Vandaag loste de UGent officieel het startschot van het nieuwe academiejaar. De academische banden met Israël hingen echter als een schaduw over de feestvreugde.
Wat voorafging
De spanning rond Gaza hangt sinds kort opnieuw in de lucht in Gent. Een artikel begin deze week van de collega's bij Veto berichtte dat de UGent, in tegenstelling tot eerdere beloftes, nog geen enkele band met haar Israëlische partners daadwerkelijk heeft verbroken. Kort daarna volgden op sociale media diverse oproepen tot protest door de bewegingen die eerder reeds hun schouders hadden gezet onder de bezetting van het UFO. End Fossil Gent, Gent Students for Palestine en de nieuwe beweging Ghent Student Encampment lieten in een gezamenlijke post weten dat ze van plan waren om halfdrie samen te komen voor het UFO, waar de plechtigheid zou doorgaan. "No 'Happy Start' of the academic year in times of genocide", klonk het, waarbij de 'Happy Start' verwees naar de receptie achteraf. Naast de bewegingen zijn er ook veel studenten komen opdagen vanuit een persoonlijk engagement.
Een alternatieve route langs de Muinkschelde
Tijdens de opening van het academiejaar vindt traditioneel een academische stoet plaats, waarin de rector samen met professoren, personeel, politici en studenten naar de locatie van de plechtigheid wandelt. Dit jaar startte die vanuit Home Canterbury, door de Overpoortstraat, tot aan het UFO. Al bij de vorming van de stoet haalden enkele sympathiserende personeelsleden – leden van het informele staff for Palestine – en studenten Palestijnse vlaggen naar boven. Het merendeel van de demonstranten wachtte de stoet op vlak voor het UFO, waar ze een ironische 'erehaag' hadden opgesteld voor de academici.
Vervolgens gingen enkele studenten languit op het asfalt liggen. Zo werd de doorgang naar het UFO versperd, waardoor de stoet een heuse omweg moest maken om het gebouw te kunnen betreden: volgens verschillende aanwezigen moest men noodgedwongen rechtsomkeert maken en een alternatieve route nemen om naar binnen te gaan, naar verluidt langs de Muinkschelde. Ook na de plechtigheid, tijdens de receptie in de hal van het UFO, hielden enkele actievoerders kartonnen protestbordjes omhoog.
Gebrek aan transparantie
Het recente nieuws was niet de enige oorzaak voor de actie van vandaag. Ook het einde van de zomervakantie en de recente aanvallen in Libanon speelden volgens enkele actievoerders mee. "We hebben het moeilijk met de business as usual-mentaliteit tijdens de opening van het academiejaar. De zogezegde verbroken banden moeten effectief opgevolgd blijven worden", zegt Raoul Rombouts, een doctoraatsstudent aan de UGent. "Er is geen transparantie rond het hele gebeuren. Opvolging is essentieel. Daarnaast is er geen zekerheid voor de toekomst. Het gaat vandaag enkel over lopende samenwerkingen, maar toekomstige banden kunnen evengoed problematisch zijn, want die worden nu niet bij voorbaat uitgesloten."
"Er is geen transparantie rond het hele gebeuren" - Raoul Rombouts
De studenten gaven te kennen dat een volledige academische boycot, zowel met Israëlische universiteiten als bedrijven, nog altijd hun voornaamste doelstelling is. "Het is nu al bijna een jaar gaande", zegt Rust, een andere demonstrant. "Zeven oktober is opnieuw vlakbij. Daar willen we echt bewustzijn rond creëren." Daarnaast verzekerden de demonstranten dat ze ook in de loop van het academiejaar actie zullen blijven voeren, tot het niet meer nodig is. "We are back!" klinkt het strijdvaardig.
De rectorale rede
Rik Van de Walle had in zijn rectorale rede van vandaag oog voor de ontevredenheid rond Israël. "Dit UFO is vorig academiejaar een plaats van protest geweest", klonk het, "een plaats waar studenten wekenlang verbleven om hun afschuw over de gruwelijkheden in de Gazastrook uit te schreeuwen en de UGent aan te zetten tot actie."
"Deze universiteit creërt géén achterpoortjes" - Rik Van de Walle
Van de Walle gaf aan dat men in eerste instantie de Europese Commissie had aangespoord Israëlische partners te weren uit door Europa gefinancierde projecten, maar dat de Commissie tot nu toe nog niet op die vraag is ingegaan. Daarom is de universiteit, volgens de rector, begonnen aan een procedure om de projecten individueel te beëindigen. "De universiteit zal op geen enkele manier de beslissing van 31 mei terugdraaien. Deze universiteit creërt géén achterpoortjes", klonk het resoluut, waarbij het laatste een rechtstreekse verwijzing was naar de inhoud van het bovengenoemde Veto-artikel. Tegelijk benadrukte de rector dat het hierbij enkel om institutionele samenwerkingen gaat, niet om individuele samenwerkingen.
De foto's in dit artikel werden gemaakt door Jeroen Desimpel.
Reactie toevoegen