Het einde van het academiejaar nadert en dat brengt geheid een ware kotplantgenocide met zich mee. Volg hier de kotplantgids als je graag wat milieubewuster te werk wil gaan of je maandelijkse bezoek aan het tuincentrum liever eens overslaat.
Aloë Vera
Aloë Vera is een succulent, ook wel vetplant voor de niet-kenners, die onmisbaar is in je groene oase op kot. Succulenten hebben over het algemeen de reputatie makkelijk te zijn in het onderhoud. Dat geldt ook voor de Aloë Vera, een plant die gedijt in droogte, perfect voor de warhoofden die wel eens een weekje durven te vergeten om hun planten water te geven. Je kan ze dan ook met een gerust hart tijdens de winter tot twee maanden onbewaakt laten in de blok. Anderzijds heeft de plant in de zomer net iets meer aandacht nodig en geef je best al na een week opnieuw water. Daarnaast heeft de plant een reputatie als natuurlijke genezer en kunnen de doe-het-zelvers onder ons hem dan ook gebruiken voor projectjes. Maak eens je eigen skincare of frisse sapjes. Kortweg, een goede, multifunctionele investering.
De Sansevieria
De Sansevieria, in de volksmond ook wel vrouwentong genoemd, verdient ook zeker zijn plekje in deze lijst van kotproof planten. Het grootste plusplunt is het onderhoud. De enige manier om de plant de dood in te jagen, is door ze te veel water geven. Zo kan ze ook makkelijk twee maanden winterblok overleven zonder jouw aanwezigheid en zorg. In de zomer is het eventueel wel een goed idee om ze mee naar huis te nemen aangezien de overlevingskans beperkt is tot twee weken. Nog een leuk weetje is dat de variatie in kleur van lichtgroen naar donker te maken heeft met de hoeveelheid zonlicht die de plant ziet. Zo kan je dus je eigen toets geven aan je groene interieur zonder al te veel moeite.
"Nee, je moet geen droogboeket voor meer dan 40 euro aanschaffen in een overpriced bloemenzaakje"
Droogbloemen
Voor iedereen die eens nood heeft aan wat meer kleur in hun interieur is een droogbloemboeket een goed idee. Ook meteen een disclaimer: 'Nee, je moet geen droogboeket voor meer dan 40 euro aanschaffen in een overpriced bloemenzaakje.' Je kan heel makkelijk zelf je bloemen drogen. Neem een boeketje van eventueel zelfgeplukte bloemen of eentje dat je gekocht hebt en verdeel die per soort in bundeltjes van vijf tot tien. Bind ze samen met een stukje touw en hang ze vervolgens op in een donkere, warme en droge plaats. Dat vereist wel wat geduld, aangezien dit twee tot zes weken kan duren. Een leuke activiteit, perfect als afleiding tijdens die wekenlange opsluiting die we ook wel de zomerblok of tweede zit noemen. Zo heb je iets moois om naar uit te kijken aan het einde van die periode.
Sommige planten kunnen al eens tegen tijdelijke verwaarlozing, anderen zijn dan weer pure aandachtzoekers
De Ikeaplant
Naast uitstekend Zweeds vakmanschap, biedt de meubelketen Ikea ook een ruim assortiment planten aan, van bovengenoemde succulent tot groter struikgewas en zelfs een heuse citrusboom. Of het nu is voor puur decoratieve doeleinden, dan is de Celiosa, ook wel de Hanenkam genoemd, een mooie optie. Toch liever een plant om een mysterieuze vlek of twee op de muur te verdoezelen? Dan is de Goudpalm je beste vriend, de Ikea weet raad. Meer informatie over de verzorging van een specifieke plant kan je terugvinden op de website van de Ikea. Sommige planten kunnen al eens tegen tijdelijke verwaarlozing, anderen zijn dan weer pure aandachtzoekers. De meeste van de planten zijn echter relatief makkelijk in hun onderhoud en bovendien betaalbaar, wat een onvoorzien sterfgeval financieel minder pijnlijk maakt.
Basilicum
Een kruidenplant is ook een echte aanrader. Of het nu is om die onaangename bierlucht op de kamer te verdrijven of gewoon om een maaltijd op te leuken, een geurig basilicumplantje komt altijd wel ergens van pas. Daarnaast zou de plant ook allerlei geneeskrachtige werkingen hebben. Zo zou ze de spijsvertering kunnen helpen en zelfs acne tegenwerken. Met deze plant betreed je wel gevaarlijker terrein. Basilicum houdt van halfschaduw en een licht vochtige grond en is daarmee één van de meer veeleisende planten op deze lijst. Wekelijks tot zelfs dagelijks een scheut water geven is de boodschap. De kotstudent die er maar een keer per maand aan denkt om hun planten water te geven, laat dit kruid wijselijk in de schappen staan. De gedroogde versie van de Albert Heijn is dan een beter idee. Munt en rozemarijn zijn ook leuke alternatieven.
Honourable mention: De nepplant
Sommige mensen hebben verderfelijke vingers. Alles wat ze aanraken, gaat steevast dood. Dat is geen schande, maar voor de portemonnee is het allerminst prettig. De nepplant biedt dan mogelijk een oplossing. Hoewel ze nooit de levendige uitstraling zal hebben van haar natuurlijke zusje, zorgt ze wel voor wat kleur. De plant vraagt geen druppel water of onderhoud en is daarmee verreweg de meest low maintenance plant op de lijst. Sterker nog, de plastic versie overleeft moeiteloos meerdere mensenlevens, hoewel het jammer genoeg ook bijdraagt aan de immer groeiende berg plastic afval. Daarom kunnen we de keuze voor een echt stukje groen alleen maar aanmoedigen.
Tip: de faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte fungeert van juni tot september als plantenhotel. Indien je het niet ziet zitten om in de vakantie voor je plantjes te zorgen, kn je het voogdijschap tijdelijk overdragen aan de bibliotheek. Aan het begin van het nieuwe academiejaar kan je je plant weer ophalen. Meer info vind je op de site van de bibliotheek.
Reactie toevoegen