik hen willen bijstaan en adviseren in plaats van zelf kopfiguur te worden."

Je bent vaak in de lessen rechten van de Universiteit Gent, ben je daar student?

"Ik volg graag die lessen omdat ze zo leerrijk zijn. Dat is mijn manier om politieke kennis op te doen en bij te leren over de structuren, want het is allemaal zeer complex in België. Ik volg allerlei vakken, maar specifiek het vak Staatsrecht (tegenwoordig Belgisch Publiekrecht, red.) vind ik heel belangrijk. Om de situaties te kunnen volgen in de kranten en het nieuws moet je toch wel goed op de hoogte zijn van hoe het werkt."

Je komt in de lessen natuurlijk in aanraking met de studenten. Wat vind je van de studenten aan de UGent?

"Ik vind ze fantastisch, echt gewoon fantastisch. Er is altijd een zeer goede sfeer."

Voel je jezelf ook een echte Gentse student?

"Ik heb me al mijn volledige leven student gevoeld. Ik vind het belangrijk om te blijven leren en om mee te zijn met alles, want alles evolueert zo snel."

Vind je dat de studenten doorheen de tijd veranderd zijn?

"Tegenwoordig gaat alles met de PC, vroeger was alles met papier en krijt. De studenten moeten naar mijn indruk meer leerstof verwerken en hebben veel meer druk om te slagen in hun opleiding en het leven. Ze krijgen meer kansen om te gaan studeren, wat vroeger niet het geval was. Jonge mensen hebben ook meer het lef om eraan te beginnen, en dat vind ik wel tof."

Heb je zelf gestudeerd na je middelbaar?

"Ik heb nog aan buitenlandse universiteiten in de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Duitsland gestudeerd om de talen te bestuderen. Ik had Boekhouden gestudeerd en daarna ben ik me heel specifiek gaan specialiseren in het spreken van talen."

Wat doe je nu van werk?

"Het liefste zou ik advies geven aan een minister of politicus."

Mensen spotten jou over heel Vlaanderen. Is het rondreizen in Vlaanderen jouw hobby?

"België is zo tof om in rond te lopen en ik verken dat graag. Ik ben graag toerist in eigen land. In de steden als Gent, Brugge, Antwerpen en Brussel is ook zoveel te doen en te zien. Je moet leven uiteindelijk. Je moet meepakken wat er te beleven valt."

Je zit vaak alleen, waarom?

"Ik shop graag en ik doe graag terrasjes. Ik zit dan in de zon met een biertje erbij en dan spot ik mensen. Ik blijf zo lang zitten als ik wil en ik ben volledig op mijn gemak. Ik leef intens in het nu en ik geniet daarvan."

Hoe ga je om met je bekendheid? Vind je dat tof?

"Ik heb daar geen last van. Ik vind het wel tof als mensen bij mij komen en vragen om een foto. Overlangs sprak een madame in Gent mij aan op een terras en zei: “Ik heb een foto van jou gezien in de Verenigde Staten terwijl jij op dit eigenste terras ook iets zat te drinken." Dat was wel grappig. Ik heb grote fans bij de Japanners en Spanjaarden. Ik kom die in de verschillende Vlaamse steden tegen. Die kunnen mij niet voorbij of die moeten een foto hebben. Dan is het kunnen spreken van talen ook wel handig."

Foto’s verschijnen dan meestal online. Ben je zelf vaak online en check je jezelf op het internet?

"Nee, totaal niet. Ik ben online aanwezig maar ik ga nooit mezelf gaan zoeken op Google. Sommige mensen houden bij waar er iets over hen verschijnt, maar dat doe ik totaal niet."

Ga je je soms naar je bekendheid gedragen?

"Op terras kom je veel mensen tegen. Schoolkinderen bijvoorbeeld. Dan wuif je daarnaar en die wuiven terug, dat is tof. Op den duur is dat een gewoonte, iedereen wuift terug. Mijn modekeuze is niet speciaal gekozen om in de spotlight te lopen. Ik ga vaak voor zwart en modieuze stukken. De bloemen in mijn haar en mijn juwelen vind ik gewoon mooi om te dragen."

Wat is de zotste toer die je al meegemaakt hebt met fans?

"Niet veel speciaals. Vaak willen ze gewoon foto’s en daar blijft het bij. Dat zijn meestal Japanners, Chinezen, Spanjaarden of andere toeristen. Ze blijven allemaal wel beleefd. Ik heb nog nooit iets onbeleefds meegemaakt."

Studio Brussel heeft op Facebook ooit een foto van jou online gezet waarbij een grapje werd gemaakt ten koste van jou. Daar zijn veel reacties op gekomen. Stoort dat jou?

"Mij stoort het niet dat er grapjes gemaakt worden. Ik zit ook al eens met andere mensen te lachen. Iedereen lacht al eens met iets. Ik vind iets belachelijk wat andere mensen niet belachelijk vinden. Opinies verschillen, keuzes verschillen. Mij stoort het absoluut niet."

Heb je nog raad aan studenten bij het begin van het tweede semester?

"Geniet van het leven, leef in het nu. Dat pas ik ook toe. En ja, studeer hard. Haal je diploma. Maar bovenal, geniet."

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen