On the origin of Café Den Turk

Meestal komen dorstige wezens in hun eerste jaar nauwelijks verder dan de Overpoort, met uitzondering van een uitschuivertje in noordelijke richting naar de Amber of in zuidelijke richting naar De Viking. Een jammere zaak als je weet dat de binnenstad vol prachtige verrassingen zit. Eén van deze pareltjes is het oudste café van Gent, café 'Den Turk'.

Een hapje en een drankje

Als je je ooit eens in de buurt van de Korenmarkt begeeft en denkt: “Een echt Gents biertje en huisgemaakte boterham met uufflakke zouden me wel smaken”, dan is Den Turk the place to be. Op enkele meters van het Belfort bevindt zich sinds de vijftiende eeuw deze gezellige bruine kroeg. Het café is vooral bekend om zijn whiskey, cognac en vooral zijn uufflakke of kop. Onder de vaste stamgasten in Den Turk bevinden zich de leden van de Gentse gemeenteraad. Al vele jaren komen de vertegenwoordigers van de Gentse burgers na de gemeenteraad uitblazen bij een ‘Strop’.   

Er was eens

Café Den Turk bestaat al sinds de vijftiende eeuw en zou tot vandaag de dag altijd als café uitgebaat geweest zijn. Oorspronkelijk was het bedoeld als een soort clubhuis voor leden van de kruisbooggilde, maar later werd het een café voor de gewone Gentenaar. De naam ‘Den Turk’ werd aan het café gegeven toen de allereerste uitbater de kroeg begon op het moment dat hij terug kwam van een verre reis naar Turkije, of toch iets dat in die buurt lag, want dat was toen nogal verwarrend. Iedereen noemde hem met lichte afgunst en een beetje spottend ‘Den Turk’ en het café erfde die naam. Nu, een dikke vijfhonderd jaar later, blijft zijn naam voortbestaan.

"De leden van de Gentse gemeenteraad zijn vaste stamgasten in Den Turk"

Ja santé mijn ratsje

Geen excuses meer over het feit dat je dringend moet studeren, want iets gaan drinken in Den Turk is geschiedenis, politiek, en allemaal andere richtingen die ik niet ga opsommen, ineen! En niet gevreesd als je moeder of je boyfriend/ girlfriendje belt, de prijslijst voor een uitvlucht - van de barman himself - hangt immers aan de muur.

0
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)

Reacties

Bericht: 
Hallo, Graag had ik geweten vanaf wanneer café den Turk geopend is? Op de menukaart staat anno 1228. Klopt dit wel? Op het internet staat te lezen dat het vanaf de 15de eeuw open is. Ben nieuwsgierig wat nu juist is.met vriendelijke groeten. Sandy

Reactie toevoegen