Petra De Sutter wordt nieuwe rector UGent

Witte rook uit het rectoraat. De UGent’ers hebben met een grote meerderheid beslist dat Petra De Sutter hen de komende jaren mag gaan vertegenwoordigen als rector.

 

Meerderheid in alle kiesgroepen

Sinds gisterenochtend konden alle UGent'ers die voor meer dan vijftig procent aangesteld of ingeschreven zijn online naar de stembus trekken. Het kiessysteem deelt de volledige groep op in vier kiesgroepen: het ZAP (zelfstandig academisch personeel), het AAP (assisterend academisch personeel), het ATP (administratief en technisch personeel) en de studenten. 

Voor een overwinning in de eerste ronde moet een kandidaat een meerderheid in drie van die groepen halen. Het ZAP, waar de professoren deel van uitmaken, moet verplicht een van die groepen zijn. Professoren hebben dus een beslissende stem. 

De Sutter zette een sterk verkiezingsresultaat neer en behaalde een meerderheid in elk van die groepen. Waar het bij de professoren nog nipt is - daar haalt ze een percentage van 55% -  is het resultaat bij de andere groepen veel duidelijker. Bij de studenten en het assisterend personeel haalt ze een meerderheid van rond de 70%. Bij het administratief en technisch personeel is dat zelfs 81%.

Daardoor vormen deze verkiezingen een veel duidelijker resultaat dan die van 2017, de laatste keer dat er een tegenkandidaat voor Van de Walle was. Toen waren er maar liefst negen rondes nodig om een winnaar uit de bus te laten komen. De Raad van Bestuur komt vanavond al samen om 17 uur. Op dat tijdstip wordt de benoeming tot rector en vicerector officieel voorgedragen. 

"Een nieuwe koers"

De Sutter laat in een reactie aan Schamper weten dat ze erg tevreden is met het resultaat. “Vooral omdat het een duidelijk mandaat geeft om aan het rectorschap te beginnen. We hebben het vertrouwen gekregen. Er is geen sprake van meerdere rondes: iedereen heeft duidelijk gekozen voor verandering, voor een nieuwe koers.”

"We hebben het vertrouwen gekregen" - Petra De Sutter

De Sutter voegt eraan toe: “Er komt uiteraard ook een grote verantwoordelijkheid bij kijken. Nu is het tijd om het echt te gaan doen, en daar zullen we snel mee beginnen.”

De campagne uitgelicht

Zo komt er een einde aan een campagne waar vooral grensoverschrijdend gedrag, neutraliteit en internationalisering de belangrijkste thema’s vormden. Omdat de programma’s van beide kandidaten vaak gelijkenissen vertoonden, werd de strijd vaak gestreden op het vlak van persoonlijkheid en nuanceverschillen.

Recente gebeurtenissen aan de UGent zorgden ervoor dat grensoverschrijdend gedrag en het studentenwelzijn bijzonder relevante thema’s waren. Het programma van Van de Walle en Ilse Derluyn wilde de procedures, de interne en de externe meldpunten herzien. Ze wilden de rol van externen vergroten binnen de tuchtorganen- en procedures.  In het programma van De Sutter en Herwig Reynaert lag de focus meer op (anonieme) meldpunten, vanuit een idee van laagdrempeligheid. Zij stellen dat er een betere systematiek moet komen in de opvolging en monitoring.  Op het rectordebat haalde De Sutter aan dat er nood was aan nultolerantie omtrent grensoverschrijdend gedrag. Van de Walle zei echter dat hij niet geloofde in de nultolerantie die zijn tegenkandidaat voorstelde en dat een case-by-case benadering wenselijker is.

De strijd werd vaak gestreden op het vlak van persoonlijkheid en nuanceverschillen

Ook was de internationalisering binnen de maatschappelijke rol van de UGent een drukkend thema. De afgelopen twee academiejaren rezen er veel vragen rond een academische boycot tegen Israël. Binnen die discussie speelden het dual use-beleid en de Mensenrechtencommissie een grote rol. Op het rectordebat uitten beide kandidaten hun vertrouwen in deze organen en de procedures die er bestaan. Hoewel beiden pleiten voor transparantie rond internationale partnerschappen, zijn de concrete plannen nog niet duidelijk in de programma’s.

Tijdens de campagne werd er vaak terugverwezen naar het politieke verleden van De Sutter en haar plan om haar schepenfunctie in de gemeente Horebeke naast haar mandaat als rector te blijven uitoefenen. Van de Walle uitte meermaals zijn twijfels daarover, onder meer tijdens het rectordebat van afgelopen woensdag. Ook in andere interviews gaf hij aan dat hij zijn eigen politieke ongebondenheid als een troef beschouwde. Daarnaast werd haar politiek engagement haar niet in dank afgenomen onder de meer rechtse studentenmiddens. Zo maande het KVHV gisteren via zijn socials aan om op Van de Walle te stemmen. Desalniettemin heeft het politieke aspect van haar persona haar geen parten gespeeld. De cijfers tonen aan dat het grootste deel van de UGent-gemeenschap er goed vertrouwen in heeft. 

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen