The Origin Of: Veldstraat

De Veldstraat staat in het algemeen bekend als de winkelstraat van Gent, maar lange tijd was ze een druk verkeersknooppunt en verbleven er hoogstaande internationale gasten. Een duik in de geschiedenis van één van Gents bekendste straten.

December, dé tijd van het jaar om schaamteloos je bankkaarten leeg te halen en je biljetten neer te tellen. De kerstsfeer hangt in de lucht. Waar anders dan in de Veldstraat sleur je met zakken vol last minute kerstcadeaus om je vrienden en familie weer een jaar lang zoet te houden?

Hotelstraat

Draaien we de tijd zo’n 300 jaar terug, dan vind je je favoriete H&M (je mag kiezen welke) hier nog niet terug. De Veldstraat stond tijdens de achtiende en negentiende eeuw bekend om haar vele hotels die er pronkten in classicistische stijl met sierlijke trapgevels. Haar kasseien werden destijds zelfs betreden door enkele voorname gasten. Lodewijk XVIII verbleef er in hotel d’Hane-Steenhuyse en Wellington vond een stek in hotel Clement. Hotel Schamp bood dan weer onderdak aan de Amerikaanse delegatie tijdens de ondertekening van de Vrede van Gent tussen de VS en Groot-Brittannië in 1814. De aristocratie kwam, en ging uiteindelijk voorgoed.

Winkelstraat             

Eind negentiende eeuw verbreedde het stadsbestuur de straat waarmee ze de start van de Veldstraat als economisch centrum inluidde. De hotels verdwenen (op enkele na) en maakten plaats voor negentiende-eeuwse herenhuizen. Voor kleine zelfstandigen brak een gouden tijd aan en hun uithangsborden sierden de gevels. Langzaam maar zeker werden die echter weer omlaag gehaald en maakten ze plaats voor de lichtgevende logo’s van welbekende multinationals. Begin 21ste eeuw sloten de laatste familiezaken definitief de deuren. In de tussentijd veranderde de Veldstraat een laatste keer haar gelaat: in 1984 werd de verkeersader een autovrije straat, ter bevordering van ons winkelgenot. Haar geschiedenis is rijk en haar aantrekkingskracht groot, slenteren over de kasseien van één van Monopoly’s duurste Belgische straten is zowel een reis doorheen de tijd als een spirituele ontdekkingstocht naar je financiële spilzucht. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen