De UGent zet steeds meer in op internationale samenwerking en het aantrekken van studenten buiten onze landsgrenzen. Dat is helaas niet vanzelfsprekend. Er verschijnen barstjes in de infrastructuur om internationale studenten op te vangen.
De UGent kan een nieuw prestigeproject op haar palmares schrijven. Ze maakt sinds heden deel uit van ENLIGHT, een internationaal verbond van Europese universiteiten die pogen om "duurzaamheid en globaal engagement van Europese burgers te stimuleren". Via dit project streven de negen verbonden universiteiten om de barrières weg te halen tussen studeren en samenwerking. Ze willen dit bereiken door, onder andere, hun studenten de wijde wereld in te sturen om te studeren aan een van de partnerinstellingen.
Naast Erasmus en andere uitwisselingsprogramma's, is er voor internationale studenten dus een nieuw pad bijgekomen om de weg naar Gent te vinden. Maar om de internationale barrières weg te werken, moet de UGent eerst zelf enkele struikelblokken overwinnen. Het tekenen van een akkoord is een ding, de accommodatie van duizenden internationale studenten, een ander. Er dreigt namelijk een groot tekort aan koten voor internationale studenten.
Vol, vol alles is vol
"Doorgaans vinden buitenlandse medestudenten hun plekje in een van de vier homes op site Kantienberg. Doordat er dit jaar geen buitenlandse studenten naar Gent kwamen, zijn die homes gevuld met Belgische studenten. Maar volgend jaar komen de internationale studenten terug en de plekken die zij normaal kunnen huren, zullen hierdoor beperkt zijn", vertelt Alireeza Tootoonchan, voorzitter van het Internationaal Konvent.
Pas in 2032 zijn nieuwe kotplekken beschikbaar, terwijl de meeste ENLIGHT-studenten al in 2023 naar Gent komen
Het gebrek aan koten is al langer een sluimerend probleem in Gent. De universiteit is een nieuwe home aan het bouwen om dat probleem aan te pakken, al lijkt de verlossing nog veraf. Eens de nieuwe home er staat, wil de UGent eerst alle huidige homes renoveren. Dat zal twee jaar per stuk bijvoegen op de rekening. "Pas in 2032 zullen ze klaar zijn met alle renovaties en zullen er nieuwe kotplekken beschikbaar zijn. Dat is nog elf jaar. Ondertussen komen de meeste ENLIGHT-studenten al in 2023 naar Gent. De timing is dus helemaal niet goed", vult Tootoonchan aan. "Toen ik dit aankaartte bij de Dienst Internationalisering, lieten ze weten dat ze volgend academiejaar nog niet veel internationale studenten in Gent verwachten. Ze zijn op de hoogte, maar het is eerder managen van problemen in plaats van preventief te werken".
Hou het privé
Belgische studenten zonder kotplaatsje in de homes, vluchten dan naar de privémarkt. Dat ligt voor internationale studenten wat moeilijker. Een UGent-kot aanvragen kan via officiële kanalen, maar het vinden van een goede kamer in een privékot gebeurt vaak op informele manieren. Ze hebben geen weet van een vrij kot in het gebouw waar de beste vriend van hun broer ook zit, of geen knowhow over navigeren door het labyrinth van Facebookgroepen − waar overigens ook vaak enkel in het Nederlands gepost wordt. Omdat ze niet in het echt kunnen gaan kijken naar koten, worden buitenlandse studenten daarenboven ook vaak opgelicht op de private huurmarkt. Soms betalen ze een voorschot voor een kot dat niet eens bestaat. Geen briljante oplossing, dus.
Er is nochtans wel overleg tussen de afdelingen huisvesting en internationalisering over deze kwesties. Dominique Van Acker, directeur Studentenvoorzieningen, reageert: "Op basis van dat overleg worden de best haalbare oplossingen aangereikt. Die oplossingen bevinden zich in de homes Kantienberg, maar ook door begeleiding op de private huurmarkt."
De moeilijkheden van de huisvesting zijn echter nog niet opgelost. Al weerhouden ze de ambitieuze UGent niet om mee te doen aan een internationaal project als ENLIGHT. De ambities van de universiteit lijken niet te rijmen met de capaciteit om ze te verwezenlijken. Waar brengt het prestige van een groot aantal internationale studenten ons, als we deze studenten geen plek kunnen aanbieden om te verblijven?
Reactie toevoegen