Voelen in Virtual Reality
Je kan virtual reality tegenwoordig al horen en zien, maar één erg belangrijk zintuig ontbreekt tot nog toe: de tastzin. Daar probeert het bedrijf Skinterface met zijn 'Skinsuit' verandering in te brengen. De Skinsuit is een pak dat bedekt is met nodes waarin kleine geluidsmodules die geluidsgolven veroorzaken zitten. Deze geluidsgolven creëren dan de illusie van aanraking. De positie van je lichaam kan bepaald worden met een 3D-camera die markeringen op het pak herkent. Skinterface wil er ook voor zorgen dat interactie tussen mensen in VR mogelijk wordt. Het pak is echter nog niet beschikbaar en volop in ontwikkeling, dus hou je wilde fantasieën nog maar even voor jezelf.
Nuttig gamen tegen alzheimer
Met een nieuw online spel van de Cornell Universiteit in de VS kan je het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer helpen. In het spel genaamd 'Stall Catchers' ga je op zoek naar bloedvaten die verstopt zijn in de hersenen van muizen. Verstopte bloedvaten in de hersenen komen namelijk erg veel voor bij patiënten met alzheimer. Door deze verstopte bloedvaten op te sporen probeert men de patiënten te behandelen, vaak met succes. De onderzoekers zijn er echter nog niet in geslaagd het proces van identificatie van deze bloedvaten te automatiseren. Met dit spel kan je de onderzoekers dus een handje toesteken in hun strijd tegen alzheimer. Het spel kan je vinden op stallcatchers.com. Hup hup, analyseren maar!
Ziektes uitroeien met CRISPR-Cas9
DNA is enorm complex. Er loopt dan ook af en toe het een en ander fout in de code die bepaalt hoe alles functioneert in een organisme. Het CRISPR-project probeert die fouten op te lossen met gene editing. Het aanpassen van je genen dus. Het CRISPR-Cas9 systeem bestaat uit twee moleculen die samen bepaalde foutieve delen van je DNA kunnen wegknippen of laten muteren. Eén molecule duidt aan waar er geknipt moet worden, de andere voert de aanpassing uit. Easy peasy, lemon squeezy. Zo zijn onderzoekers er onlangs in geslaagd om muizen met sikkelcelanemie, een ziekte veroorzaakt door mutatie van DNA, uit te roeien met CRISPR-Cas9. Er zijn in dat onderzoek ook succesvolle tests gebeurd op menselijke bloedstalen. De toekomst van CRISPR-Cas9 ziet er dan ook groots en veelbelovend uit.
Reactie toevoegen