Boomer survival gids: cringe

Cringe is het coolste nieuwe hebbeding van de jeugd. Hier is een survivalgids voor de digitaal handige boomer.

In onze queeste om de massa over cringe te onderwijzen, lijkt een woordje uitleg een goed begin; wat is cringe? Dit is uiteindelijk een serieus wetenschappelijk artikel, dus een definitie zoeken is primordiaal. Het summum van de Nederlandse taal, de Dikke Van Dale, toont alvast zijn nut. Volgens Big D staat cringen namelijk gelijk aan "ineenkrimpen van schaamte" of "informeel de kriebels krijgen". Is deze definitie een beetje cringey? Absoluut. Net zoals dit artikel overigens, maar het duidt wel het centrale concept aan van cringe: de plaatsvervangende schaamte. 

Types cringe

Waarom ervaren we in hemelsnaam cringe en voelen we ons zo begaan met de persoon waarmee we cringen? Zijn we werkelijk zo'n wonder van sociabiliteit dat we ons om de haverklap inleven in andermans situatie? Jazeker, mensen zijn nu eenmaal sociale wezens en empathie is vaak heel automatisch. Denk maar terug aan die keer dat de kleinkinderen in een rebelse bui op Agalev stemden: gruwelijk gewoon. We categoriseren dit als compassionele cringe. Je cringet omdat je een zekere verbintenis voelt met de ander en je je ermee identificeert. Een andere vorm van cringe is een stuk gemener, en komt uit de tegenovergestelde hoek: cringe die gericht is naar iemand. Dit keer cringe je niet omdat je je identificeert, maar net omdat je jezelf zo ver mogelijk wilt distantiëren van de situatie: "Hoezo kan mijn kleinkind zo lelijk zingen op het schoolfeest. Gelukkig ben ik dat niet. Hé gasten, kijk hoe cringe." Noem het leedvermaak of egomasturbatie, het idee blijft hetzelfde. Je ervaart een zeldzaam, volstrekt perfect moment waarin je gelukkig bent om jezelf, en niet die cringey ander, te zijn.

Cringe safari

Van de theorie naar de praktijk; gepakt en gezakt met deze nieuwe kennis zoeken we cringe op in het wild. Waar kan u, enthousiaste boomer jij, cringe vinden? Een onuitputtelijke bron aan schaamte en cringe is natuurlijk Facebook. Deze Ierse techgigant is dé ontmoetingsplaats bij uitstek om andere bejaarden te zien fulmineren tegen alles wat ze niet begrijpen en vreemd vinden. Je vindt er het casual racism van tante Linda vredevol samenleven met de "ewa drerrie" van Benjamin Dalle. Benader deze specimens op eigen risico, een ruggengraat kan op uw leeftijd maar zoveel rillingen van plaatsvervangende schaamte aan! De gevaarlijkste cringevariant blijft echter zonder twijfel jezelf. Geen enkele cringe-ervaring zul je ooit zo rijkelijk en gedetailleerd beleven als diegene waar je middenin stond. Je zal in de toekomst nog jarenlang kunnen genieten van de tragikomedie die zich elke avond afspeelt in je eigenste late night privécinema genaamd 'mijn achterlijke brein'. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen