VIDEODROOM 2023: CLAIRE ROUSAY X 'THE BLOODY LADY' ★★★★

Het VIDEODROOM-concept is een kruisbestuiving tussen VIERNULVIER en Film Fest Gent. Nog tot 21 oktober brengen ze cultfilms met een vers gecomponeerde soundtrack die live wordt gebracht. Wij gingen kijken naar een tekenfilm over een seriemoordenares.

De avond in concertzaal MIRY start met een streepje info over de historische figuur die aan de basis lag van het hoofdpersonage in 'The Bloody Lady'. Elisabeth Bathory was een Slovaakse edelvrouw die leefde in de zestiende eeuw. Ze werd beschuldigd van de moord op 600 meisjes. Naar verluidt zou ze gebaad hebben in hun bloed om jong te blijven.

Wat er ook van zij, Elisabeth is een figuur dat tot de verbeelding spreekt. Dat dacht ook de Slovaakse regisseur Viktor Kubal, die het verhaal gebruikte voor zijn debuut in 1976. Het was overigens de eerste Slowaakse animatiefilm.

Bij het woord 'animatiefilm' denken velen meteen aan Disney. Daar lijkt deze film een beetje mee te spotten. Het start namelijk net als een Disneyfilm. De gravin wordt wakker met vogeltjes aan haar raam die haar blaadjes geven. Ze geeft de muis in haar kamer een deel van haar ontbijt. Iedereen om haar heen houdt van haar. Alle mannen in haar paleis springen over elkaar om haar aandacht te trekken. Ook de bosdieren willen haar aandacht. De vis springt uit het water en blijft stilhangen in de lucht om te tonen hoelang hij zijn adem kan inhouden. De struik verandert in een met roze bloemen getooide troon waarop zij kan gaan zitten.

'The Bloody Lady' start net als een Disneyfilm, maar alles slaat om wanneer ze ziek wordt

Maar alles slaat om wanneer ze door een hevige plensbui ziek wordt. Een houthakker in het bos zorgt voor haar tot ze weer beter is en ze worden verliefd. Voor de gravin weer vertrekt, geeft ze hem haar hart. En dan wordt de gravin koud en gemeen, het enige wat ze nog wil is jong zijn.

Kubal heeft een bijzondere tekenstijl. Alles is heel minimalistisch, de personages hebben niet echt uitgewerkte gezichten. Het gezicht van de gravin is vaak getekend met twee stipjes als ogen en soms een streepje als mond. Eén personage heeft zelfs alleen een grote neus onder een grote bos haar. De kleren zijn allesbedekkend en volumineus. Ondanks de eenvoud weet Kubal heel wat humor in zijn werk te leggen en zijn de 72 minuten aan tekenfilm heel entertainend. Misschien is het net het minimalisme in het tekenwerk dat het grappig maakt. Wel jammer is dat het einde van de film een beetje teleurstelt. Het lijkt alsof het verhaal nodeloos uitgerokken is, want de laatste tien minuten voegen weinig meerwaarde toe.

Voor de muziek en de geluiden bij de film wist het project Claire Rousay te strikken. Rousay stak veel liefde in dit project en is naar Slowakije getrokken om opnames te maken, onder andere voor de scènes in het bos. De opnames werden een beetje elektronisch bewerkt en gecombineerd met stukken cello. Aan elk detail heeft ze gedacht: de voetstappen, pijlen die in een roos worden geschoten, een wegrennende beer. Dat totaalplaatje is nodig, want 'The Bloody Lady is een stomme film. Het lijkt alsof de muziek, die Rousay live brengt, altijd al bij de film gehoord heeft. Missie geslaagd.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen