Wat studenten willen weten over COVID-19

69 tegen corona

Het coronavirus laat niemands leven onberoerd, ook voor studenten is er geen ontkomen aan. Professoren Hans Nauwynck en Bruno Verhasselt geven de antwoorden op uw prangende vragen. 

Om er meteen in te vliegen: kan je corona krijgen van haar dat in je mond vliegt?

Hans: (Lacht) "Ik heb geen haar, dus ik kan daar niet op antwoorden."

Bruno: "Als je lang haar hebt en je praat met iemand die besmet is, dan gaan er per definitie druppeltjes op je haar vallen. Als je dus kort nadien aan je haar zou likken, dan kan je zeker het virus oplopen. In die zin is het theoretisch gezien niet onmogelijk, maar je zal veel sneller besmet worden door zaken aan te raken waar mensen op gehoest hebben. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, waar veel mensen komen die praten, hoesten en dingen aanraken. De leuningen en zetels daar zijn bij influenza bijna altijd infectieus beladen en dat kan met corona ook zo zijn. Van haar zou ik dus minder lang wakker liggen dan mijn eigen vingers die ik in mijn mond steek. Professor Nauwyncks is in elk geval vrij veilig wat dat betreft. (gniffelt)"

Zijn jullie het altijd eens met Marc Van Ranst?

Hans: "Wat Marc allemaal zegt, zijn logische dingen. Eigenlijk moet je al een idioot zijn om te zeggen: "Wat Marc nu zegt, dat kan ik niet geloven." Het is geen wetenschap van de hoogste plank, het zijn gewoon heel logische, systematische redeneringen waar mensen niet te hard over moeten nadenken, maar die ze eigenlijk direct kunnen toepassen. Het is ook niet enkel Marc die dat beslist, ze zitten met een hele expertengroep in Brussel bij Maggie De Block om instructies te geven. Dus ik denk dat we in België toch kunnen zeggen dat we sterke raadgevers hebben, die correcte informatie doorgeven. Marc heeft de mogelijkheid om alles zo simpel mogelijk uit te leggen."

En dan de belangrijkste vraag: kan je besmet raken als je met vuile handen masturbeert?

Bruno: (Lacht onwennig) "Wel, als je jezelf bevredigt, dan denk ik dat dat alleen kan als je eigen lichaamsdelen beladen zijn met het virus. Dit is dus als iemand er op gehoest zou hebben, of het heeft aangeraakt met vuile handen. Maar de toegangsroute is via de slijmvliezen van de luchtwegen, niet via de geslachtsorganen. Je kan dus geen coronainfectie oplopen op door te masturberen."

Hans: "Zij die die vraag gesteld hebben mogen gerust voortdoen. (Lacht) Wel bij zichzelf en niet beginnen uitwisselen met andere studenten natuurlijk!"

"Je kan geen coronainfectie oplopen op door te masturberen"

Bruno: "Als je iemand anders wil bevredigen, moet je je op dezelfde manier afvragen hoe die je kan besmetten met het virus. Ik heb figuren zien circuleren over welke standjes veilig zijn en welke niet, dus als je je van elkaar afwendt, dan zit je veiliger dan als je in elkaars gezicht kijkt."

Hans: "Beneden bezig zijn is zeker veiliger dan boven, maar dan ga je nog iets verder dan enkel masturbatie, natuurlijk."

Wat is de kans dat Donald Trump corona krijgt en is hij er echt onkwetsbaar voor?

Bruno: "Trump komt als president in contact met zeer veel mensen, waaronder sommigen die reeds in contact geweest zijn met iemand die besmet is. Er zijn een paar senators die zelf in quarantaine gegaan zijn, dus de kans dat hij het zal oplopen is zeer groot. Hij zit natuurlijk ook wel in een leeftijdscategorie die een iets hoger risico heeft. Het ziet er ook niet de gezondste mens uit, dus ik denk dat hij het best voorzichtig is."

Denken jullie ten slotte zelf nog aan belangrijke weetjes die de studenten moeten weten?

Bruno: "Ze moeten er rekening mee houden dat virussen overal zijn. De meeste maken ons niet ziek, maar af en toe zijn er die dat wel doen, zoals influenza en deze COVID. Het is een goede raad om voor de rest van je leven toch regelmatig handhygiëne toe te passen. Daarbij denk ik ook aan virussen die diarree veroorzaken. Dus als je een toilet ingaat, was je toch het best ook voor het verlaten je handen en raak je beter niet te veel zaken meer aan in het toilet zelf om infecties tegen te gaan."

0
Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)

Reactie toevoegen