Achtste dag Gent Jazz: aangrijpend en warm

Het is de laatste dag dat deze cool cats verslag uitbrengen van Gent Jazz. Het zonnetje schijnt en de stoeltjes zijn weg; we kunnen weer dansen, swingen, springen!

Bex

De 'KASK-bandjes' zoals BlackflowerDe Beren Gieren en Dishwasher_ zijn vaak echte podiumbeesten en steengoeie artiesten. Hun optredens en muziek vallen op omdat ze vaak gewoon veel straffer zijn dan de cleane en brave optredens van grote namen zoals pakweg Gabriel Rios. Bex is hier dan ook het zoveelste voorbeeld van: de bassiste speelde namelijk ook mee met Dishwasher_. Met hun etherische en soms buitenaardse klanken is Bex hoogstwaarschijnlijk geen muziek voor iedereen. Toch is het zeker wel het beluisteren waard. De melodieen komen altijd heerlijk samen en de elektronische klanken waarop gezongen wordt, doen soms wat denken aan Billie Eilish. Duidelijk veel jazztalent in Gent!

Camille Camille

Ze staat sober en alleen op het podium, met enkel een gitaar in haar handen. Ze geeft ook toe dat ze wat verlegen is, maar met haar performance en prachtige stem is hier abslouut geen enkele reden toe. Camille Camille speelt een ingetogen reeks liedjes die sterk melancholisch aanvoelen. Uiteindelijk verschijnt er ook wat ondersteuning op het podium in de vorm van drums en een extra gitaar, en meer was echt niet nodig en zou het slaapkamergevoel verpest hebben. De intieme en rustgevende klanken zouden zo uit een Dodie-video kunnen komen. Van Camille Camille gaan we zeker nog horen. 

Sohnarr 

Het is gezellig druk op het podium met het vijfkoppige ensemble van Sohnarr. De vier strijkers worden begeleid door een piano en af en toe ondersteund door elektronische beats. De set-up lijkt misschien op die van Alexander Rybak – befaamd van Eurosong – , maar dit is geen goedkope poptroep. Er worden voornamelijk liedjes gespeeld van het album 'Coral Dusk'; meeslepende en aangrijpende strijkers, die sterk doen denken aan de muziek van Max Richter. Sohnarr is eigenlijk het soloproject van Patricia Vanneste, die nog bij Balthazar gespeeld heeft. Bepaalde elementen zul je dan ook zeker herkennen, maar dit is duidelijk een eigen en unieke onderneming. Sohnarr gaan we zeker nog eens beluisteren.  

Meskerem Mees

Ze stond enkel met een begeleidende cello op het podium, maar Meskerem Mees barst van het talent en zoog dan ook alle aandacht naar zich toe. Haar stem beroert en is een instrument op zich. Sommige liedjes werden zelfs enkel vocaal gebracht. En alhoewel vandaag duidelijk de dag van de ingetogen optredens was, was er toch nog een klein feestje. Er werd voor haar verjaardag luid 'gelukkige verjaardag' gezongen door het publiek en ze kreeg zowaar ook een kroontje opgezet. Echt een super charmant optreden!

Agnes Obel 

Iedereen heet wel gehoord van 'Riverside', die ene hit van Agnes Obel – wat een schijf is me dat man. Toch is dat niet het enige wat Obel in haar mars heeft. Met haar driekoppige begeleiding – allen gekleed alsof ze van de set van 'Midsommar' ontsnapt zijn – brengt ze een betoverende performance. Als vier nimfen staan ze op het podium en brengen ze je in een trance. De cello en contrabas worden gelooped waardoor er vaak een orkestachtig effect wordt gecreëerd. Een opvallend showelement was het gebruik van een projectiescherm – dat had nog geen enkel andere artiest gebruikt, dus dat was wel eens iets nieuw – waar er dromerige beelden op afgespeeld werden. Een magische perfomance die duidelijk goed in de smaak viel. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen