Gent Jazz, dag 2: loeiwarm en bruisend van energie

Het is weirm op de Bijloke, maar de artiesten zijn talrijk aanwezig. Negen verschillende bands gaven het beste van zichzelf op deze tweede dag van Gent Jazz.

Dishwasher

C Hannes Blockx

Het is vroeg op de middag en er is nog weinig volk op de been. Velen zitten nog te schuilen in de schaduw en dat is eigenlijk wel wat jammer want Dishwasher kan echt wel muziek spelen. Af en toe verstrijkt het wat traagjes, maar dat wordt altijd rechtgetrokken door een steengoede basspeler. Uit de saxofoon komen soms heel experimentele klanken, maar het geheel is zeer meeslepend. Blijkbaar zouden ze hier volgend jaar weer staan en daar zijn we absoluut niet rouwig om. 

Bex Burch & Leafcutter John: Boing!

Dit percussie- en synthesizerduo begint mysterieus en met veel tsjingeltsjangel. Het publiek moet er spontaan van gaan zitten, maar dat kan ook aan de hitte liggen natuurlijk. Het geheel is minimalistisch en experimenteel, Bex bedankt het publiek dan ook om samen op 'ontdekkingstocht' te gaan. De ietwat mysterieuze klanken glijden over ons heen en – hoewel het niet echt aan mij besteed is – zitten de vibes wel snor. Boing!

Theon Cross

Als we iets van dit optreden mogen meenemen is het dat tuba's dus enorm cool zijn. Theon Cross blaast onafgebroken en bijna zonder te ademen de liedjes aan mekaar. Iets met een speciale techniek, aldus de presentator. Soms loeit hij als een misthoorn om vervolgens driftig zeer dansbare bastonen te blazen. Het podium davert en wij trillen mee. Zijn begeleiding bestaat uit een stevig spelende band met een eersteklas saxofonist. Dat het uiteindelijk een tikkeltje repetitief wordt, zullen we daarom maar met de mantel der liefde bedekken.

Oscar Jerome

Het betere gitaarwerk, een vettige baslijn en een enthousiaste drummer: Oscar Jerome neemt dan wel verassend weinig jazzinstrumenten mee voor een jazzfestival, toch valt het geheel goed in de smaak. Alles is overgoten met een vettig Londens accent en ietwat onnavolgbare lyrics, maar de gitaarsolo's zijn wel om 'U' tegen te zeggen. Het werkt opzwepend en het publiek danst lustig mee.

Lady Blackbird

Een stem als een klok die je van begin tot einde wegblaast, dat is Lady Blackbird. Ze brengt vooral nummers van haar nieuwe album 'Black Acid Soul' in een optreden waar de passie van afspat. Haar begeleidende band is ijzersterk en vooral haar pianist wordt letterlijk en figuurlijk in de spotlights gezet. De slotakkoorden van elk lied worden telkens onder luid applaus onthaalt. Lady Blackbird is met voorsprong een van de meest beklijvende acts van de dag. 

GoGo Penguin

Ze staan misschien maar met drie op het podium, maar dat zou je niet merken aan de decibels die GoGo Penguin hier produceert. De piano en bas ogen misschien minimalistisch, maar de muzikale dreun die over ons heen raast zal ons bijblijven. Het trio brengt een energetische en eigenzinnige perfomance waarbij het publiek op sommige momenten serieus uit haar dak vliegt. Deze pure crowdpleasers zijn echt een fijne afsluiter van de avond. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen