UGent spoelt per ongeluk 3 miljoen liter water in riool

Door een defect in de waterinstallatie van Home Bertha is bijna 3 miljoen liter stadswater in het riool gespoeld.

Home Bertha De Vriese ligt op een boogscheut van Campus Sterre. Net als in meerdere UGent-gebouwen wordt het water van deze home gerecupereerd uit regenwater. Wanneer er onvoldoende regenwater beschikbaar is, wordt gebruikgemaakt van stadswater. In Home Bertha bleek er echter een defect te zijn in het systeem dat de toevoer van dit stadswater regelt. Tussen oktober en november van 2022 bleef het stadswater, dat normaal enkel als aanvulling op een eventueel gebrek aan regenwater moet dienen, doorlopen en kwam het zo rechtstreeks in het riool terecht.

Alarm, alarm

"Op vrijdag 28/10 gaat bij de regenwaterinstallatie in Home Bertha een waarschuwingsalarm af", laat Stephanie Lenoir van de UGent-persdienst weten. "Het alarm geeft aan dat de installatie aan het overlopen is. De klep die de overschakeling van regen- naar stadswater moet regelen, blijkt niet goed te werken en het water stroomt naar het riool. De onderhoudsfirma moet ingeschakeld worden, maar een DGFB-medewerker (Directie Gebouwen en Facilitair Beheer, red.) gaat op vrijdagavond alvast ter plaatse om erger te voorkomen. De technicus van de onderhoudsfirma zorgt daarna voor een tijdelijke oplossing, maar moet stukken bestellen om het probleem ten gronde te verhelpen. Op 8 november gaat het alarm opnieuw af."

In totaal blijkt er zo'n 2917 kubieke meter, of 2.917.000 liter, stadswater in het riool gespoeld te zijn

In totaal blijkt er zo'n 2917 kubieke meter, of 2.917.000 liter, stadswater in het riool gespoeld te zijn. De webtool van Erbis, het informatiesysteem waarmee het energie- en waterverbruik van de verschillende UGent-gebouwen gevolgd kan worden, bevestigt dit. Uit de gegevens van Erbis valt af te leiden dat het defect van 11 oktober tot 13 november 2022 zou geduurd hebben, en er op deze dagen telkens meer dan 80 kubieke meter stadswater aangevuld was, in plaats van de gewoonlijke 0 tot 2.

Om even te contextualiseren: volgens de Vlaamse Milieumaatschappij heeft het gemiddelde Vlaamse gezin op jaarbasis een kraanwaterverbruik van ongeveer 74 kubieke meter.

Water aan de lippen?

Na het incident werden maatregelen genomen om dit soort verspillingen in de toekomst te vermijden, laat Lenoir weten. "De alarmen werden gecontroleerd en de UGent plaatst in Home Bertha (en bij alle installaties die volgens hetzelfde principe werken) een bijkomende beveiliging. Daardoor wordt vermeden dat de regenwaterput nog bijgevuld wordt eens de installatie water naar de riolering afvoert." 

Het lijkt dus dat een dergelijk probleem in de toekomst niet meer kan plaatsvinden. Aangezien UGent momenteel fors bespaart op energie, komt het voorval evenwel op een bijzonder ongelukkig moment.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen