Gat in uw cultuur

De gustibus et coloribus non disputandum est. Maar een goede raad op tijd en stond kan nooit kwaad en zo wordt uw cultureel kapitaal alweer wat aangevuld. Deze week helpen Yagut en Laura het gat in uw cultuur dicht te metselen. 

Yagut

57 jaar

Zes jaar geleden vertrok Yagut vanuit Azerbeidzjan naar België met haar man en zoon. Om haar Nederlands te oefenen probeert ze vaak naar het journaal te kijken of gaat ze op zoek naar Nederlandstalige boeken in de bibliotheek. Over de Nederlandstalige literatuur is ze lovend en dan in het bijzonder over Hugo Claus, maar de Russische schrijvers zoals Tolstoj en Dostojevski dragen haar hart weg: “Niemand kan een schrijver zoals Tolstoj vervangen. Als ik een van zijn boeken de hemel in moet prijzen, dan is het wel 'Anna Karenina'. Anna hield niet van haar man, maar hij was dan ook geen goede echtgenoot. Ze had volkomen gelijk om van een andere man te gaan houden. Maar vandaag de dag bedriegt men elkander veel te veel, getrouwde koppels die elkaar niet meer trouw kunnen blijven, ik vind het zo'n zonde. (Waarop ze de relaas van Kluuns romans 'Komt een vrouw bij de dokter' en 'De weduwnaar' uiteenzet.) De invloed van boeken op mensen is groot. Vooral jonge mensen moeten goed leren het schone te zien in verhalen en eruit leren. Ons leven moet door literatuur mooier en vooral eerlijker worden.”

 

 

Laura De Baudringhien

21 jaar

Documentairestudent

'The True Cost', een documentaire van Andrew Morgan, over de kleren die wij dragen liet een verpletterende indruk na op Laura: “De Fast Fashion industrie en diens impact op wereldniveau wordt volledig onthuld zoals de slechte arbeidsomstandigheden, de groeiende macht van de multinationals maar ook de westerse koopzucht. Kleren worden steeds goedkoper in een wereld waarin consumeren het hoogste goed is en deze documentaire toont heel goed aan hoe die kleren als troostmiddel gaan functioneren. Vroeger kon ik echt blij worden van mijn zoveelste goedkope aankoop. Een T-shirt voor slechts vijf euro, toen dacht ik 'fantastisch!' - nu schaam ik mij rot. Mijn mama is zelf naaister en de tijd die daarin kruipt is onvoorstelbaar. Als documentairemaakster in spe weet Laura als geen ander welke impact film kan hebben: “Beelden zijn heel toegankelijk en kunnen bovendien een grote invloed uitoefenen. Deze docu is in staat om een mentaliteitswijziging teweeg te brengen en daarin schuilt net de kracht van documentaire als medium. 'The True Cost' is een must see omdat er in tegenstelling tot vele andere documentaires ook oplossingen worden aangereikt, er is misschien nog hoop. Het is mijn droom om ooit zo'n impactvolle documentaire te maken.” Wij wachten af in spanning.

 

 

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen