Winter is coming, net als de energierekening: ook UGent blijft niet gespaard

Terwijl studenten zich bezighouden met door schoolboeken ploeteren en aula's doorkruisen, gaat de oorlog in Oekraïne verder. Dat voelen we aan onze energierekening. Ook UGent liet al van zich horen met enkele nieuwe maatregelen. Hieronder een overzicht.

Onze universiteit verwarmt haar gebouwen grotendeels met aardgas, een vervuilende en fossiele brandstof, en nu dus ook een zeer dure brandstof. Dat heeft gevolgen. Concreet zal UGent de gemiddelde temperatuur in de gebouwen verlagen en zal de verwarming na 16 uur uitgezet worden.

 

Een koude douche

Naast een draai aan de thermometer zal UGent de komende maanden ook een draai geven aan de watertemperaturen. De douches van het Universitair Sportcentrum GUSB en de sportvoorziening HILO worden een paar graden koeler gezet. De douches van de studentenhomes behouden hun vaste temperatuur, maar er zal geen warm water meer uit de wastafels komen.

Het is op dit moment niet de vraag of de volgende zomer heet wordt, maar vooral hoe heet de zomer zal zijn

Een derde temperatuurgerichte maatregel binnen de universiteit is er een waar we ons op dit moment nog niet te druk over zullen maken. De maatregel focust zich namelijk op de airconditioningsystemen van de universiteit. Het is op dit moment immers niet de vraag óf de volgende zomer heet wordt, maar vooral hoe heet de zomer zal zijn en hoe we dergelijk weer zullen doorstaan. Op de hulp van de airconditioning moeten we op dit moment alvast niet rekenen. De meest recente maatregel bepaalt dat die op dit moment enkel maar voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt mag worden.

Het einde van de verlichting

Zelfs een bastion van de rationaliteit en de wetenschap, met het motto "Durf Denken", neemt nu afstand van 'de Verlichting'. Waar mogelijk zal UGent de verlichting tussen 22 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends doven. De sfeerverlichting is ook een slachtoffer: tussen 19 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends wordt die ook gedoofd.

Als je in een studentenhome van de universiteit verblijft, zal slechts de helft van de verlichting branden

Als je in een studentenhome van de universiteit verblijft, zal slechts de helft van de verlichting branden. In de gangen zal er om de twee lichten één licht uitgeschakeld zijn. In principe vind je op die manier, na een lange nacht, de deur van je kot dus zeker nog terug.

Een eigen plek, maar niet onder de zon

Zowel de universiteit als de vele Gentse studentenverenigingen investeren veel liefde in de organisatie van avondactiviteiten binnenin de universiteitsgebouwen. Door maatregelen zoals de verwarming om 16 uur uitzetten en de lichten om 22 uur doven, kunnen deze activiteiten zich aan lichte hinder verwachten.

Als antwoord hierop heeft de universiteit een lijst voorzien met plekken en lokalen die na 19 uur nog steeds bruikbaar zijn en waar rekening is gehouden met de sterkte van de isolatiegraad. Die lijst vind je terug op de website van UGent. De gebouwen en lokalen die niet in de lijst staan, zijn na 19 uur niet meer reserveerbaar.

The future is green

Of de oorlog snel over zal zijn, is een moeilijk te beantwoorden vraag. Of we al eerder een oplossing zullen vinden voor het probleem van de energiefacturen, daarnaar blijft het gissen. Voor nu zullen we het dus zo moeten doen. Toch is men aan de universiteit niet bij de pakken blijven zitten. In 2019 kwam UGent immers al naar buiten met een ambitieus langetermijnplan inzake energiebeleid voor de komende 10 jaar. Hiervoor wil de universiteit inzetten op het gebruik van groene energie en op energie-efficiëntie, factoren die belangrijker dan ooit zijn. Daarnaast is het niet verboden om zelf je steentje bij te dragen: doe je dikste trui aan en kom nog steeds gezellig in de les zitten. Anders moet je gedurende de hele dag op kot stoken, wat dan weer slecht is voor je eigen portemonnee. 

Meer informatie over de actuele maatregelen van UGent zijn terug te vinden op de website.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen