Waar je ook bent beland, maak het plezant

We waren nog niet klaar met “2020 wordt mijn jaar” scanderen, of daar kwam de coronacrisis piepen.

 

We gaan even terug in de tijd. 2019. Je start het academiejaar vol goede moed en het eerste semester verloopt vlotjes. Na dit succes geniet je van een deugddoende lesvrije week en ga je (voor een laatste keer) op reis. Ondertussen staat Australië in brand, maar je stort vijf euro voor een koala met derdegraads brandwonden op een noodfonds. Kobe Bryant en zijn dochter komen om bij een tragisch ongeluk. Je verbijt je tranen en kijkt uit naar een betere lente. Helaas. Daar is corona. Lessen afgelast, geen bijbaantje meer om tijd te doden, geen cafébezoeken om deze ontwikkelingen met onbekenden te bespreken en als kers op de taart komt een panikerende ouder je stante pede ophalen.
Vrijdag 13 maart: parkeerplaatsen vol auto’s met open koffers en ouders die helpen wasmanden vol spullen in te laden. Je trekt al je stopcontacten uit, gooit het laatste restje zelfgemaakte curry weg en vertrekt naar een uithoek van België. Of misschien ben je wel wat stoutmoediger, bedank je je moeder vriendelijk voor de bezorgdheid en blijf je op kotquarantaine. In elk geval, of je nu in je eerste jaar zit of er al een loopbaan van negen jaar op hebt zitten, in lockdown gaan is niet wat je voor jezelf in gedachten had voor het tweede semester. Gelukkig zijn hier tips om van deze quarantaine een periode te maken waar je later met plezier over vertelt aan je vrienden. Je weet wel, als jullie weer samen mogen picknicken in het park.

De vier geboden voor een geslaagde quarantaine

1. Zorg dat iedereen een ruimte heeft om zich in terug te trekken. Een bureau, een slaapkamer, een hok onder de trap... Als je mensen hebt die tijdelijk inwonen: geef hen ook een plek. Zij moeten plots gedijen in een ander gezin. Hoewel de mens een groepsdier is, kan hij ook erg genieten van wat eenzaamheid. Bescherm je mentale gezondheid en baken je grenzen af: wil je je 24 uur als een heremiet terugtrekken? Doe dat. Wordt het wat warmer en wil je in je eentje in de tuin kamperen? Go for it. 

2. Wees lief voor elkaar. Besef dat dit voor niemand de ideale situatie is en toon begrip. Accepteer dat er discussies zullen ontstaan, maar los deze situaties zo snel mogelijk op. Praat met elkaar en durf het zeggen als iemand vreselijk op je zenuwen werkt. Het laatste dat je wilt is dat iedereen alles opkropt en er een bom ontploft waar zelfs Hiroshima van staat te kijken.

3. Zie dit als een kans om dichter bij elkaar te komen. Nu het leven voor iedereen een versnelling lager staat, hebben we tijd om écht met elkaar te babbelen. Geniet van deze momenten samen want de kans dat dit nog eens gebeurt is (hopelijk) heel klein.

4. ZET HET GELUID VAN JE TIKTOK UIT, IK MEEN HET HE.

Mama, I’m coming home

We zullen niet liegen: er zullen momenten zijn dat je je jongere broer of zus het liefst achter het behang wil plakken. Ook je moeder die bij elke stap die je in de keuken zet 'Je gaat toch niets vuil maken hé?' roept zal een paar imaginaire verwensingen naar het hoofd geslingerd krijgen. Hoe kan je als een gelukkig gezinnetje door het leven gaan?

1. In plaats van op je kamer 'The Witcher' te kijken terwijl je ouders zich verdiepen in een vooroorlogse arthousefilm (of omgekeerd) kunnen jullie net zo goed samen de wondere wereld der film en televisie ontdekken. Sta open voor genres en thema’s die je niet aanspreken: quarantaine is de perfecte tijd om je horizonten te verbreden. Enkel figuurlijk, natuurlijk, want blijf in uw kot. Ook als Netflix niets nieuws meer te bieden heeft, zijn er opties: zowat elke televisiezender gooit zijn programma’s online, duik eens in je vaders dvd-verzameling of struin YouTube af op zoek naar documentaires. Zin in wat obscuurder materiaal? Filmhuis Mechelen stelt op hun website elke dag een nieuwe (kort)film ter beschikking, en op Cinetree kan je met de code ‘samenthuis’ tot 6 april gratis auteurscinema kijken.

2. Eerder zeiden we dat je het geluid van je TikTokvideo’s uit moet zetten, maar er zijn uitzonderingen. Doe eens gek en doe samen met je gezin wat dansjes. Als je vader echt niet uit zijn stoel te krijgen is, is er de danstutorial van Rosas die je leert hoe je de wereldberoemde choreografie met stoelen uitvoert. 

3. Weet je nog dat je als kind altijd meegesleurd werd naar musea en kerken en dat dat het ergste was dat je kon overkomen? Ondertussen zijn we allemaal volwassen en worden we lichtjes nerveus bij het idee dat alle musea en theaterhuizen de komende weken gesloten zijn. Gelukkig is daar het wereldwijde web om ons te redden! 'Hello Giggles' lijstte verschillende virtuele museumbezoeken voor je op zodat wereldtoppers als Musée d’Orsay en het Guggenheim vanuit je luie zetel te bewonderen zijn. Het Gentse Victoria Deluxe publiceert online documentaires en voorstellingen onder TV Deluxe. En voor wie wat activisme mist: het Gentse kunstenaarscollectief Zuidpark uploadt 'Quarantaine TV' waarin ze het kapitalisme bekritiseren.

4. Tijd om de culinaire kunsten die je op kot hebt opgedaan te berde te brengen: neem wat werk van je ouders hun schouders af en bereid je kotspecialiteit. Ook samen koken is een goede bezigheid in deze dagen: tover gezamenlijk een zevengangenmaaltijd op tafel en daarmee is alweer een dag gevuld. Bovendien is dit het uitgelezen moment om nieuwe dingen te proberen: vegan, Aziatisch, Afrikaans, noem maar op. Als jij niet de wereld in kan, kan de wereld tenminste op je bord liggen.

Love lockdown

We weten ondertussen dat liefde geen noodzakelijke verplaatsing is, dus zullen er keuzes gemaakt moeten worden: zie je elkaar vijf weken niet, of zie je elkaar vijf weken elk moment van de dag? De durvers die voor het laatste kiezen en deze ultieme relatietest willen aangaan zullen een inspanning moeten doen om kampvuurtoestanden à la 'Temptation Island' te vermijden. 

1. We kennen het allemaal: in het begin is het dolle verliefdheid. Jullie komen altijd te laat, want er moesten nog een paar dingen, euh... gebeuren. Helaas komt aan alle mooie liedjes een eind: Netflix & chill wordt plots echt gewoon series bingewatchen met kleren aan. Waarom de moeite doen als je ook gewoon gezellig naar 'Rick & Morty' kan kijken? I’m good, thanks. Plots hebben jullie echter zeeën van tijd, dus blaas je seksleven weer nieuw leven in. Haal die seksspeeltjes boven, en probeer alles wat je ooit wilde doen maar nooit aan toekwam. Pas wel op als je in gemeenschappelijke quarantaine zit: de muren kunnen dun zijn. Eerder zeiden we wel dat je moet bonden met je familie, maar er zijn grenzen.

2. Het leven stopt natuurlijk niet helemaal: al snel verandert je kot in een gemeenschappelijke werkplaats, met alle gevolgen van dien. Wie liet zijn bord staan? Waarom worden wc-rolletjes niet weggegooid? Hoeveel rommel kan je eigenlijk maken? Er zijn al echtscheidingen gebeurd voor minder. Oplossing: verzin een extra collega op wie je alles kan steken. Noem die Bart of Karen en bash samen op dezelfde persoon. 

3. Af en toe een gesprek hebben dat dieper gaat dan een discussie over wie De Mol is, kan wonderen doen. Het is algemeen geweten dat een goede conversatie mensen dichter bij elkaar brengt. In combinatie met je vurige seksleven zorgt dit gegarandeerd dat je als koppel uit de quarantaine komt en niet de benen neemt zodra je terug naar buiten mag. Weet je even zelf niet meer waarover te praten? 'Beyond Small Talk' is een app die de vragen in jouw plaats stelt. 

4. Of je nu in een prille relatie zit of al een eeuwigheid bij elkaar bent, geboeid zijn in elkaars interesses is één van de vele sleutels tot een goede relatie. Kies elk om beurten iets dat je leuk vindt en deel het met de ander. Ga erover in gesprek en ontdek waarom je partner fan is en voilà, je kent elkaar weer stukken beter én hebt er misschien een nieuwe interesse bij.

You’ve got a friend in me

Het lijkt idyllisch om in W817-stijl met je vrienden samen te leven en hoewel dat op het eerste gezicht ook zo is, zal op een gegeven moment de verveling toeslaan. Wat te doen nu jullie favoriete bezigheden zoals brunchen, of het Gentse nachtleven onveilig maken geen optie meer zijn?

1. Het is niet omdat Stadium Coupure gesloten is, dat er niet meer gesport kan worden: YouTube staat vol yogalessen en work-outs van fit girls. Ook verschillende fitnessen geven nu online groepslessen en trainingen. Natuurlijk kan je je ook losrukken van het scherm en een frisse neus halen door te gaan lopen, we zouden het bijna vergeten. 

2. Maak een playlist. Gooi jullie favoriete nummers samen en breng de Vlasmarkt naar je living. We weten allemaal dat Barney in 'How I Met Your Mother' het juiste idee had met zijn ‘get psyched’-mix.

3. Haal die gezelschapsspelletjes boven! Exploding Kittens, Ganzenbord, Secret Hitler (gelieve dit niet als socialist met je überrechtse makkers te spelen) of een ouderwets kaartje leggen is altijd een goed idee. Heb je geen gezelschapsspelletjes? Er zijn genoeg apps die je uit de nood helpen, zoals Charades. Monopoly raden we af, dat heeft al genoeg vriendschappen kapot gemaakt.

4. Het voordeel aan deze lockdown is dat verspilde tijd nu even niet bestaat. Je kan je ongegeneerd bezig houden met de meest nutteloze bezigheden. Instagram @blijfinuwkot geeft je ideeën genoeg. Ook met @tussenkunstenquarantaine ben je even zoet: kies een kunstwerk uit en doe het met drie attributen na. Als je echt niet meer weet wat aan te vangen, biedt de intro van 'Phineas & Ferb' inspiratie.

Solorit

Je had de optie om naar huis te gaan om daar om te moeten gaan met je duivelse broer, dus besloot je wijselijk op kot te blijven. Je kotgenoten zijn echter massaal naar huis getrokken, waardoor je nu helemaal alleen bent. Je herkent jezelf net iets te veel in de memes van de eenzame Pablo Escobar. Wat we nu koste wat het kost moeten vermijden is dat je dialogen met jezelf begint te voeren, en dit is hoe:

1. Via de app 'Hangout' kan je videochatten met je vrienden en ondertussen spelletjes met elkaar spelen. Hang op 'Sunnieday' nog eens samen rond in je stamcafé (of bouw het na als niemand anders dat al gedaan heeft). Kijk samen een film via de Chrome-extensie 'Netflix Party'. Vind je deze periode net een geschikt moment om van je gsm-verslaving af te komen? Stort je dan op de kunst van brieven schrijven.

2. Vergelijk deze lockdown niet met een verblijf in Guantanamo, maar besef de eindeloze mogelijkheden van deze periode. Ploeg door die stapel boeken die al drie jaar klaar ligt om gelezen te worden of luister naar luisterboeken en podcasts. Ruim je rommel op en doe alle spullen die je te veel hebt weg. Als je ze online verkoopt, krijg je het gat in je hand misschien gedicht. Haal je lessen in. Met andere woorden: get your act together. Dit zal tegelijkertijd helpen tegen de mentale dipjes die er onvermijdelijk aan zitten te komen.

3. Plots is je hele routine verdwenen en heb je geen fysiek sociaal contact meer. Dat is ingrijpender dan je op het eerste zicht zou denken. Neem dus de tijd om voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Eet gezond, wees productief (maar niet zo veel dat je er gestresseerd van wordt: niksen is ook toegelaten!) en check af en toe even bij jezelf hoe je je voelt. Er is bovendien geen beter moment dan nu om te beginnen mediteren. Je hoeft het ook niet zo ver zoeken: masturberen is helen. 

4. Je bent lang niet de enige die op z’n eentje in lockdown zit. Vooral veel oudere mensen bevinden zich nu in een heftig sociaal isolement, maar gelukkig zijn er initiatieven die dat tegen proberen te gaan! Koetjes & Kalfjes brengt studenten en geïsoleerde ouderen met elkaar in contact. De bedoeling is dat jullie om de paar dagen met elkaar bellen. Jongere generaties vergeten het vaak, maar oudere mensen zitten vaak vol wijsheid en toffe verhalen, en hoe leuk zou het zijn als je er na deze pandemie een tweede oma op na houdt?

 

Toxic

Je sociale contacten voor tien weken on hold zetten is nefast voor je sociale en mentale welzijn, maar velen van ons hebben een vangnet dat het ons zo aangenaam mogelijk zal proberen maken. Wat als je dat niet hebt?

Als je samen in lockdown zit met een gewelddadig of toxisch persoon zijn er een paar dingen die je kunt doen volgens Mieke De Schepper van VZW Zijn – Beweging tegen Geweld: 

1. Zoek een vertrouwenspersoon. Het is moeilijk om over deze dingen te praten, maar weten dat je er niet alleen voor staat, is belangrijk en lucht op. Als je het niet kan of wil vertellen aan iemand uit je omgeving, kan je ook online je hart luchten. Als jij die vertrouwenspersoon voor iemand bent, is het belangrijk om geduld te hebben. Neem het zeker niet persoonlijk op als iemand niet alles wil vertellen, maar wees een luisterend oor als ze je nodig hebben. Uit je bezorgdheid en stel open vragen zodat de ander kan vertellen.

2. Durf hulp te zoeken. Als vertrouwenspersoon kan je je vriend(in) helpen naar de beste optie te zoeken, maar toon begrip het als ze de stap naar hulp niet durven ondernemen. Blijf het onderwerp wel aanhalen zonder door te duwen. Stap zeker niet zelf op een organisatie af, tenzij die het vraagt. Het belangrijkste is dat je luistert en je hen aanmoedigt om hulp te zoeken, maar neem zelf de touwtjes niet in handen. Ondersteun hen waar nodig.

3. Twijfel niet om de politie of de dokter te contacteren als dat nodig is. Als vriend kan je dit idee ook opperen: vaak vinden slachtoffers dit zelf een overdreven reactie, maar het probleem mag niet geminimaliseerd worden.

Waar kan je terecht?

1712 www.1712.be

huisarts

Centrum Algemeen Welzijn www.caw.be

Zorgcentrum na Seksueel Geweld www.seksueelgeweld.be

Tele-onthaal www.teleonthaal.be bel 106

Politie bel 101

Centrum Geestelijke gezondheidszorg www.geestelijkgezondvlaanderen.be

Zelfstandige psychologen en therapeuten www.bfp-fbp.be

Seksuologen: www.seksuologen-vlaanderen.be

Gezins- en relatietherapeuten: https://bvrgs.be/

Justitiehuizen http://justitie.belgium.be/nl en http://www.justitiehuizen.be/slachtoffer

 
0
Gemiddeld: 3 (1 stem)

Reactie toevoegen