Woensdag 2 juli kondigde het Gentse stadsbestuur een reeks maatregelen aan om hun begroting op orde te stellen. Een opvallende maatregel daarin is een 'kotbelasting'.
Wat houdt deze belasting in?
Stad Gent heeft geldproblemen en neemt daarom enkele maatregelen om dit tegen te gaan. Deze maatregelen zouden zijn om een heel reeks uitdagingen aan te gaan, zoals betaalbare woningen, het toenemende aantal studenten en de groeiende druk van toerisme. De kotbelasting is één van zo'n maatregel.
Deze ‘kotbelasting’ zou neerkomen op een extra 190 euro per jaar dat studenten zouden moeten betalen om op kot te gaan in Gent. Beursstudenten betalen 89 euro per jaar. De belasting zou ten vroegste ingaan in september 2026. Deze taks zou de stad drie miljoen euro moeten opbrengen. Meer informatie over de belasting zal wellicht binnenkort volgen. In een artikel uit het Nieuwsblad stelt schepen van financiën Christophe Peeters dat de stad Gent geld haalt bij "... mensen die de stad gebruiken, maar niet ertoe bijdragen."
"Terwijl studenten een drijvende factor zijn binnen het succesverhaal dat Gent is, worden wij blijkbaar geslacht voor onze gouden eieren." - GSR-ondervoorzitter Kylian Schalembier
Gentse Studentenraad niet tevreden
De Gentse Studentenraad (GSR) kant zich fel tegen de geplande kotbelasting van 190 euro per jaar. Die maatregel komt boven op jarenlange prijsstijgingen en een nijpend tekort aan betaalbare studentenhuisvesting. De GSR wijst erop dat studeren zo steeds minder toegankelijk wordt, zeker nu studenten al vaker moeten werken om rond te komen.
Ze roepen de stad op om de belasting te schrappen, vergunningen voor studentenhuisvesting te versoepelen en samen met hogeronderwijsinstellingen te investeren in extra en betaalbaar aanbod. Zoals GSR-ondervoorzitter Kylian Schalembier stelt: "Terwijl studenten een drijvende factor zijn binnen het succesverhaal dat Gent is, worden wij blijkbaar geslacht voor onze gouden eieren."
Reacties
(Geen onderwerp)
(Geen onderwerp)
Reactie toevoegen