UGent gaat internationaal op opening academiejaar

Vrijdagmiddag werd het nieuwe UGent-academiejaar officieel geopend. In zijn toespraak had de rector het over de koers van de UGent na COVID-19. Riktor benadrukte het internationale karakter van de UGent.

Rector Rik Van de Walle  (verder 'Riktor') plaatst onze universiteit niet in de Ivy League, maar zeker wel bij de beste universiteiten van Europa. De UGent neemt dan ook deel aan het Europese ENLIGHT-programma. Reizen blijft belangrijk, want volgens Riktor kan een Zoomgesprekje onmogelijk een thee met een koekje en een schouderklopje in een ver land vervangen. Dit streven naar een internationaal karakter kadert mee in zijn omschrijving van de UGent als een inclusieve, open en vrije universiteit. Het was een hartelijke opening, een opluchting na een bewogen jaar, aangevuld met een bedanking aan het adres van de rectoren van de andere universiteiten. 

Voorop in de stoet loopt studente Sara Helsen. Ze is een studentenvertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de UGent en ook bestuurder participatie bij de Gentse Studentenraad.

Opmerkelijk was dat de opening zonder afstand of mondmasker en met Covid Safe Ticket verliep. De universiteit koos er eerder voor die formule niet te gebruiken voor on campus onderwijs.

Studentenbeheerder Nicolas Vander Eecken durfde tussendoor even kritisch te zijn. Hij haalde het groeiend tekort aan studentenhuisvesting aan. Dat tekort zou volgens hem met meer budget voor UGent-patrimonium bestreden kunnen worden.

Nico naast de rector en vicerector
Nog geen stemmen

Reactie toevoegen