Biervrij boozen

Lol zonder alcohol

Op café gaan zonder dat je de dag erna met een zware kater je les moet uitzitten. Klinkt goed he? Dat is het ook. Vanaf nu kan het in Café Bizar. 

We fietsten er bijna voorbij. Het nieuwe Café Bizar zit verstopt halfweg de Zwijnaardsesteenweg. Ge weet wel, daar aan ‘t UZ. Eenmaal aangekomen leken we een tweede thuis binnen te stappen, compleet met leuke inrichting en taartjes die stonden te wachten om opgegeten te worden. Maar het meest opvallende moest nog komen: dit café serveert geen alcohol. Niets, nada, noppes. Je dagelijkse pint zal je hier niet kunnen binnen slaan. Maar hoe zullen de studenten hierop reageren? Die hebben toch alcohol nodig? Tijd voor een urgent interview met eigenares Ria Magherman. 

De start van een nieuwe trend

Weet je het nog, die keer dat je ‘s ochtends wakker werd met je allereerste kater en je aan jezelf beloofde nooit meer alcohol te drinken? Dat vieze gevoel zal je alleszins niet meemaken als je thuiskomt van een avondje drinken bij Café Bizar. Probeer het je in te beelden: een gezellige avond met spelletjes in overvloed, een hoop onbekende maar lekkere frisdranken op de kaart en een koelkast vol ander lekkers. Alcohol drinken moet volgens Ria niet de norm zijn op café. Niet suf, wel een idee waar veel mensen nog aan moeten wennen. Ria hoopt dat haar café het begin is van een bredere trend. “Toen ik jong was, kwamen de rookvrije fuiven op en dat was voor veel mensen iets van ‘allez, we mogen niet meer roken’, maar voor mij was dat een (letterlijke) verademing. Het was iets waar mensen aan moesten wennen, maar kijk nu. Ik hoop met dit alcoholvrije concept ook zo’n trend te starten.” Zou het echt zo zijn? Dat we binnen twintig jaar beginnen te lachen als iemand een pintje wil bestellen? En dat we allemaal gezellig staan te dansen met een worldshake in de hand? Ria wil iedereen bereiken met haar concept, studenten horen daar zeker ook bij. "Ik wil ook heel graag de studenten betrekken. We gaan stopcontacten voorzien zodat je je hier als student kan komen amuseren, maar ook in een gezellige sfeer kan komen werken."

Een perfecte plek dus om na de les even bij te babbelen. Of om aan de thesis de werken. Of om te doen alsof je een novel schrijft op je MacBook met een latte macchiato naast je in de hoop dat anderen jou zien en denken ‘amai, die hippe persoon is goed bezig’. Kan allemaal.

''Mensen moeten altijd wat wennen aan een nieuw concept" - Ria

Een bizar origineel idee

Maar ook bizarre concepten hoeven niet volledig uit de lucht te vallen. Zo was er vorig jaar in Leuven al een pop-upcafé in de studentenbuurt dat ietwat aan Bizar Café doet denken. Al kon je daar ook wel alcoholvrije bieren krijgen, wat het ironisch genoeg niet helemaal alcoholvrij maakt. Een andere inspiratiebron waren cafés die tweedehandsspulletjes verkopen, zoals in Amsterdam.


Ria heeft een hoop vrienden die geen alcohol drinken. Een deel omdat ze het niet willen, een deel omdat ze het niet meer mogen. Wegens een verslaving uit het verleden is het voor hen heel moeilijk om nog naar feestjes te gaan, omdat ze voortdurend omringd worden door de alcohol die ze niet meer mogen drinken. Vaak zitten ze daardoor op hun eentje, thuis, en dat is iets wat Ria wil veranderen. Die mensen moeten terug een ontmoetingsplaats hebben, en daar wil ze voor zorgen. Het is meteen ook de belangrijkste motivatie om zelfs geen alcoholvrij bier te schenken: "Een alcoholvrije pint ziet er echter nog steeds uit als een pint en dat blijft moeilijk voor die mensen. Anderzijds: voor mij is een pint een pint en zonder alcohol is dat geen pint meer.’’

 

No alcohol, no problem

Een andere motivatie voor haar alcoholvrije café? ''Ik ben niet tegen alcohol en de mensen die het drinken, maar wel tegen het gevolg van alcohol. Als je drinkt en je drinkt te veel, dan overtuigt die alcohol jou dat je bijvoorbeeld wel nog met de auto kan rijden. De drank maakt van jou iemand anders: je raakt het contact met jezelf kwijt. Daarom wil ik geen alcohol schenken, want ik wil niet verantwoordelijk zijn voor de gevolgen ervan.” Met deze motivatie haalde Ria twee weken geleden al het nieuws. Zij heeft toen ze jong was een vreselijk auto-ongeluk zien gebeuren in haar straat, veroorzaakt door een dronken chauffeur. Ria wil bijdragen aan een leuke ontmoetingsplek voor mensen, niet aan acties die vervelende gevolgen kunnen hebben. Een zeer nobel streven, recht uit het hart.  

''Ik ben niet tegen alcohol en de mensen die het drinken, maar wel tegen het gevolg van alcohol.''

Voor iedereen, glutenvrij & tweedehandse spullen

Ria wil met haar café, dat ze trouwens openhoudt met haar zoon Bram, niet enkel bekend staan als ‘dat café waar ze geen alcohol verkopen’. Ook al is dat waarschijnlijk onvermijdelijk, zeker in zo’n studentenstad als Gent met de Toverpoort om de hoek. Maar dat hoeft natuurlijk niet iets negatiefs te zijn, een rustig avondje gezelligheid is immers een noodzakelijke (psychische en fysieke) afwisseling op het met alcohol doordrenkte studentenleven. Ze wil dat mensen het zien als een ontmoetingsplaats, waar ze op hun gemak kunnen zijn. Waar ze niet hoeven te vertrekken naar een andere plek omdat ze honger hebben of enkel glutenvrije zaken mogen eten. Daarom biedt ze het allemaal aan: drank, maar ook eten. Er is dus geen tripje naar de frituur nodig: "Ik wil dat de mensen zich goed voelen en als je dan de gedachte krijgt ‘oei, ik heb honger, ik moet hier weggaan’, dan is dat is niet goed.’’ Croques, zoetigheden, soep en spaghetti zijn daarom aanwezig, en het aanbod wordt ook nog uitgebreid. Ria wil namelijk het aanbod in het café deels laten afhangen van wat mensen willen. Mis je iets op de menukaart? Ria regelt het voor je. Dat er gebakjes zijn wil niet zeggen dat het geen echt café kan worden. Haar droom is om geen vast sluitingsuur meer op de deur te plakken en ‘s avonds laat gewoon door te doen. Er zullen dan ook optredens gehouden worden. By the way, mocht je fan zijn van het servies of de inrichting van het cafe: de meeste spullen die gebruikt worden zijn te koop. Maar maak je geen zorgen: ze heeft de meeste spullen uit voorzorg extra ingekocht, zodat ze niet opeens zonder leuke koffiekopjes komt te zitten. 

Aan enthousiasme geen gebrek

We mochten proeven van een gluten- en lactosevrije frangipanetaart die even lekker smaakte als een ‘gewone’ taart, terwijl Ria honderduit vertelde over het feit dat ze zich wil verkleden om kinderen te bedienen die een eigen plekje achteraan in het café hebben. Of over de menukaart die voorlopig nog niet definitief is en waar we gerust zelf toevoegingen aan mogen doen. Over de vele gezelschapsspelletjes die ze aanbiedt. En over het feit dat haar café ook als tweedehandswinkel fungeert. Maar het is vooral haar visie die ervoor zorgt dat we met een blij gevoel weer naar buiten gaan. Maar of we nu minder voor alcohol zullen kiezen? Dat is maar de vraag.

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen